Premierul Tarlev s-a pronunţat în favoarea reformării Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare

Premierul Vasile Tarlev s-a pronunţat în favoarea reformării Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) şi revizuirii sistemului de subvenţionare în agricultură.

În cadrul şedinţei de marţi a Colegiului MAIA premierul a evidenţiat necesitatea reformării calitative a ministerului şi a specificat că asigurarea unui management eficient al dezvoltării sectorului agro-alimentar prin metodele vechi nu mai este posibilă, fiind necesară elaborarea modelelor noi de administrare a proceselor de dezvoltare a ramurii.

Prim-ministrul a cerut urgentarea reorganizării instituţiilor din subordinea MAIA încât sistemul administraţiei în domeniul agro-alimentar să corespundă standardelor europene, caracterizându-se prin separarea funcţiilor de elaborare a politicilor de cele de implementare.

Totodată, Tarlev a declarat că vulnerabilitatea ramurii agricole faţă de riscurile naturii cere revizuirea sistemului existent de subvenţionare pentru susţinerea producătorului autohton şi implementarea unui nou sistem de subvenţionare a producătorilor agricoli. Aceste principii deja sunt prevăzute la prima etapă de implementare în Regulamentul privind modul de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli în anul 2008, a spus premierul.

În acelaşi timp premierul a menţionat că, în pofida dificultăţilor de care a avut parte R. Moldova în anul 2007 – seceta, menţinerea embargo-ului la exportul produselor agro-alimentare, a fost asigurată securitatea alimentară a ţării, iar terenurile agricole au fost prelucrate în mare parte. Acest fapt, în opinia şefului Executivului, constituie cea mai importantă realizare a MAIA în anul 2007.

Premierul a apreciat acţiunile de modernizare şi mecanizare a sectorului agricol prin înfiinţarea staţiunilor tehnologice de maşini (STM) şi s-a referit la activităţile ministerului în consolidarea terenurilor agricole.

Tarlev a subliniat necesitatea implementării unor acţiuni consecutive în promovarea politicilor de consolidare a terenurilor agricole, fapt care, în opinia sa, va contribui la crearea unor condiţii mai favorabile pentru obţinerea producţiei competitive, susţinerea producătorilor agricoli, dezvoltarea pieţei produselor agricole, a pieţei funciare şi ajustarea sectorului agrar şi a industriei agroalimentare la standardele europene.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.