Privatizarea BEM este neconstituțională?

Partidul Liberal Reformator a anunțat că deputații formațiunii au atacat la Curtea Constituțională hotărârea de guvern care a permis diminuarea cotei deținute de stat în capitalul Băncii de Economii. Potrivit deputaților liberal reformatori, unul dintre regulamentele care au permis atragerea de investiții private, fapt care a cauzat dminuarea cotei care aparținea statului, ar fi fost aprobat fără temei legal. 

Deși acea Hotărâre de Guvern face referire la una dintre prevederile Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, aceasta a fost aprobată abia peste câteva luni după aprobarea regulamentului în cauză. Deoarece o Hotărâre de Guvern nu poate să contravină unei legi, deputații consideră că aprobarea acestui regulament, dar și efectele lui, pot fi declarate nule de către Curtea Constituțională. 

Amintim că în anul 2013 au avut loc câteva scandaluri legate de Banca de Economii a Moldovei, iar Guvernul a pierdut pachetul de control din capitalul băncii. Au fost realizate câteva emisiuni suplimentare de acțiuni BEM la achiziționarea cărora nu a participat statul. Legea care era în vigoare în mai 2013 nu permitea o astfel de operațiune cu proprietățile statului. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.