Primul preşedinte al R.Moldova Mircea Snegur îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Şeful de stat, care a reuşit să atragă simpatia moldovenilor, după ce în august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, împlineşte astăzi 75 de ani.
Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, județul Soroca. În anul 1956 a absolvit şcoala medie din satul Frumușica, raionul Florești. Studiile superioare și le-a făcut la Institutul Agricol din Chișinău, pe care l-a absolvit în 1961. De specialitate este agronom şi deţine titlul de doctor în științe agricole.
Din 1961 şi până în 1981 a deţinut mai multe funcţii, legate de agricultură. Cariera politică şi-a început-o în 1981, când a devenit prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM).
Din anul 1985 și până în anul 1989 deține funcția de secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM). La 26 martie 1989 este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, iar în iulie Mircea Snegur este ales președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești (RSSM).
În momentul critic din august 1989, Mircea Snegur a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor.
La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem. De la 3 septembrie 1990 deține funcția de Președinte al Republicii Moldova până la 1 decembrie 1996.
Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. La 27 august 1991, Parlamentul a adoptat Declarația de Independentă a Rep. Moldova.
În decembrie 1991, președintele Mircea Snegur semnează actul prin care Republica Moldova devine stat membru (fondator) al Comunității Statelor Independente (CSI). Iar 2 martie 1992, Republica Moldova a devenit membră cu drepturi depline al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Mircea Snegur și președintele Rusiei, Boris Elțîn au semnat la 21 iulie 1992 convenţia ce prevedea încetarea focului de pe ambele maluri ale Nistrului.
La data de 26 iunie 1995 Republica Moldova este admisă ca membră cu drepturi depline în Consiliul Europei.
De mai bine de zece Mircea Snegur s-a retras din viaţa politică. A scris şi a editat 6 volume de memorii. Este tatăl actualului ministru de Externe, Natalia Gherman.