PS Marchel, Episcop de Balti si Falesti: „Grija spirituala a Bucurestiului fata de romanii din R. Moldova este, in fapt, interventia romanilor in teritoriul Mitropoliei Moldovei”

[La finele saptamanii trecute, la o „adunare a preotilor si mirenilor” din cadrul Episcopiei de Balti si Falesti, au fost formulate acuzatii fara precedent la adresa Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) in legatura cu decizia Sinodului Patriarhiei Romane privind reactivarea a trei eparhii pe teritoriul R. Moldova. Cei prezenti au adoptat, in unanimitate, o declaratie in care condamna, in termeni duri, decizia respectiva.
PS Marchel, Episcop de Balti si Falesti, a acordat un interviu Agentiei DECA-press]

Intrebare: – De fapt, cele trei eparhii au fost reactivate in 2004, atunci cand a fost recunoscuta si Mitropolia Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane. De ce tocmai acum a urmat aceasta reactie a Mitropoliei Moldovei?

Raspuns: – Probabil, in ceea ce numiti reactivare episcopiilor aveti in vedere inregistrarea si recunoasterea Mitropoliei Basarabiei de catre autoritatile din Moldova in decembrie 2004. Acest fapt a fost acoperit cu tacere tot acest rastimp. Noi insa avem multe obiectii fata de legalitatea acestei hotarari. Si acest fapt se pune la indoiala nu numai de cercurile ecleziastice bisericesti, dar si de cele statale.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane nu are dreptul moral si canonic sa se amestece in teritorii straine, cu atat mai mult in bisericile Mitropoliei Moldovei, care este una autonomie in toate problemele. In plus, in aceste tinuturi sfanta liturghie este echivalenta, egala cu nimic deosebita fata de cele savarsite de BOR. Slujbele noastre sunt clare pentru toti romanii din teritoriul. Astfel, nu este nici o necesitate pentru a interveni atat de nefrateste si necrestineste in hotararea acestor probleme. Cetatenii care s-au declarat romani in spatiul din teritoriul R. Moldova sunt egali in dreptul cu restul populatiei. Ei inteleg limba in care se savarsesc sfintele liturghii. Prin aceasta vreau sa mentionez ca ei nu intalnesc nici o piedica pentru a frecventa biserica, pentru a-si alina necesitatile spirituale.
In acelasi timp, banuiesc ca inregistrarea acestor eparhii reprezinta un paragraf din marele plan de unire, de acaparare, de alipire a R. Moldova la Romania. Pentru infaptuirea acestui lucru, partea romaneasca nu jeleste nici puteri, nici finante. Grija spirituala a Bucurestiului fata de romanii din R. Moldova este, in fapt, interventia romanilor in teritoriul Mitropoliei Moldovei.

Intrebare: – In ce masura, Mitropolia Moldovei, in general, si Episcopia de Balti si Falesti, in particular, este ingrijorata de problema patrimoniului la care pretinde Mitropolia Basarabiei? Se stie ca si edificiul in care isi are sediul acum Episcopia din Balti a apartinut Mitropoliei Basarabiei, fiind construita in perioada interbelica de Episcopul Visarion Puiu…

Raspuns: – Ingrijorarea noastra, a intregii Mitropolii a Moldovei nu se limiteaza doar la faptul ca risca sa piarda unele locasuri. Este vorba de un pericol, consecintele caruia patrund mai adanc – destabilizarea situatiei interbisericesti, intercrestinesti, dar si in societate. Ingrijorarea noastra este cu atat mai mare cu cat soarta noastra nu o putem hotari noi, nici vecinii nostri – ucrainenii sau romanii –, ci Curtea pentru Europeana pentru Drepturile Omului, institutie straina fata de problemele noastre si credinta noastra. Daca s-ar cauta si ar fi luate in considerare documentele istorice, care marturisesc ca toate aceste cladiri – printre care si cinci locasuri din Balti, precum si resedinta episcopala – sunt produsele sudorii muncii si staruintei buneilor si strabunilor nostri. Despre aceasta ne vorbesc documentele de arhiva, care poate nu sunt cunoscute de cercurile largi ale societatii noastre. Daca ar fi sa luam ca reper, inclusiv documentele financiare din acele timpuri, cred ca ne-am elibera de aceste ingrijorari. Dar cred ca nici aceasta nu ar potoli spiritele incinse intre crestinii din Moldova. Problema respectiva s-ar rezolva prin retragerea de pe arena a unor politicieni obraznici, care au incins spiritele.

Intrebare: – Admiteti faptul ca, peste ani, Mitropoliile Moldovei si a Basarabiei vor forma o institutie unitara?

Raspuns: – Aceasta s-ar putea intampla intr-un timp mai indepartat. Biserica este o institutie Dumnezeiasca si aici trebuie respectate anumite reguli. Pana la moment foarte multe cazuri sunt cand de catre Mitropolia Basarabiei au fost incalcate mai multe canoane ale soboarelor ecumenice si locale. Daca vine vremea ceea ca sa ne unim – sa dea Bunul Dumnezeu sa fim o singura Biserica – acest fapt ar conduce la consolidarea societatii. Cred ca una din conditiile puse in fata Mitropoliei Basarabiei ar fi anularea hotararilor care nu corespund cerintelor si canoanelor bisericesti. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.