Reluarea relatiilor cu institutiile financiare internationale va determina trecerea de la un buget social la unul investitional, afirma expertii

“Odata cu relansarea relatiilor cu institutiile financiate internationale, va fi schimbata paradigma politicilor publice in domeniul finantelor publice, astfel incat vor trece de la un Buget social la unul investitional”, se arata in “Monitorul Economic”, lansat la 18 mai curent de IDIS “Viitorul”.

Potrivit sursei citate, cresterea brusca a cheltuielilor investitionale in 2005 se vor mentine si in 2006, obiectul perioadei imediat urmatoare fiind majorarea investitiilor publice, prin atragerea imprumuturilor investitionale pana la 20 la suta din totalul cheltuielilor publice.

In opinia expertilor, pentru a spori volumul investitiilor private, este necesar ca Guvernul sa investeasca si sa-si modifice viziunea asupra dezvoltarii statului. In context, expertul Veceaslav Ionita este de parere ca necesarul anual al investitiilor private ar fi de minim 10 miliarde de lei, la etapa initiala.

“Un exemplu concludent este industria vinului, in care, in ultimii ani, s-a investit numai in producere si prelucrare si mai putin in industria de distributie si promovare, pentur care sunt necesare 100 milioane USD”, a precizat Ionita.

Expertul mai sustine ca investitiile vor veni doar atunci cand R. Moldova va demonstra pozitia sa pro-europeana si va promova consecvent reformele. Investitiile straine directe pana acum au fosta atrase in domenii orientate spre consumul intern, dar nu spre export.

Datele statistice arata ca, in ultimii ani, investitiile capitale de la bugetul de stat au crescut. In anul 2004 statul a investit 140 milioane lei, in anul 2005 – 623, 6 milioane lei, iar pentru 2006, se prognozeaza un volum de investitii capitale de 700 milioane lei. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.