Recolta medie pe hectar a culturilor de toamnă a scăzut cu 30%

După începerea recoltării culturilor de toamnă (orz, grâu, rapiţă), Ministerul agriculturii şi industriei alimentare anunță că recolta medie pe hectar a scăzut cu aproximativ 30% față de nivelul preconizat: orz – 3,3 tone/ha pentru zona de Nord şi 2,3 -2,4 tone/ha pentru zonele Centru-Sud; grâu – 2,8 tone pentru zona de Nord, 2,4 pentru zona Centru şi 2,2 –zona Sud. La recoltarea rapiţei au fost obţinute de la 2 la 4,5 tone pe hectar.

Conform datelor furnizate de Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp “Selecţia”, diminuarea recoltei la hectar este condiţionată de scăderea masei a 1000 boabe de la 40 până la 35 gr pentru soiurile selecţie autohtonă şi de la 43 la 35 pentru soiurile selecţie ucraineană (Odesa).  În procente, aceasta înseamnă o scădere de 17-20%. Scăderea cu alte circa 10% a recoltei este cauzată de reducerea mărimii spicului şi, respectiv, a numărului de boabe.

Astfel, reieşind din recolta medie (2,5 tone per ha) şi suprafaţa însămînţată cu grâu de toamnă (340 mii ha), producţia va constitui în acest an circa 850 mii tone, cu 250 mii tone mai puțin decât în 2014.

Totuși, Ministerul subliniază că, în condiţiile de secetă, când volumele se reduc, creşte calitatea produsului. Specialiștii estimează ponderea grâului alimentar va fi de aprorximativ 65-70% din recolta totală sau circa 550-600 mii tone. Astfel, va fi acoperit necesarul pentru asigurarea securităţii alimentare de 350 mii tone.

La dezvoltarea culturilor de Grupa a II: porumb boabe, floarea soarelui, soia, sfecla de zahăr, seceta a provocat o accelerare a fazelor de creştere şi dezvoltare a plantelor. Impactul va fi estimat în procesul recoltării.

Potrivit autorităților, în condiţiile meteorologice a unei zone de risc, în care se află Republica Moldova, unde seceta devine tot mai frecventă, diminuarea recoltei este un factor ordinar, care poate fi depăşit prin respectarea tehnologiilor moderne de lucrare conservativă a solului, utilizarea unor soiuri cu rezistenţă sporită (tolerante la condiţii de secetă), respectarea asolamentului şi utilizarea concomitentă a unui spectru larg de soiuri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.