La Chișinău s-a desfășurat Conferința Națională „Inovații în educație prin tehnologii și STE(A)M”. Profesori din țară și de peste hotare și-au împărtășit experiențele de predare

Pe 23 februarie, la Chișinău, s-a desfășurat Conferința Națională „Inovații în educație prin tehnologii și STE(A)M” (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică), o platformă unde profesori, directori de școli, reprezentanți ai instituțiilor de stat, dar și experți în educație din străinătate au prezentat modele de bune practici și experiențe de organizare a procesului didactic în clasă prin integrarea disciplinelor STE(A)M. La fel, în cadrul acestui eveniment s-a desfășurat ceremonia de decernare a premiilor Concursului Național „Profesorul – Ambasador Digital”, ediția a II-a.

Conferința Națională „Inovații în educație prin tehnologii și STE(A)M” a reușit să adune specialiști teoreticieni și practicieni, oferindu-le un spațiu de dialog între profesori de diferite discipline. Mai mult, anul acesta la Concursul Național „Profesorul – Ambasador Digital”, ediția a II-a, s-au înregistrat profesori din discipline mai puțin specifice acestui tip de abordare educațională.

Galina Rusu, secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, a declarat că abordarea STE(A)M în școli poate avea în perspectivă un impact major asupra dezvoltării economice a țării.

„Potrivit World Economic Forum, cele mai importante trei competențe ale angajaților secolului al XXI-lea sunt rezolvarea problemelor complexe, gândirea critică și creativitatea. Noi suntem convinși că aceste abilități pot fi dezvoltate anume prin integrarea STE(A)M în procesul educațional, prin exersarea sistematică a investigației științifice, a inovației tehnologice, dar și a calculului matematic, iar acestea, la rândul lor, vor avea un impact major asupra dezvoltării economice a țării noastre prin absolvenții pe care îi formăm în școlile noastre.”

„Profesorul este prin excelență și de departe calea prin care putem descoperi talente și prin care putem valorifica potențialul elevilor, dar și cultiva interesul pentru tehnologiile viitorului. Suntem fericiți să remarcăm faptul că în cadrul concursului dedicat profesorilor au fost prezentate proiecte în care tehnologia a fost aplicată nu doar acolo unde ne-am obișnuit să o vedem. La noua ediție au participat și profesori ai altor discipline, care nu fac parte din STE(A)M. Anume acest rezultat reprezintă câștigul cel mai mare pentru noi toți. Astăzi celebrăm profesorii inovatori, ca mâine să avem o generație digitalizată, iar în viitorul apropiat – o națiune digitală”, a declarat Olga Tumuruc, directoarea Agenției de Guvernare Electronică.

Discuțiile din cadrul conferinței au vizat și așa subiecte precum promovarea digitalizării procesului educațional și provocările cu care se confruntă cadrele didactice la toate disciplinele școlare, iar la final au fost identificate soluții pentru provocările enunțate.

„În multiplele schimbări care au loc în societate, educația trebuie să răspundă provocărilor prin a oferi soluții concrete, astfel ca elevul sau studentul să se adapteze mai bine la provocările societății și să se integreze mai bine în câmpul muncii. Soluția propusă în acest caz este abordarea STE(A)M și a tehnologiilor moderne, pentru că ele vin cu metodologii concrete cum să facem ca procesul didactic – predare, învățare și evaluare – să-i permită elevului să-și formeze propriul traseu de formare profesională”, a menționat Alexandra Barbăneagră, rectora Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

La eveniment au fost prezenți și doi profesori din străinătate care au povestit despre bunele practici europene de predare inovativă având la bază cele mai moderne, instrumente și tehnologii în domeniul educație.

Astfel, prof. dr. h.c. Rolf Gollob, Departamentul Proiecte internaționale în educație, Universitatea Pedagogică din Zürich, Elveția, a venit cu o prezentare despre învățarea bazată pe probleme / PBL – Problem Based Learning este o metodă de învățare care se concentrează pe dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor prin aplicarea cunoștințelor teoretice. Această abordare implică punerea elevilor în fața unor situații practice, reale, în care trebuie să găsească soluții și să aplice ceea ce au învățat într-un mod util și eficient.

„Elevii sunt cei care definesc o problemă, decid ce competențe și resurse sunt necesare pentru a investiga problema, apoi propun soluții posibile. Este important ca soluțiile oferite să vizeze doar probleme complexe”, a explicat Rolf Gollob.

Mart Laanpere, profesor de matematică și informatică la Școala Tehnologiilor Digitale, Universitatea din Tallinn, Estonia, a povestit despre experiența Estoniei de creare a proiectelor inovative și transformarea digitală a educației.

„Elevii din clasa a VIII-a lucrează aproximativ un an întreg la proiectele lor creative. Aleg tema în septembrie și o prezintă în aprilie. De obicei, ei lucrează în echipe câte trei-patru elevi. Ideea proiectului constă în următoarele: nu profesorul propune problema, ci elevii trebuie să identifice oameni care se confruntă cu probleme pe care ei le vor soluționa. Se întâlnesc o dată pe săptămână și discută problema, iar cu profesorul – o dată pe lună.”

De câțiva ani, datorită Proiectului Tehnologiile Viitorului, mii de elevi din întreaga țară au acces la tehnologii educaționale și programul național de robotică dezvoltate în cadrul Clasei Viitorului. Succesele elevilor au fost vizibile și pe plan internațional prin participarea la Olimpiada Mondială de Robotică.

„Educația stă la baza tuturor aspirațiilor de dezvoltare economică și socială, iar profesorii au un rol esențial și critic în dezvoltarea și valorificarea viitoarelor talente. Suntem convinși că integrarea tehnologiilor de ultimă oră și a metodelor inovative de predare pot alinia educația din țara noastră la tendințele globale și pot să echipeze elevii de azi cu abilități STE(A)M care sunt atât de esențiale secolului în care trăim. În prezent, avem peste 200 de școli în care există un club de robotică și avem peste 30.000 de copii care au avut activități de robotică pe parcursul a opt ani. Ne mândrim cu rezultatele obținute la Olimpiada Mondială de Robotică – patru medalii de aur și una de bronz. În cadrul programului Clasa Viitorului avem 42 de laboratoare care sunt renovate, echipate cu mobilier funcțional și cu tehnologii de ultimă oră. Acolo, copiii învață altfel. Ei folosesc aceste tehnologii ca să înțeleagă mai bine domeniile STE(A)M”, a declarat Veronica Eșanu, manageră antreprenoriat și inovare, Proiectul Tehnologiile Viitorului.

Toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără profesorii care își dedică toată dragostea și pasiunea pentru a oferi discipolilor cunoștințe tradiționale „îmbrăcate” în haine moderne, cum sunt tehnologiile și instrumentele digitale. La acest eveniment au fost premiați 10 cei mai buni profesori din Moldova care au avut o contribuție semnificativă în aducerea inovației în școală prin integrarea abordării STE(A)M.

Iată cine sunt câștigătoarele Concursului Național „Profesorul – Ambasador Digital”, ediția a II-a:
#1. Ludmila Cojocari, profesoară de matematică, IPLT „Gaudeamus”, mun. Chișinău;
#2. Ina Goța, profesoară de geografie, IP Gimnaziul „Gheorghe Asachi”, s. Cucuoara, raionul Cahul;
#3. Elena Guriță, profesoară de informatică și fizică, LT „Gaudeamus”, mun. Chișinău;
#4. Loredana Guzun, profesoară de fizică, geografie și informatică, IP Gimnaziul Codreanca, s. Codreanca, r. Strășeni;
#5. Natalia Mecicari, profesoară de matematică și informatică, LT „Mihai Eminescu”, or. Căușeni;
#6. Marcela Papuc, profesoară de informatică, LT „Mircea Eliade”, LT „Aristotel”, mun. Chișinău;
#7. Aliona Pulbere, profesoară de limba și literatura română, LT „Mihail Bârcă”, s. Milestii Mici, r. Ialoveni;
#8. Olga Rusnac, profesoară de fizică, matematică și informatică, LT „Dimitrie Cantemir”, mun. Edineț;
#9. Pelaghia Traci, profesoară de informatică, LT „Ștefan cel Mare”, s. Taraclia, r. Căușeni;
#10. Natalia Ursu, profesoară de limba engleză, LT „Vasile Alecsandri”, mun. Bălți.

Concursul Național „Profesorul – Ambasador Digital”, ediția a II-a, a fost organizat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” în perioada 22 noiembrie 2022 – 15 ianuarie 2023 și are ca scop promovarea inovațiilor digitale în educație și încurajarea cadrelor didactice din ciclul gimnazial să utilizeze eficient instrumentele digitale și abordarea STE(A)M în procesul de predare-învățare-evaluare.

Conferința Națională „Inovații în educație prin tehnologii și STE(A)M” a fost organizată de către Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” cu sprijinul USAID și Suediei prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.