Raportorul PE pentru Moldova: Rusia ocupă teritorii din curțile partenerilor estici

Raportorul Parlamentului European pentru Moldova, Graham Watson a declarat pentru Moldova.ORG că Rusia nu mai este un partener de nădejde pentru țările din Europa de Est.

„Partenerii Estici [ai Uniunii Europene] cunosc foarte bine că nu se mai pot baza pe marele lor vecin”, a spus Sir Watson. „Este acel vecin care a deconectat căldura în vremuri de ger și a încetat să cumpere vinuri în cele mai dificile vremuri economice”, a adăugat oficialul.

Rusia a sistat livrările de gaz în Moldova în iarna anului 2009. Consumatorii au fost nevoiți să înfrunte câteva zile de iarnă fără căldură din cauza lipsei de resurse energetice.

Moscova a amenințat Moldova la începutul lunii curente că relațiile bilaterale moldo-ruse vor avea de suferit dacă vom parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în toamna acestui an la Vilnius.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin a declarat recent la Chișinău că speră ca moldovenii „să nu înghețe la iarnă”. Avertizarea a venit pe fondul apropierii tot mai accentuate a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

„Există un consens în rândurile europarlamentarilor că Rusia nu poate să exercite presiune necuvenită asupra partenerilor estici și este obligată să respecte în totalitate dreptul acestora de-ași construi propriul lor destin politic și economic. În plus, Rusia, în calitate de membru nou în Organizația Mondială a Comerțului, trebuie să învețe că nu poate să amenințe comerțul în mod constant într-o manieră motivată politic și să impună restricții vamale”, a conchis europarlamentarul.

De asemenea, Graham Watson a specificat că Rusia este „același vecin care în prezent încă ocupă câteva teritorii din curțile partenerilor estici”, referindu-se la conflictele înghețate unde Rusia își deține forțele militare, inclusiv în Transnistria.

Raportorul pentru Republica Moldova a menționat că poziția Parlamentului European cu privire la țările Parteneriatului Estic și Summitul de la Vilnius este una clară.

„Vrem să mergem înainte spre semnarea cu Ucraina a Acordului de Asociere și parafarea acestuia cu cât mai multe țări ale Parteneriatului Estic”, a mai spus Graham Watson.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.