Putem evita cozile uriaşe din vamă! “Trafic online” – o aplicație în sprijinul celor ce traversează frontiera de stat

Poliţia de Frontieră a lansat vineri o nouă aplicație ,,Trafic online” cu ajutorul căruia poate fi vizualizată perioada de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru toate categoriile de mijloace de transport: autoturisme/autocare și camioane. Aplicaţia oferă posibilitatea de a opta pentru alegerea unui traseu cât mai puțin aglomerat şi poate fi accesată de pe orice dispozitiv cu acces la internet.

Pentru a asigura o vizibilitate mai mare a produsului, modulul informatic a fost plasat pe prima poziție din partea dreaptă a paginii Poliției de Frontieră (www.border.gov.md) fiind ușor de accesat, doar printr-un click pe imaginea intermitentă. Imediat se va deschide harta R.Moldova, cu toate punctele de trecere rutiere funcționale atât la hotarul cu România, cât și la granița cu Ucraina.

Trei culori, cu care sunt marcați indicatorii punctelor de trecere, se vor schimba în funcţie de timpul mediu de așteptare în aceste puncte. Culoarea verde va indica un timp de așteptare de până la 30 de min, culoarea galbenă – de până la 60 min, iar culoarea roșie va semnala faptul că acel punct de trecere este foarte solicitat, iar timpul de așteptare depășește o oră.

Estimarea timpului mediu se va calcula pentru fiecare direcție în parte (intrare/ieșire), din momentul când mijlocul de transport este la barieră și până când acesta părăsește punctul de trecere, astfel este inclus în acest calcul nu doar controlul efectuat de polițiștii de frontieră, dar și de alte instituții cu atribuții la frontieră.

În cazul efectuării unui control amănunțit, cu depășirea termenului limită prevăzut, autovehiculul va fi transmis în linia a doua de control, într-o locație separată, fără a influența media timpului de așteptare în punctul de trecere staționat.

Informația privind timpul de așteptare la traversarea frontierei de stat va fi furnizată de dispeceratele regionale și va fi actualizată periodic, la intervalul de o oră sau când situaţia o impune. Odată cu cunoașterea timpului de așteptare în punctele de trecere, fiecare participant la traficul transfrontalier își poate planifica călătoria înainte de a porni la drum, optând pentru un punct de trecere mai puțin aglomerat.

Aplicația este un produs elaborat de o companie IT din România în parteneriat cu Direcția tehnologia informației din cadrul Poliției de Frontieră, fără a fi suportate careva cheltuieli.

Poliţia de Frontieră precizează că în perioada estivală fluxul de persoane și mijloace de transport este în creștere semnificativă.

Conform datelor statistice, în lunile iunie și iulie s-a înregistrat prin punctele de trecere a frontierei de stat, un flux de peste 3mln 800 mii traversări persoane, cu 13.01% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut și aproximativ 900 mii traversări de mijloace de transport, în creștere cu 20.50% față de perioada similară a anului 2015.

În luna august a anului precedent a fost semnalat cel mai mare număr de traversări pentru întreaga perioadă estivală, în acest sens ne așteptăm că aceste valori să fie în creștere și în 2016.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.