REDUCEREA INFLAŢIEI PÎNĂ LA 10% RĂMÎNE UN OBIECTIV PENTRU ANUL 2008

Chişinău. Reducerea ratei inflaţiei pînă la 10% anual rămîne un obiectiv pentru anul 2008. Rata cumulativă a inflaţiei de la începutul acestui an a atins nivelul de 10,7%, a menţionat ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, care a prezentat în şedinţa de miercuri a Guvernului o informaţie privind realizarea Programului de activitate a Guvernului "Modernizarea ţării – bunăstarea poporului" şi rezultatele înregistrate de economia naţională în 9 luni ale anului 2007.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Dodon a spus că inflaţia nu are un caracter monetar şi, a fost determinată, în principal, de scumpirea resurselor energetice, în totalitate importate, şi de secetă, de aşteptările inflaţioniste determinate de aceasta şi creşterea artificială a preţurilor la unele produse. "Sperăm că acţiunile întreprinse de Banca Naţională a Moldovei să ne permită să înregistrăm o rată a inflaţiei nu mai mare de 10% în anul viitor", a declarat el.

Ministrul s-a arătat optimist în privinţa posibilităţii de obţinere a unei creşteri a Produsului Intern Brut (PIB) de 6% anual, reamintind că în primele 6 luni ale acestui an, PIB-ul s-a majorat cu 8%. S-a îmbunătăţit şi calitatea creşterii PIB-ului, în special, pe baza formării brute de capital fix, care a sporit cu 33% faţă de anul trecut. Pe categorii de resurse, peste 65% din PIB au revenit serviciilor în construcţii, transport şi în alte domenii, prestate în ţară, iar alte 35% – producţiei agricole şi industriale.

În 9 luni, leul moldovenesc s-a apreciat cu 10,8 % faţă în raport cu dolarul şi cu circa 4% – în raport cu euro; acest fapt reduce competitivitatea mărfurilor moldoveneşti pe piaţa internă şi externă. De aceea, împreună cu BNM analizăm, în permanenţă, intrările de valută în Moldova. În această perioadă, ritmul de creştere a investiţiilor străine directe s-a majorat de circa 200 ori; volumul asistenţei tehnice, acordate Moldovei, s-a crescut şi se menţine înalt, ritmul de transfer a remitenţelor este ceva mai mic decît în 2006, a specificat Dodon.

Producţia industrială a crescut cu 6%, vînzările de mărfuri – cu 11,5% faţă de perioada similară a anului trecut . Producţia agricolă s-a redus cu 21% din cauza secetei, inclusiv producţia vegetală – cu 30%, cea din sectorul zootehnic – 0,5%, dar pînă la sfîrşitul anului scăderea se va accentua. Dodon a estimat că declinul producţiei agricole va influenţa şi creşterea anuală a PIB-ului.  // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.