Prevenirea hărțuirii la locul de muncă. Soluțiile propuse de McDonald’s și sfaturi pentru angajatori

Man touching woman's elbow isolated on black - sexual harassment in business office

Restaurantele McDonald’s din întreaga lume vor trebui să îndeplinească noi standarde de prevenire a hărțuirii la locul de muncă. O instruire anti-hărțuire va deveni obligatorie pentru angajații lanțului de restaurante și drive in. Începând cu ianuarie 2022, se va colecta feedback de la angajați și manageri despre mediul de lucru. Evaluările corporative vor lua în considerare dacă angajații se simt în siguranță, atât fizic, cât și emoțional. 

Instruirea va fi necesară pentru 2 milioane de lucrători de la cele 39.000 de unități de alimentație din întreaga lume. Detaliile sunt încă în curs de elaborare, dar se așteaptă ca angajații să fie instruiți atunci când vor începe să lucreze pentru McDonald’s. Restaurantele ar putea avea, de asemenea, instruire o dată pe an pentru toți angajații. 

Schimbarea este necesară după ce s-a estimat un număr mare de cazuri de hărțuiri la locul de muncă. Cel puțin 50 de lucrători au depus acuzații împotriva companiei în ultimii cinci ani, plângându-se de atingeri nedorite, comentarii obraznice, abuzuri verbale și agresiuni fizice în timpul serviciului. În unele cazuri, angajații au acuzat managerii că ignoră reclamațiile lor sau au ripostat, oferindu-le mai puține schimburi sau transferându-i în alte restaurante.

În Republica Moldova există 5 restaurante McDonald’s și toate sunt în Chișinău. 

Ce este hărțuirea la locul de muncă

Hărțuirea este o conduită verbală sau fizică care denigrează sau manifestă ostilitate sau aversiune față de un individ din cauza rasei, a culorii pielii, a religiei, a genului, originii naționale, vârstei sau dizabilității acelei persoane.

Acest comportament are scopul sau efectul de a crea un mediu de lucru intimidant, ostil sau ofensator, de a interfera nerezonabil cu performanța de muncă a individului, afectând negativ oportunitățile de angajare.

10 sfaturi pentru angajatori pentru prevenirea și gestionarea hărțuirii

  1. Stabilește o procedură eficientă de plângere și încurajează angajații să se simtă confortabil când vin la tine cu orice probleme cu care se confruntă la locul de muncă, inclusiv orice hărțuire care ar putea apărea;
  2. Crează și comunică politica ta împotriva hărțuirii;
  3. Tratează orice incident ca și cum ar fi o cauză judiciară din momentul raportării; 
  4. Investighează rapid orice afirmații care ar putea apărea;
  5. Nu lua nicio măsură care poate fi văzută ca dăunând persoanei care face plângerea. De exemplu, nu transfera partea reclamantă într-o locație mai proastă pentru a separa părțile;
  6. Fă tot ce este necesar pentru a opri hărțuirea imediat. Crează un mediu cu zero toleranță pentru asemenea comportament; 
  7. Disciplinează persoana care a comis hărțuirea. Dacă măsurile disciplinare ale agresorului nu sunt considerate adecvate, documentează motivele;
  8. Încearcă să nu faci judecăți de credibilitate pe baza reputației persoanei care face plângere sau a persoanei acuzate de hărțuire;
  9. Nu lăsa părțile implicate să rezolve problema de unii singuri.

Situația în Republica Moldova

În studiul „Cum prevenim și reducem hărțuirea sexuală la locul de muncă” se relatează faptul că „fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă, iar 4 din 100 se confruntă cu forme grave de hărțuire. Totodată, circa 20% dintre femei s-au confruntat cu amenințări sau solicitări de a întreține relații sexuale la locul de studii. În pofida incidenței mari a cazurilor de hărțuire sexuală, doar 15% dintre femei au anunțat despre asemenea cazuri. Nivelul redus de raportare este determinat de sentimentul de autoculpabilizare, gradul redus de încredere în organele de control, dar și de atitudinea populației60,5% consideră persoanele hărțuite a fi vinovate de aceste experiențe.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.