Connect with us

Cultură

Regizorul Viorel Mardare a fost diagnosticat cu cancer. A fost lansată o campanie de colectare a fondurilor pentru tratamentul acestuia

Publicat

pe

Viorel Mardare, regizorul a mai multor spoturi publicitare și sociale, a fost diagnosticat cu cancer. Informația a fost confirmată de prietenii și colegii acestuia care au lansat o campanie de colectare a fondurilor. Potrivit acestora, este vorba despe adenomcarcenom, boală care i-a afectat plămânii, ficatul și rinichii.

„Viorel a acceptat provocarea. Înțelege că lupta nu va fi ușoară și va avea nevoie de timp ca să se facă mai bine, dar speră să învingă tumoarea cu ajutorul medicilor, al unui tratament de ultimă generație care este foarte costisitor, dar și cu gândurile bune, optimismul și sprijinul Tău. El își dorește din suflet să rămână “țintuit” doar în scaunul de regizor, să aibă mintea “zăpăcită” de idei ingenioase și nu de efectul medicamentelor, să fie „conectat” la pulsul realității și nu la aparatele din saloanele de spitale, să înșire pe foaie idei și nu denumiri de pastile”, se spune în mesajul publicat de prietenii regizorului.


Pentru ca Viorel Mardare să poată trece tratamentul într-o clinică din Austria este necesară suma de 107 mii euro. Doritorii sunt invitați să doneze pe platforma de colectare a fondurilor GoFundMe sau prin depuneri bancare și fizice.

În MDL:
BC “MOLDOVA AGROINDBANK” SA
COD BANCAR: AGRNMD2X
Cod Fiscal: 1002600003778
Beneficiar: Mardari Viorel
IBAN: MD25AG000000022593453241
Cod Fiscal beneficiar: 0981106021176

În EUR:
BC “MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD89AG000000022593453253

În USD:
BC “MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD94AG000000022593453260

Donațiile fizice pot fi făcute la sediul Atelier S. Prodan (or. Chișinău, str. Kogălniceanu, 25, ap.1). Informații suplimentare privind donațiile fizice:  +373 79900100 (Alexandrina) sau +373 79999833 (Ghenadie).

Mersul tratamentului poate fi urmărit pe pagina de facebook Viorel Must Go On.

loading...

Cultură

12 lucruri pe care să le știi despre Viorel Mardare

Publicat

pe

De către

A fost un regizor apreciat de sute de mii de oameni atât din Moldova, cât și peste hotarele ei. A fost iubit și a avut oameni dragi alături de el. Și mai mulți i-au fost alături când i-a fost mai greu. A fost un formator de opinie și nu avea opinii trase la indigo cu alți „formatori de opinie”. Cel mai probabil că nici nu-i plăcea să fie numit formator de opinie. Iubea Moldova și oamenii din sate. Putea fi cinic, dur și foarte sensibil, empatic și modest.

Pe 7 octombrie 2019, ar fi împlinit 38 de ani. De ziua lui, s-a adunat foarte multă lume – familia, prietenii, chiar oameni care nu au reușit să-l cunoască. Eu eram printre ultimii și m-am bucurat să-l cunosc prin istoriile care le-au împărtășit cei care l-au avut aproape și ar fi păcat să nu împărțim asta și cu voi:

1. Viorel a fost cel mai titrat membru al clubului CUC (Ce? Unde? Când?), de patru ori campion al ședințelor elitare, nimeni până în ziua de astăzi nu a reușit să-i depășească performanțele. A fost și căpitan al echipei facultății de jurnalism, „Kapra”, una dintre cele mai titrate ale Clubului.
2. A fost pasionat de istoria artelor și simbolism.
3. Tatăl său, Constantin Mardare, a murit pe 7 octombrie 2017, chiar de ziua lui Viorel. Familia a decis să-i spună că a murit pe 8 octombrie. „Tata a așteptat tacticos…”, astfel începea postarea în care Viorel anunța plecarea părintelui său. Viorel Mardare a murit pe 9 martie 2019, în ajunul zilei de naștere a tatălui său.
4. Era petrecăreț. Iubea vinul și berea. Cânta nu foarte bine, dar tare din suflet, muzică populară, iniția discuții despre stereotipuri, cultură, probleme sociale și de identitate națională.
5. Viorel Mardare, citea foarte mult și privea filmele celor mai puternici regizori ai lumii. La 20 ani era pasionat de autori precum Z. Freud, F. Nietzsche , E. Cioran, G. Garcia Marquez, F. Kafka etc. Îi plăceau filmele lui A. Tarkovsky, știa regizori japonezi, iar unul din filmele lui preferate a fost Kin-Dza-Dza, de unde s-a inspirat pentru celebrul spot „Fă ca noi, economisește energia!”.
6. Deși unii colegi l-au caracterizat ca fiind absolut neorganizat, întrucât întârzia mereu cu scenariile, textele etc., avea o capacitate extraordinară să mobilizeze întreaga echipă și să realizeze în termenii propuși spoturi peste capacitatea obișnuită.
7. Era foarte curajos și avea un umor extraordinar. Sergiu Cibotaru, prietenul său, coleg din clubul de dezbateri, autorul binecunoscutei piese „Troleibuzul 25”, a povestit o situație amuzantă când, într-o confruntare cu un tip voluminos și puternic, urma să fie bătuți și toți au dat în retragere. Viorel, nici pe departe cel mai puternic reprezentant al găștii, a făcut un pas înainte, a ridicat „pumnișorul lui firav” și a spus: „Uite, vezi pumnul acesta? Vezi… aceste două oase de la pumn (două din mijloc), cum ies așa bine în evidență?… Apoi eu nu mă bat. Pentru că pentru mine bat alții!”. Situația s-a rezolvat cu râsete.
8. Deși absenta foarte mult de la orele de facultate (Jurnalism) și lua după el mai mulți colegi, avea 10 pe linie.
9. A fost binecunoscut pentru spoturile sale și comediile sale de scurtmetraj, însă visul cel mare a fost să facă un film dramatic, atât de dramatic, încât să plângă toți.
10. Îi plăceau carnetele, pixurile, ceasurile, parfumurile și… femeile. Îi plăcea să descopere frumusețea femeilor în toată diversitatea ei, a avut multe experiențe, dar a avut și trei mari iubiri.
11. Era extrem de curat, pedant și meticulos.
12. În studenție povestea deseori despre două scenarii de viață. Primul, că va ajunge un artist ratat, nerecunoscut și bețiv, iar al doilea …că va muri la 37 de ani.

loading...

Citește mai departe

Cultură

Viorel Mardare a decedat

Publicat

pe

De către

Regizorul Viorel Mardare s-a stins din viață în această dimineață, la ora 7:15, după mai bine de jumătate de an de luptă cu adenocarcenomul,  care i-a afectat rinichii, plămânii și ficatul. Diagnoza i-a fost pusă în august 2018. Viorel Mardare urma un tratament prin cure de chimio și imunoterapie la o clinică din Austria, iar pe 21 ianuarie a fost internat la Institutul Oncologic din Chișinău.

Viorel Mardare este unul dintre cei mai renumiți regizori moldoveni contemporani. El este cunoscut și apreciat în special pentru spoturile publicitare și sociale pe care le-a regizat în cadrul Atelierului Sergiu Prodan. El a devenit renumit la nivel internațional în 2016, când a fost produs filmuleţul „Go on. Fruits from Moldova”, în care melodia lui Freddy Mercury a fost interpretată de oameni simpli din Republica Moldova.

Viorel Mardare s-a născut la 7 octombrie 1981, în Chișinău și a studiat la Facultatea de Jurnalism, USM și la Regie și Film, AMTAP.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură4 ore în urmă

3 cărți pentru feminiști începători

Lectura este în prezent un soi de lux, în care moldovenii încep să se antreneze activ. Acest lucru e motivat...

Lifestyle6 ore în urmă

Configurează-ți ușa de garaj potrivită la Gunther Tore

Cota ușii de garaj în bugetul construcției unei case este de cca 0.5% în condițiile în care aportul la confort...

Ecologie8 ore în urmă

Compania Coca Cola își va vinde băutura în pet-uri din plastic reciclat din Marea Mediterană. Poziția neoficială a companiei este alta

PE SCURT Coca Cola a prezentat recent prima sticlă de probă fabricată din plastic marin recuperat și reciclat, încercând să...

Istorie8 ore în urmă

Un pic din viața femeii care a apărut pe prima copertă a revistei Playboy

PE SCURT Marilyn Monroe a fost actriță, model și un adevărat sex symbol al Americii în secolul XX. Ea a...

Ecologie8 ore în urmă

Drumurile din plastic reciclat devin o realitate în Los Angeles

PE SCURT Pentru a gestiona mai bine deșeurile de plastic, orașul american Los Angeles poartă în discuții cu Technisoil, o...

Divertisment9 ore în urmă

Ce îi face creativi pe laureații Premiului Nobel

PE SCURT În lunga lor „călătorie” până la obținerea Premiului Nobel, fiecare laureat a privit o problemă într-un mod nou....

EcologieO zi în urmă

Plantarea copacilor, după un grafic din 1995. Activiștii de mediu bat alarma

PE SCURT În această sâmbătă, pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi plantați sute de mii de puieți. Această campanie amplă...

Advertisement

Politică

AlegeriO zi în urmă

Cât ne-ar putea costa turul II și ce urmează să se întâmple

PE SCURT Încă nu se știe exact cât a cheltuit Comisia Electorală Centrală pentru organizarea primului tur. Totuși, bugetul estimat...

AlegeriO zi în urmă

Cum 32 mii de cetățeni au adus în Parlament patru deputați noi

PE SCURT În urma alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie,  Parlamentul s-a ales cu patru deputați noi aleși în baza...

Alegeri3 zile în urmă

LIVE TEXT // Cum se desfășoară alegerile locale în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova, sunt așteptați astăzi la secțiile de vot pentru a vot candidații preferați la postul de primar și...

Externe3 zile în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031