Prințesa Mary a Danemarcei: Mă bucur că Republica Moldova continuă să promoveze ideea vaccinării

Prințesa Mary a Danemarcei și directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, aflate într-o vizită în Republica Moldova, au vizitat depozitul național de vaccinuri al Centrului Național de Sănătate Publică.

În context, Prințesa Mary a Danemarcei, care este patroana Biroului Regional al OMS pentru Europa, a încurajat mamele din ţara noastră să-şi vaccineze copiii, apreciind nivelul de acoperire vaccinală și condițiile de păstrare a vaccinurilor din țara noastră.

Mă bucur că Republica Moldova continuă să promoveze ideea vaccinării și creșterea nivelului de conștientizare cu privire la necesitatea imunizării. Niciun copil din această țară și oriunde în lume nu trebuie să fie privat de dreptul de a fi vaccinat sau să moară din cauza bolilor care pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor. Noi trebuie să le asigurăm o viață sigură și sănătoasă”, a declarat Alteța Sa Regală.

La rândul său, Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS pentru Europa, a menţionat că a rămas impresionată de atitudinea Republicii Moldova de a achiziționa doar vaccinuri de cea mai înaltă calitate și anume cele care sunt precalificate sau recomandate de OMS.

Vreau să mă adresez tuturor mamelor să nu subestimeze importanța vaccinării, să ia în calcul doar acea informație care este bazată pe probe, pe evidențe și să asculte autoritățile din țară, care-și doresc doar binele și sănătatea copiilor”, a specificat Zsuzsanna Jakab.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a aprobat cel de-al cincilea Program Național de Imunizări, care prevede vaccinarea gratuită a populației contra 12 boli infecțioase și sporirea acoperirii vaccinale până la 95%.

Datorită imunizărilor, Moldova este declarată ţară liberă de poliomielită. Cazurile indigene de difterie, rujeolă, rubeolă, tetanos neonatal au fost eliminate și un succes aparte al imunizărilor este reducerea de peste 20 ori a cazurilor de îmbolnăvire prin hepatita virală B la copii.

Imunizarea este cea mai cost-eficientă intervenție în prevenirea îmbolnăvirilor şi a decesului prematur. Depunem toate eforturile pentru a asigura prezența vaccinurilor în țară: vaccinuri de calitate și sigure, procurate prin mecanisme internaționale și prin utilizarea eficientă a resurselor financiare”, a specificat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Amintim că, datorită sprijinului Organizației Mondiale a Sănătății, începând cu anul 2015, Republica Moldova a beneficiat de loturi gratuite de vaccinuri antigripale. Anul trecut am primit 150 de mii de doze, iar până la sfârșitul lunii în țară trebuie să ajungă încă 200 mii de doze de vaccin antigripal.

În Republica Moldova, datorită imunizărilor și cuprinderii vaccinale de circa 90%, anual,  sunt prevenite circa 148 de cazuri de poliomielită cu 15 decese, 142 cazuri de tetanos cu 70 decese, 588 cazuri de difterie cu 30 decese, 7 776 cazuri de tuse convulsivă cu 34 decese, 22 700 cazuri de rujeolă cu 22 decese, 2 547 cazuri de hepatită virală B acută cu 25 decese ș.m.a.

printesa mary a danemarcei

printesa mary a danemarcei

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.