Raportor APCE Fabritius respinge acuzațiile că ar fi colaborat secret cu Usatîi

Într-un interviu oferit pentru publicaţia germană Deutsche Welle, Fabritius respinge insinuările unui blogger de la Chișinău privind legatura acestuia cu Usatîi, calificându-le drept „invenții totale”, iar autorul face „legături aberante”. Mai mult, cele două cazuri la care face referire Balacci, cel al politicianului moldovean Renato Usatîi, şi cel al oligarhului kazah Mukhtar Ablyazov, „NU au constituit obiectivul de cercetare, ci numai exemple pentru problemele sistematice constatate”.

„Raportul, care vizează sistemul INTERPOL și instrumentalizarea Alertelor Roșii (red notice) a verificat posibilitățile de abuz a sistemului Interpol și a făcut sugestii pentru remedierea lacunelor sistematice. În cadrul acestui raport am făcut audieri de experți și am efectuat o vizită la Lyon, la sediul instituției, pentru a mă informa. Am prezentat o serie de cazuri semnalate de unele ONG-uri acreditate la APCE, printre care Open Dialog Foundation (un ONG din Polonia, și nicidecum din Kazahstan) și Fair Trials International”, a menţionat Fabritius cu referire la raportul său special pentru Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

„Cazul domnului Renato Usatîi, despre care am fost întrebat o dată în cursul unui interviu publicat de independent.md la data de 27.04.2017, nu a constituit obiectul acestui raport. La acea dată avocatul domnului Usatîi a participat la o audiere publică la Strasbourg, unde a prezentat unele detalii din cazul respectiv. La acea dată raportul era deja finalizat și adoptat. Dacă ar fi fost nevoie, cazul Usatîi ar fi putut fi monitorizat doar ulterior în procedura de postmonitoring”, a declarat acum politicianul german pentru DW.

El a mai menţionat că tot atunci, avocatul preşedintelui „Partidului Nostru” a primit sugestia reprezentanților Interpol să se adreseze neîntârziat Comisiei de verificare din interiorul instituției. „Așa cum am fost informat ulterior de avocatul respectiv, el a înaintat demersul și Comisia de verificare CCF din cadrul INTERPOL, care întâmplator este condusă de un președinte din Repubica Moldova, domnul Vitalie Pîrlog, a confirmat motivarea politică a urmăririi domnului Usatîi și a anulat red notice-ul respectiv. Din acest motiv cazul Usatîi a încetat a fi un „caz” și nu a mai fost preluat în monitorizare. Acest caz a dovedit funcționalitatea instrumentelor Interpol pentru prevenirea abuzurilor”, a mai declarat Bernd Fabritius.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.