Provocările educației în pandemie – bariere transformate în oportunități la EdTech Hackathon

Al doilea an tinerele și tinerii din Republica Moldova au o experiență fără precedent de a învăța, nu în clasă, ci de acasă sau în format hibrid. Inițial, oricine ar surâde la ideea de a învăța fără supraveghere și cu libertatea la brâu. Însă, tinerele și tinerii înțeleg ce înseamnă izolare și surmenarea la o vârstă fragedă, trăind aceste stări inconștienți de cauzalitatea acestora.

 

Școala, liceul, universitatea nu sunt doar  instituțiile care oferă cunoștințe, dar sunt și locurile fundamentale în care elevii, liceenii, studenții învață cum să interacționeze cu ceilalți, cum își pot crește personalitatea și cum să formeze o comunitate. Odată cu schimbarea către tipul de învățare la distanță, toate aceste oportunități dispar. Acesta este motivul pentru care provocările apărute în domeniul educației ne afectează mai profund decât presupunem:

 

  • Siguranța, prioritatea de toate zilele

Pentru unele instituțiile de învățământ în format hibrid, deja a devenit o rutină ca o clasă sau mai multe să fie în autoizolare când un individ are simptome de COVID-19. Cu purtarea măștilor, păstrarea distanței sociale indicate de minister, dezinfectant și aerisirea regulată a claselor orice persoană din liceu este supusă riscului de infectare.

  • Sănătatea – pa și sedentarismul – da

Exercițiu elementar de matematică: o lecție la universitate durează 90 de minute, iar un student, aproximativ, poate avea și 16-18 lecții pe săptămână. Rezultatul exercițiului propus este că sănătatea tuturor celor care predau și învață au de suferit în formula de a învăța la distanță. Nemijlocit, după ce sunt finalizate lecțiile, tinerii fac temele pentru acasă și profesorii verifică temele pentru acasă, deja epuizați emoțional. Astfel, în medie, 11 ore, oamenii stau în aceeași poziție, fiind nevoie de multă contrentrare în ecranele oricărui dispozitiv electronic folosit.

  • Calitatea interacțiunii dintre dascăl și elevi

„Mă auziți”? După tradiționala formulă de salutare „bună ziua” vine și întrebarea existențială adresată de profesoara/or, iar dacă e prima lecție, va dura ceva timp până va veni un răspuns din partea clasei „prezente” la lecție. Foarte puțini dascăli au abilitatea de a ține interesați și focusați tinerii asupra celor predate, astfel, se pierde din calitatea studiilor și interacțiunii dintre profesor și elev.

 

Provocările întâlnite pe parcursul pandemiei vor fi schimbate în soluții în cadrul evenimentului EdTech Hackathon organizat de Dreamups. În perioada 18-21 online, în regim online se vor aduna pasionatele și pasionații de tehnologie pentru a revoluționa domeniul educației. În hackathon se pot înscrie participante/ți cu sau fără echipă, unde timp de 48h vor lucra în echipe, participând în cadrul workshop-urilor și orelor de mentorat.

Echipele vor prezenta ideile concepute în cadrul evenimentului final Demo Day care va avea loc duminică, 21 noiembrie, ora 17:00 – 18:30.

Cele mai active echipe din cadrul evenimentului, cu rezultate impresionante vor fi recompensate cu premii de către de Orange Systems, partenerul general al organizației Dreamups. Acest hackathon este finanțat printr-un grant de Ambasada SUA la Chișinău.

Dreamups va asigura continuitatea echipelor și ideilor de startup nou create, oferind câștigătorarelor și câștigătorilor oportunitatea de participare gratuită în acceleratorul Upcelerator.

Înregistrarea la EdTech Hackathon are loc aici: https://bit.ly/EdTechHackathon
Aplicările vor fi deschise până pe 17 noiembrie, ora 23:59.

Urmărește Dreamups pe Facebook sau Instagram pentru mai multe detalii despre eveniment și pentru a fi la curent cu oportunitățile viitoare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.