Preot suspectat de organizarea migrației ilegale a moldovenilor în Israel. Două grupări, destructurate de poliție

Patru persoane, cu vârste cuprinse între 34 și 43 de ani, domiciliate în Hâncești și municipiul Chișinău, membre ale  două grupări infracționale, specializate în organizarea migrației ilegale a moldovenilor  în Israel, au fost arestate. Oamenii legii au stabilit că cele două grupări activau de circa cinci ani, colaborând între ele.

Activitatea infracțională era efectuată cu prin intermediul a două agenţii licenţiate cu drept de angajare în câmpul muncii în Israel, la care fondatorii și administratori erau doi membrii ai grupărilor infracționale, unul din membrii  grupărilor criminale activează în calitate de preot.

Suspecții racolau persoanele prin intermediul clienţilor mai vechi sau alte persoane de încredere, astfel, de mai bine  de un, aceștia au racolat circa 300 de persoane.  Transportarea migranţilor se efectua pe cale aeriană, iar intrarea pe teritoriul statului Israel se efectua în baza vizelor primite la Consulatul Israelului din orașul Kiev, Ucraina în baza actelor primare falsificate.

Pentru serviciile acordate, membrii grupărilor criminale primeau de la clienți între  6500 şi 7000 dolari SUA. O parte din sursele financiare acumulate erau transmise celorlalți complici de pe teritoriul Statului Israel.

În urma celor 15 percheziţii efectuate la domiciliile, automobilele și oficiile suspecților au fost depistate şi ridicate probe (tehnică de calcul, seturi de acte pregătite ale potențialilor clienţi, diferite înscrisuri şi acte cu semnalmente de falsificare utilizate la organizarea migrației ilegale), care dovedesc implicarea suspecților în comiterea acestui gen de infracţiuni

În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Organizarea migrației ilegale” se pedepsesc cu amendă în mărime de la 16 000 la 20 000 de lei sau cu închisoare de la 5 la 7 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.