RBC: Experţii ucraineni se îndoiesc de eficacitatea investigaţiilor Kroll

În materialul publicat de RBC, dedicat propunerii adresată către uniunea de deputaţi între fracţiuni a Radei Supreme a Ucrainei „Депутатский Контроль“, de a atrage compania americană de detectivi Kroll în investigarea activităţilor cet.

Valeria Gontareva în calitate de şef al Băncii Naţionale a Ucrainei, sunt exemple de cazuri eşuate ale companiei de detectivi, precum şi opinia experţilor, care şi-au exprimat îndoieli cu privire la eficacitatea şi rezultatele atragerii Kroll în anchetă. Autorii articolului afirmă în mod particular că „În baza exemplului de activitate a companiei Kroll, putem spune că nu este prima dată cînd această agenţie se discreditează nu doar în Ucraina, dar şi pe arena internaţională. Cu toate acestea, serviciile lor sunt în continuare solicitate cu multă pasiune de către antreprenori şi organele de stat din diferite ţări, pentru a obţine o decizie „echitabilă“ în favoarea lor, chiar şi unilaterală, dar documentată. Prin urmare, experţii de la Kroll vor putea pe deplin să adune probe atît de vinovăţie, cît şi justificative, referitoare la doamna Gontareva. Verdictul final, însă, nu este exclus că va depinde de cel, care va oferi cel mai bun preţ.

Astfel, deputaţii noştri, înainte de a aloca din buget următoarea suma rotundă pentru angajarea unui auditor independent, ar trebui să cîntărească cu atenţie argumentele pro şi contra”. În articol este expusă şi opinia şefului Institutului de Strategii Globale, Vadim Karasev, care şi-a exprimat încrederea că, în cazul în care Kroll va fi implicat în investigarea acţiunilor cet. Valeria Gontareva, nu va fi obţinut un rezultat concret. „Există riscul ca forţele din spatele cet. Valeria Gontareva, să spunem cele care îi asigură protecţia, vor soluţiona mult mai repede problemele cu Kroll, decît cei care i-au angajat. Și dintr-o dată se va dovedi că probleme în activitatea şefului BNU nu au existat şi nu există …” – declară Karasev.

Amintim că compania Kroll a fost angajată de către Banca Naţională a Moldovei pentru a investiga aşa-numitul „furtul miliardului”. După doi ani, compania nu a prezentat rezultate concrete în acest sens. Pînă în prezent, nu sunt numiţi principalii beneficiari, care au scos banii din ţară, şi nici nu este stabilit modul de returnare a acestora. De asemenea, presa moldovenească a publicat mai devreme materiale, în care profesionalismul şi obiectivitatea companiei americane au fost puse la îndoială. O serie de articole cu privire la acest subiect au fost publicat recent pe site-ul kp.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.