Proiecte Shor Holding: Un palat de cultură, transformat în mall, iar fostul hotel „Flora”, în centru de business// RISE

Palatul de Cultură al Sindicatelor va fi transformat în mall, iar fostul hotel sindical „Flora” – în centru de business. Proiectele au fost realizate de arhitecții ruși care au făcut schița și pentru reședința lui Ilan Shor din Codrii Orheiului, arată o investigaţie publicată astăzi de RISE Moldova.

„Flora” se află deja în proces de reconstrucție și, de curând, a ajuns în proprietatea unei firme la care asociat majoritar este Iurii Luncașu, omul de afaceri surprins în compania lui Vlad Plahotniuc în Sciez, Franța.

Pe 23 decembrie 2015, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), organizație care reprezintă interesele oamenilor muncii, a mai vândut un imobil moștenit din perioada sovietică. Cu o suprafață de peste 6 mii de metri pătrați, Palatul Republican de Cultură al Sindicatelor din Chișinău a fost înstrăinat contra sumei de 41 milioane de lei și 5 bănuți.

Mihail Hîncu, vicepreședintele CNSM: Noi am dat comandă de o expertiză și ne-au spus că palatul e într-o stare avariată și, ori întărim pereții capital cu metal în pământ, ceea ce însemna cheltuieli enorme, ori îl demolăm. În acest caz l-am vândut foarte bine, pentru că, dacă îl demolam noi, pe banii noștri, și încercam să construim ceva acolo tot din banii noștri, era mult mai…

Palatul Sindicatelor – Mallul „Ocean”

Un concept realizat de Proiekt Capital, o companie de arhitectură din Federația Rusă care a realizat și planul pentru Shor Holding Regency, prevede demolarea palatului sindical și construcția unui centru comercial de peste 40 000 de metri pătrați.

Mallul „este proiectat pentru amplasarea în locul unei clădiri administrative din anii ‘70, care se presupune a fi demolată”, iar „în scopul păstrării spațiilor verzi existente, construcția atriumului este concepută în jurul molizilor care cresc în zonă”, comentează arhitecții.

De menționat că proiectul arhitectural a fost realizat în 2014, atunci când palatul încă era, de facto, în posesia CNSM.
Mihail Hîncu: Nu am văzut schițele și deja nu ne interesează. Firma Capital Investments SRL l-a cumpărat și face ce vrea. Ea coordonează mai departe mișcările cu Primăria – ce-i dă voie să facă și ce nu. Cine sunt fondatorii, nu vă pot spune. Familia directorului poate să nu vă spună nimic, că directorul e director, dar fondatori poate să fie orișicine și nimeni nu divulgă cine e fondatorul.

Alexei Dmitriev, directorul Proiekt Capital: Ținând cont de etica corporativă, noi nu divulgăm informații despre beneficiarii proiectelor pe care le realizăm.

Demolare planificată în 2010

Potrivit extraselor cadastrale, Palatul de Cultură al Sindicatelor a fost și subiectului unui contract de societate civilă încheiat, în 2010, cu ÎCS Grand Imobiliare SRL. Fondată jumătate de an mai devreme, firma era administrată de Alexandr Maclovici și deținută de Sunpro Alliance LLP, o companie britanică la care asociați erau două firme din Beliz,

Între timp, Sunpro Alliance este lichidată, iar locul ei ocupat de-o surată fondată o lună mai devreme – Wester Alliance LLP.

Mihail Hîncu (despre contractul cu Grand Imobiliare SRL): Partea noastră în acest proiect era că noi intrăm cu acest palat care se demolează, iar metrajul pe care îl are ni se repartiza în noua construcție. A fost un proiect care ajungea la 50 milioane de euro – un centru cultural-sportiv, deasupra cu bazine. Ceva contemporan. Până la urmă ei au spus că nu au bani și că, investitorii străini care trebuiau să-i finanțeze, s-au dezis.

Hotelul Flora – sediu de bancă și oficii

Fostă proprietate sindicală, Flora e situată la periferia unui parc din sect. Râşcani. Cumpărat de oameni din anturajul lui Ilan Shor, conceptul de reconstrucţie a imobilului a fost realizat tot de Proiekt Capital. „Reconstrucția a schimbat complet aspectul clădirii existente, aducând, în mediul dărăpănat din anii ’40-’60 ai secolului trecut, o viziune modernă a blocurilor administrative”, notează arhitecții pe site-ul companiei

Lucrările de reconstrucție a hotelului Flora, care include și clădirea unui fost restaurant de alături, sunt deja în proces de realizare. Cu gama de culori modificată și unele ajustări, lucrările la fațada blocului central au fost finalizate, în timp ce la „restaurant” doar s-au schimbat ferestrele și sudat scheletul acoperișului triunghiular de la intrare.

Realizat de compania de arhitectură din Moscova, în actele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) proiectul privind „reconstrucția imobilului cu construirea unor anexe, în vederea amplasării unei bănci comerciale și unor oficii” e semnat de o companie de arhitectură din Chișinău.

Vladimir Arpentiev, director Arhcălin SRL: Noi, în principiu, am colaborat cu arhitectorii de la Moscova. E practic conceptul lor de fațadă. Puțin coloristica… S-a făcut mai multe schițe. Se propunea și demolare, dar a fost aleasă varianta mea pentru că era de trei ori mai ieftină. Asta e toată istoria. Noi am făcut doar scara paradnaia (de sărbătoare – n.r.) la intrare, să arate ca bancă, și în rest – învelim fațada cu termopane și etalbond.

Deși în 2013 proprietarul clădirii era Asigromex SRL, într-unul din Registrele MDRC a avizelor de verificare a proiectelor beneficiar al imobilului figurează Dufremol SRL, firmă cu afaceri duty-free administrată de Ilan Shor.

Investigaţia completă poate fi citită AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.