Prima fabrică care produce biogaz din teasc de sfeclă de zahăr se construieşte la Drochia

 Prima fabrica din Moldova şi a doua fabrica din Europa care produce biogaz din teasc de sfeclă de zahăr a fost lansată astăzi la Drochia. Fabrica este construită la iniţiativa oamenilor de afaceri germani, în cadrul unui proiect energetic în valoare de aproape 10 mln de euro.

Uzina va fi deschisă la anul, iar investiţiile urmează să fie recuperate în aproape cinci ani. În primii doi ani vor fi prelucrate doar deşeurile comprimate de sfeclă de zahăr, mai apoi vor fi utilizate toate deşeurile organice în urma prelucrării sfeclei de zahăr. Biogazul obţinut cu gazul natural vor fi arse în cazanul fabricii. Energia şi aburii obţinuţi vor fi utilizate pentru producerea zahărului. În plus, instalaţia de biogaz va mai genera energie termică şi electrică, potrivit autorilor proiectului.

Preşedintele consiliului de observatori al companiei care construieşte întreprinderea Thomas Kirchberg a spus că este mândru că are loc lansarea acestui proiect care va fi o piatră de temelie nu doar pentru dezvoltarea companiei pe care o conduce, ci şi pentru Republica Moldova: „Dacă până acum am investit în domeniul producerii şi prelucrării sfeclei de zahăr, azi am decis să trecem la o nouă etapă – cea de producere a energiei electrice. Ne dorim să venim cu contribuţia la dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova”, a mai menţionat Thomas Kirchberg.

Prezent la eveniment, premierul Vlad Filat a spus că, astfel de proiecte ar fi necesar de deschis şi în alte raioane ale ţării pentru că vor duce la diversificarea surselor de energie electrică: "Semnificativ este şi faptul că această fabrică de producere a biogazului este prima de acest fel în Republica Moldova şi a doua din Europa. Prima uzină a fost construită acum trei ani în oraşul Capsovar din Ungaria. De asemenea, investiţia care urmează a fi făcută este de 7,5 milioane de euro”, a menţionat premierul.

Fabrica va produce anual 55 de mii de tone de tescovină de sfeclă de zahăr şi aproape de 8 mln metri cubi de biogaz.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.