Răpirea magistratului ucrainean. Cum s-a produs și ce se întâmplă

Nicolae Ceaus, fost judecător ucrainean care a fugit din țară fiind învinuit de corupție în proporții deosebit de mari, a fost răpit la 3 aprilie în centrul Chișinăului. Despre aceasta a anunțat avocatul lui Ceaus, Iulian Balan. „A fost răpit clientul meu de un grup înarmat de persoane și dus într-o direcție necunoscută”, spune el.

După acest anunț, pe internet nu au întârziat să apară mai multe presupuneri că în această răpire ar fi implicat și Serviciului de Informații și Securitate (SIS). „Instituția neagă categoric și respinge cu fermitate aceste insinuări. SIS monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor”, a fost reacția instituției. 

Un reținut, amprente, traseu

Și președinta Maia Sandu a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care se arată indignată de acest incident: „Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități. Cer acțiuni imediate […] pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Ulterior, și Ministerul Afacerilor Interne a venit cu un comunicat de presă în care anunța că a fost pornită o cauză penală. „Noi, până astăzi am avansat în obținerea anumitor probe. Este prematur să venim deja cu acuzații, chiar dacă la această etapă avem o persoană reținută. Se cunoaște traseul parcurs a celor care au comis infracțiunea și au fost identificate înscrisuri, urme și amprente. La această etapă sunt suficiente probe care demonstrează că această crimă a fost comisă de către cetățeni străini care au traversat frontiera în Ucraina, sunt chiar probe și înscrisuri în limba ucraineană, însă aceasta nu presupune că sunt neapărat cetățeni ai Ucrainei”, a precizat ministrul Pavel Voicu, în cadrul unui briefing de presă.

Cine e Nicolae Ceaus

Nicolae Ceaus este învinuit în Ucraina de luare de mită în proporții deosebit de mari, pentru care riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 12 ani. În august 2016, el a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neașteptate a anunțat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors și a dictat sentința. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reține pentru că judecătorul avea imunitate care putea fi retrasă doar cu acordul Radei Supreme a Ucrainei. Deputații și-au dat acordul abia pe 6 septembrie, timp în care Nicolae Ceaus a reușit să fugă. Fostul judecător mai este cunoscut și pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanți la Euromaidan, dar și ale unor oameni de afaceri.

În anul 2017, Nicolae Ceaus ajunge în Moldova, unde se prezintă benevol, alături de avocatul său, la Inspectoratul de Poliție din Chișinău, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La 1 martie 2017 acesta este arestat. Autoritățile ucrainene cer extrădarea ex-magistratului, în tip ce Ceaus solicită de la șeful statului azil politic. 

 

În Republica Moldova se acordă patru forme de protecție cetățenilor străini: statut de refugiat, protecția umanitară, protecția temporară și azil politic. Cel din urmă se acordă în cazuri excepționale, persoanelor care au deținut funcții politice, diplomatice sau de interes public în alte state și au fost persecutate. Cetățenii străini pot în aceste cazuri solicita președintelui Republicii Moldova acordarea de azil politic, adică dreptul de ședere în Moldova, fără a putea fi extrădat. Condițiile, regulile și temeiurile de acordare a azilului politic sunt stabilite prin decretul emis de șeful statului. 

 

Examinarea acestei cereri este amânată în repetate rânduri. Ca ulterior, după câteva luni, la 12 octombrie să primească refuz. Acest lucru l-a nemulțumit pe Ceaus, care se grăbește să conteste această decizie a președintelui Republicii Moldova. Iarăși respins – iarăși contestat. Acest ping-pong a durat până acum o lună, când în martie Curtea Supremă de Justiție a respins toate cererile și recursurile lui Ceaus. Acesta a primit un refuz definitiv din partea autorităților Republicii Moldova la solicitarea de a beneficia de azil politic – ceea ce înseamnă că fostul magistrat poate fi extrădat în Ucraina pentru a apărea în fața instanței. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.