Producătorii agricoli vor avea dreptul să monteze instalații mobile de captare a apei pentru a iriga mai ușor terenurile

Producătorii agricoli vor obține mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede o serie de modificări la unele acte legislative, inclusiv la Legea apelor.

Potrivit proiectului, producătorii agricoli vor avea dreptul să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile adiacente râurilor sau bazinelor de apă pentru irigarea terenurilor. Anterior nu se permitea montarea instalațiilor mobile de captare a apei în acest scop.

De asemenea, a fost redusă lista actelor necesare pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru folosirea apei pentru irigare. Astfel, au fost excluse paşaportul prizei de apă și contractul de transportare şi receptare a apelor uzate pentru epurare.

Proiectul stabilește ca autorizațiile respective vor fi eliberate în termen maxim de 30 de zile, fără tergiversarea procesului.

Totodată, asociațiile utilizatorilor de apă vor putea primi în folosință gratuită nu doar sisteme de irigare, ci și sisteme de desecare, pentru ca să poată evacua, la necesitate, apa în exces din bazinele acvatice.

„Era o problemă şi o întrebare pe care o ridicau agricultorii de fiecare dată când aveam întruniri cu ei. Sper foarte mult cu aceste modificări să rezolvăm această problemă. Să înţeleagă toată lumea că lacurile, iazurile din Republica Moldova sunt orientate preponderent şi prioritatea numărul unu este irigarea, apoi pentru creşterea peştilor şi tot aşa mai departe”, a spus Pavel Filip.

A fost completat și Codul contravențional cu sancțiuni pentru arendașii bazinelor acvatice care vor împiedica accesul producătorilor agricoli la amplasarea și utilizarea prizelor de apă pentru irigarea culturilor.

Totodată, piscicultorilor le va fi interzisă evacuarea apei din bazinele acvatice pentru efectuarea diferitor lucrări, în favoarea reutilizării acesteia pentru necesitățile de irigare a producătorilor agricoli.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.