Proiectul „Sahul la sate” a ajuns la final

În weekend au avut loc ultimele acţiuni din cadrul proiectului „Şahul la sate”, început în septembrie 2007, la iniţiativa marelui maestru internaţional Viorel Bologan. Au fost făcute totalurile anului de învăţământ, în care circa 600 de elevi din 15 localităţi rurale din Republica Moldova au avut posibilitatea să studieze şahul ca disciplină opţională.

Copiii au dat dovadă de maturitate şahistică

La 24-25 mai, în incinta Clubului republican de şah şi joc de dame din capitală a avut loc competiţia care a constituit testul final pentru participanţii la proiect. În prima zi a fost disputat concursul decisiv la care au concurat cei mai buni elevi. În total au venit în Chişinău 24 de elevi ai clasei întâi din 12 localităţi rurale. Turneul s-a disputat după un sistem elveţian de şase runde. Este semnificativ faptul că pentru majoritatea tinerilor şahişti campionatul a reprezentat prima experienţă de acest gen, pe care, de altfel, au trecut-o cu succes.

Deşi turneul pentru elevi a durat o singură zi, el a fost foarte bogat în evenimente, cei doi arbitri, Valeriu Coadă şi Viorel Văzdăuţanu, fiind foarte solicitaţi, demonstrând totodată o experienţă bogată în lucrul cu copiii. Au fost emoţii, a existat o dorinţă mare de afirmare, de a învinge, de a susţine consătenii ş.a. Din punct de vedere tehnic, copiii au demonstrat că pot nu doar să joace şah, ci au căpătat anumite noţiuni de strategie de şah, pot analiza situaţiile, pot profita de greşelile adversarilor, iar unii elevi s-au pregătit de acasă însuşind foarte bine cum să pună un mat copilăresc, mai multe partide finisându-se destul de repede din această cauză.

Învingătorul turneului a devenit reprezentantul satului Ruseştii Noi (Ialoveni), Tudor Trohin, care a acumulat şase puncte din tot atâtea posibile. Pe locurile II-III, cu câte cinci puncte s-au clasat Andrei Breahnă din aceeaşi localitate şi Ionela Borozan din satul Racovăţ, Soroca. Conform coeficienţilor suplimentari, Ionela a fost clasată pe locul III, dar a primit acelaşi premiu bănesc ca şi Andrei.

Concurenţii au jucat cu marii maeştri

Pentru a doua zi, toţi copiii erau deja foarte motivaţi, deoarece ştiau că vor juca un simultan cu multipla campioană de şah a R. Moldovai, marea maestră internaţională Elena Pârţac. Pentru profesori, de asemenea, a fost pregătită o surpriză, ei fiind invitaţi să dispute un simultan în compania unuia dintre cei mai buni şahişti din Moldova, marele maestru Viorel Iordăchescu. Astfel, doisprezece profesori şi 24 de copii au încercat timp de două ore să facă faţă unor adevăraţi profesionişti.

În cadrul festivităţii de încheiere, au vorbit reprezentanţii Federaţiei republicane de Şah, Tudor Scripcenco (secretar general) şi Ion Solonaru (vicepreşedinte). E de remarcat că anume Tudor Scripcenco a fost iniţiatorul introducerii şahului în şcolile din R. Moldova, încă în anii ’60, urmând mai târziu aşa-numitul „şahmatnîi vseobuci” din anii ’80, generaţie din care au crescut mai mulţi mari maeştri.

Managerul proiectului, Mihai Bologan, a menţionat că rezultatele obţinute în cadrul acţiunilor întreprinse din septembrie 2007 până în prezent reprezintă o adevărată realizare şi, deşi erau anumite dubii privind proiectul, totuşi au fost depăşite toate greutăţile şi s-a ajuns cu succes şi cu rezultate foarte bune la finele anului şcolar. Pentru anul viitor este preconizată includerea în proiect a unui număr mult mai mare de localităţi, pe lângă cele 15 actuale, existând deja 50 de cereri în acest sens.

Viorel Bologan va dona cartea sa tuturor participanţilor

Federaţia de Şah a Moldovei a susţinut oficial iniţiativa desfăşurării proiectului „Şahul la sate” şi l-a desemnat pe Mihai Bologan drept membru al prezidiului Federaţiei de Şah, pentru a continua acest proiect benefic pentru amatorii şahului din localităţile rurale.

În timpul apropiat va apărea ediţia în limba română a cărţii lui Viorel Bologan „Trepte” şi toţi copiii participanţi la turneu vor primi câte un exemplar, astfel având posibilitatea de a afla cum se poate de parcurs toate treptele de la un copil de şapte ani, începător în materie de şah, cum sunt ei acum, până la statutul de mare maestru internaţional. Amintim că Viorel Bologan a început să joace şah pe la şapte ani, astfel că elevii din clasa întâi au toate şansele să-i urmeze exemplul şi să devină adevăraţi profesionişti în cazul în care vor începe să se ocupe intens cu şahul de la această vârstă. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.