Connect with us

Social

Primăria: Fără autorizație, gardul care înconjoară scuarul Palatului Național este instalat ilegal

Publicat

pe

Ilegal. Așa poate fi descris gardul care a fost instalat de administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” („Moldova-Concert”) în jurul terenului aferent, care este și spațiu public. Motivul invocat de ei este „conservarea căsuței lui Moș Crăciun” pentru evenimentele din următorii ani.

Recent, la solicitarea Moldova.org de a explica de ce a fost îngrădit scuarul, directorul instituției Andrei Locoman a declarat că, în perioada estivală, se încalcă ordinea publică, iar remontarea „casei lui Moș Crăciun” la fiecare ediție a târgului ar fi costisitoare pentru organizatori. (Găsiți aici declarația integrală a directorului)

În acest context, ieri, peste 25 de tineri (printre care și trei membri ai echipei Moldova.org) au decis să ignore prezența gardul de sârmă și au organizat un picnic pe gazon. Reacția reprezentanților Moldova-Concert nu s-a lăsat mult așteptată. Mai mulți lucrători ai instituției au somat tinerii să plece, invocând faptul că ar fi pătruns forțat, că ar fi agresivi, că ar consuma băuturi alcoolice. Într-un final, au chemat poliția.

Geplaatst door Constanta Dohotaru op woensdag 11 april 2018

De tineri s-a apropiat și Irina Suhușin, șefa de serviciu a Organizaţiei Concertistice şi de Impresariat „Moldova-Concert”, întrucât directorul Andrei Locoman ar fi peste hotare. Potrivit funcționarei, decizia de a îngrădi respectivul scuar a fost făcut pentru că iarba verde nu trebuie bătătorită, „căsuța lui Moș Crăciun” costă scump și nu trebuie stricată, prezentând și un document care le-ar da acest drept.

Totuși, actul prezentat de către funcționară este eliberat în 2010 și confirmă faptul că terenul respectiv aparține statului și este dat spre utilizare Î.S. Organizației Concertistice și de Impresariat „Moldova-Concert”.

Scopul dării în folosință indicat în act este „amplasarea obiectelor de menire social-culturală”. Totuși, câteva veri la rând, pe acel teritoriul a activat un restaurant, care nu livra servicii „social-culturale”.

Mai mult, acest document nu le oferă dreptul de a îngrădi spațiul public. Informația ne-a fost confirmată de către Igor Cristal, șef de secție în cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare de la Primăria Chișinău. „Este un teren în proprietatea statului. Domeniul public se prezumă până la proba contrară. Îngrădirea ar trebui coordonată cel puțin cu Direcția arhitectură.” Astfel, dacă deținătorul terenului are permisiunea de a îngrădi terenul atribuit, atunci poate fi restricționat accesul. Totuși, administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” nu a prezentat nicio autorizație în acest sens.

Teren (ne)comercial?

În Registrul Bunurilor Imobile, proprietatea terenului este marcată ca publică și cu utilizare necomercială. Începând cu 2010, spațiul este dat în folosință pentru o perioadă nedeterminată Organizației „Moldova Concert”. Însăși clădirea Palatului este în gestiunea economică a aceleiași organizații încă din anul 2003.

Șefa-adjunctă a Departamentului Cadastru din cadrul I.P. „Agenția Servicii Publice”, Inga Grecu-Stăvilă a menționat că la Cadastru nu există nici un document care să informeze despre terenul respectiv că ar aparține domeniului public sau privat. „Poate fi proprietate publică, dar nu se știe dacă este de domeniul public sau privat”.

Informația de la Cadastru despre utilizarea necomercială a terenului se bate cap în cap cu Planul Urbanistic General al Chișinăului, unde terenul și clădirea de pe adresa str. Alexandr Pușkin 21 sunt indicate ca zone comerciale.

Legea nr. 91 din 05.04.2007 privind terenurile proprietate publică și delimitarea lor prevede că, de domeniul public al satului (comunei), orașului (municipiului) țin:

  • terenurile aferente clădirilor în care își desfășoară activitatea primăria;
  • instituțiile publice de interes local, cum ar fi teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicile, instituțiile de educație și de învățământ;
  • terenurile aferente obiectivelor de menire social-culturală proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale;
  • terenurile ocupate de piețe, străzi, pasaje;
  • terenurile de sport și stadioanele de interes local;
  • terenurile de joacă pentru copii delimitate și înregistrate conform legislației în vigoare;
  • terenurile folosite pentru căile de comunicații;
  • terenurile ocupate de parcuri, grădini publice, scuaruri;
  • terenurile folosite pentru cimitire și pentru alte necesități ale gospodăriei comunale locale.

***

După ce poliția a venit la solicitarea reprezentanților Palatului Național „Nicolae Sulac”, tinerii au depus o declarație comună. Chiar dacă intendentul agățase demonstrativ o lăcată de gard și apoi a scos-o în fața polițistului de sector Igor Reul, tinerii au fost acuzați în continuare că ar fi pătruns forțat pe respectivul teren. Polițistul a constatat că tinerii nu erau agresivi și nu au consumat alcool. Într-un final, Irina Suhușin, locțiitoarea directorului „Moldova-Concert”, a promis că accesul pe terenul respectiv nu va fi limitat și în curând va veni cu o decizie.

Prin urmare, tinerii care au participat la picnic au scris o petiție către autoritățile R. Moldova și solicită ca să fie înlăturat gardul, să fie modificat statutul respectivului teren în spațiu verde cu regim de protecție, dar și amenajarea spațiului public.

Deocamdată, polițistul de sector Igor Reul a declarat pentru Moldova.org că nu există nicio decizie în această anchetă și urmează să consulte un specialist. „Personal, intuiesc că administrația „Moldova-Conert ar trebui să aibă vreo schiță sau un alt document cu referire la îngrădire”, a declarat acesta. Potrivit funcționarului, participanții la picnic vor fi informați în zilele care urmează despre desfășurarea anchetei.

Social

Pensionarii cu venituri sub minimul de existență vor primi cu 10% mai mult din 1 ianuarie 2019

Publicat

pe

De către

Pensionarii, care au venituri mai mici decât minimul de existență stabilit la această categorie (adică sub 1.589 de lei), vor beneficia de la 1 ianuarie 2019 de o majorare de 10%. Această creștere este separată de indexarea generală a pensiilor pentru toți pensionarii, care are loc anual.

Anunțul a fost făcut astăzi de liderul PDM Vlad Plahotniuc.

De asemenea, Vlad Plahotniuc a anunțat că peste 41 mii de medici care sunt finanţaţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) vor primi salarii mai mari.

Potrivit lui, la moment, au fost identificate soluțiile ca și acești peste 41 de mii de angajați să beneficieze de creșterea salariilor. Este vorba despre o majorare cu 20 la sută a salariilor pentru medici și c10 la sută a salariilor pentru personalul medical.

„Am solicitat Guvernului ca asemenea majorări de salarii și pensii să fie făcute cel puțin o dată pe an. Așadar, programele „Salarii bune pentru Moldova” și „Pensii bune pentru Moldova” vor continua și în anii care vin, astfel ca oamenii să trăiască mai bine”, a declarat președintele PDM.

Citește mai departe

Social

Moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea maximă recomandată de OMS

Publicat

pe

De către

Moldovenii consumă de două ori mai multă sare decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astfel, un adult consumă 10,8 grame de sare pe zi, pe când cantitatea recomandată este nu mai mult de 5 grame de sare pe zi.

Datele sunt incluse într-un studiu lansat astăzi de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova.

Potrivit cercetării, nivelul de consum este mai mare în rândul bărbaților (11,5 grame pe zi) decât în rândul femeilor (10,3 grame pe zi), iar locuitorii de la sate consumă mai multă sare (11,3 grame sare pe zi), decât cei din orașe (10 grame sare pe zi).

Studiul a mai arătat că pâinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentație. O persoană consumă în medie 333 grame pe pâine pe zi, ceea ce este echivalent cu 5,5 grame de sare.În plus, o cincime din populație consumat crenvurști, salamuri și lebărvurști, iar aproape o pătrime au consumat cașcaval timp de 2–4 zile pe săptămână, adăugând 1,88 g de sare cu fiecare 100 g de produs consumat.

„O obișnuință adesea întâlnită în Republica Moldova este cea de a adăuga sare în mâncare în timpul mesei și pe parcursul preparării bucatelor, precum și consumul de alimente procesate cu un conținut mare de sare”, au atenționat autorii studiului.

Planul curent global de acțiuni a stabilit o prioritate în domeniul sănătății de a reduce consumul de sare în rândul populației cu cel puțin 30% până în 2025.

Silvia Radu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că autoritățile își propun elaborarea unei strategii naționale ce ar contribui la reducerea consumului de sare cu 30% până în anul 2025.

Studiul a fost realizat în perioada 21 iulie-5 septembrie 2016 pe un eșantion de 1307 de respondenți.

Citește mai departe

Social

CPR Moldova propune: Anul 2019 să fie declarat anul anticorupției

Publicat

pe

De către

Centrul de Politici și Reforme Moldova a propus astăzi declararea anului 2019 drept anul luptei cu corupția, exprimându-și speranța că autoritățile Republicii Moldova să accepte această propunere.

Organizația a menționat că, asemenea altor state, Republica Moldova are o tradiție de a dedica oficial un an calendaristic, unei personalități sau probleme. Aceasta crește vizibilitatea și importanța subiectului în societate.

Este o metodă de a atrage atenția și de a mobiliza societatea și autoritățile pentru rezolvarea unei probleme.

În acest context, CPR a declarat că corupția afectează fiecare cetățean și familie în parte, în special păturile social vulnerabile, iar în Republica Moldova mai există forțe ce au energie de a se opune corupției din societatea noastră.

Aceste eforturi trebuie menținute, încurajate și multiplicate și autoritățile sunt datoare să o facă.

„Corupția a distrus multe familii. Aproximativ un milion de oameni sunt plecați din țară, în căutarea unei vieți mai bune. Din cauza corupției, cetățenii noștri nu își pot deschide o afacere, nu pot avea o carieră bazată pe merit și munca depusă, nu au acces la servicii publice de calitate. Corupția ne privează de o justiție corectă și de o viață demnă, menținând majoritatea oamenilor noștri în sărăcie, vulnerabili și nesiguri în forțele proprii și ziua de mâine. Corupția a devenit un impediment real în calea funcționării instituțiilor democratice și a democrației, în general. Combaterea eficientă a corupției este în interesul întregii societăți”, a arătat CPR Moldova.

Organizația a mai menționat că pentru a învinge corupția, autoritățile trebuie să recunoască problema, iar societatea să se coaguleze în jurul ei, condamnând-o. Colectarea de fapte și situații concrete este importantă în acest proces. Recent CPR Moldova a lansat platforma online coruptie.cpr.md.

Pe parcursul anului 2019, CPR Moldova a precizat că, împreună cu alte organizații, va întreprinde mai multe acțiuni pentru a combate și preveni eficient corupția.

„Declararea anului 2019 drept anul anticorupției în Moldova va ajuta la sensibilizarea populației, dar mai ales a instituțiilor publice din Moldova. Este timpul ca statul Republica Moldova să iasă din această stare de negare a problemei corupției”, a mai menționat CPR Moldova.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com