Reluarea Exportului de Fructe si Legume din Moldova in Rusia Ramane la Discretia Partii Ruse

Autoritatile moldovene pastreaza prudenta referindu-se la rezultatele vizitei expertilor rusi in fitosanitarie, care au negociat conditiile pentru reluarea exporturilor de produse vegetale moldovene in Federatia Rusa.

Seful directiei Agrochimie, ecologie si protectia plantelor de la Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, Iurie Malanciuc, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca delegatia Serviciului federal rus pentru control fitosanitar nu a avut reclamatii majore fata de producatorii moldoveni, iar din cele peste 700 de certificate fitosanitare supuse controlului, dintre care initial 233 au fost considerate suspecte, doar 16 contin erori. “Nu au existat certificate falsificate, asa cum a scris presa rusa,” a declarat Malanciuc.

Cu toate ca oficialitatea de la MAIA sustine ca expertii rusi au ramas incantati de intreprinderile agricole pe care le-au vizitat, Malanciuc a declarat ca decizia privind reluarea exporturilor apartine partii ruse, un raspuns din partea acesteia fiind asteptat in urmatoarele doua saptamani.

El a evitat sa evalueze pagubele pe care le-au suferit producatorii si exportatorii moldoveni, insa a precizat ca roada de mere, din care pana la 90% sunt traditional exportate in Rusia, abia urmeaza a fi culeasa si e posibil sa fie exportata pe piata rusa.

Printre conditiile solicitate de expertii rusi pentru reluarea exporturilor de productie vegetala se numara si efectuarea inspectiei inainte de expeditie, iar autoritatile moldovene au acceptat amplasarea unor inspectori rusi la centrele fitosanitare din Moldova. Potrivit lui Malanciuc, inspectorii rusi au fost indusi in eroare de savantii moldoveni, care au publicat in presa rusa de specialitate mai multe cercetari, sustinand ca in unele localitati din Moldova ar exista “elvinia milovora” sau pojarul pomicultor, fapt care, potrivit lui Malanciuc, nu s-a adeverit.

Expertii rusi, care au sosit in Moldova pe banii Guvernului de la Chisinau, nu au discutat insa si despre reluarea exporturilor de carne, care au fost interzise, in acelasi timp cu exporturile de productie vegetala, pe motiv ca Moldova ar exporta mai mult decat este in stare sa produca. In acest fel, potrivit autoritatilor rusesti, ar exista posibilitatea reexportului de productie din alte tari, inclusiv infectata, cu certificate de origine moldovenesti.

Amintim ca aceasta decizie a fost luata curand dupa un apel al Dumei de stat de la Moscova pentru a impune sanctiuni economice Republicii Moldova, alaturi de alte state considerate neprietenoase fata de Rusia, fapt ce a determinat expertii si autoritatile de la Chisinau sa considere interdictia drept un gest motivat politic. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.