Primul tanc cu produse petroliere a sosit la terminalul petrolier Giurgiulesti

Primul tanc încărcat cu 3750 tone de produse petroliere a sosit miercuri, la ora 14.30, în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti. Benzina şi motorina au fost aduse de la rafinăria Petromidia din România şi corespund standardelor EURO 4.

Produsele petroliere sunt importate în R.Moldova de către BEMOL TRADING SRL, care a navlosit un tanc petrolier maritim cu carcasă dublă numit Arta, aflat sub pavilionul Barbados.

"Astăzi a avut loc un eveniment istoric, prima livrare de produse petroliere cu un tanc petrolier maritim. Moldova are acum posibilitatea de a importa produse petroliere de pe piaţa mondială, direct, pe cale maritimă sau pe Dunăre, la preţuri competitive", a declarat Edgar Martin, directorul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti şi a ICS Danube Logistics SRL.

Danube Logistics SRL oferă o gamă largă de servicii de logistică companiilor petroliere şi companiilor ce comercializează produse petroliere în regiunea Dunării de Jos, în special pentru operaţiunile lor în R.Moldova, România şi Ucraina.

Terminalul petrolier de la Giurgiuleşti a fost dat în exploatare la 26 octombrie 2006, după zece ani de construcţie. Danube Logistics, firmă din grupul Easeur Holding BV, care gestionează proiectul, a investit în terminal 30 milioane de euro, inclusiv 3 milioane în protecţia mediului. Grupul olandez Easeur Holding, din care care fac parte Danube Logistics, Bemol Retail, Bemol Refinery şi BemolTrad a preluat proiectul investiţional de la Giurgiuleşti de la Azpetrol din Azerbaidjan.

Primul vas maritim, a fost ancorat în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, în scopul testării, în august 2007. Un tanc petrolier cu o capacitate de 3 065 de tone, care naviga sub pavilionul Jamaican, a pompat în rezervoarele terminalului petrolier peste 3 000 tone de apă.

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti poate primi vase maritime cu o capacitate de 10 000 tone.

Danube Logistics anunţă că va continua dezvoltarea zonei industrial libere a portului, care este la moment oferită spre arendă atât companiilor naţionale cât şi celor internaţionale. Se aşteaptă ca transbordarea mărfurilor să înceapă în prima jumătate a anului 2008. Danube Logistics este deţinută 80% de către compania olandeză EASEUR HOLDING BV, şi 20% de către Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.