Premierul Tarlev declară că includerea Moldovei în sistemul de comerţ asimetric oferă o şansă extraordinară economiei ţării

Includerea Moldovei în sistemul de comerţ asimetric este un succes enorm al Moldovei şi, totodată, oferă o şansă extraordinară economiei ţării, astfel a apreciat premierul Tarlev aprobarea preventivă de către Comisia Europeană a preferinţelor comerciale autonome pentru Republica Moldova.

Solicitat de reporterul BASA-press, prim-ministrul a declarat că negocierile privind regimul preferenţial au fost impulsionate şi de introducerea de către Rusia în 2006 a embarogului asupra importurilor de vinuri moldoveneşti.

În cazul în care sectorul privat, producătorii autohtoni se vor conforma noilor cerinţe, decizia Comisiei Europene va fi un stimulent de natură să producă un salt. "Va depinde foarte mult cât de repede se va orienta sectorul real al economiei naţionale", a mai spus premierul.

Comisia Europeană a aprobat preventiv miercuri, 14 noiembrie, acordarea preferinţelor comerciale autonome Republicii Moldova. Această propunere, precum şi detaliile privind categoriile de mărfuri care vor fi incluse în regimul comerţului asimetric (fără taxe vamale la export) au fost transmise ţărilor membre ale Uniunii Europene pentru avizare.

Republica Moldova nu a fost deocamdată informată oficial referitor la stabilirea de către UE a unor cote la export, însă ar putea fi stabilite cote pentru unele produse "sensibile" pentru piaţa UE. R. Moldova a propus ca aceste cote să fie în creştere pe parcursul următorilor cinci ani. O cotă la export ar putea fi stabilită pentru zahăr, însă aceasta nu va fi mai mică decât excedentul de zahăr produs în Moldova. De asemenea, un export limitat ar putea fi stabilit şi pentru vinurile moldoveneşti.

De la 1 ianuarie 2006 R. Moldova a beneficiat de Sistemul de Preferinţe Generalizate în comerţul cu Uniunea Europeană (GSP+), astfel că 607 grupe de mărfuri din cele 700 exportate de RM pe piaţa europeană cad sub incidenţa acestui sistem. 87% din exporturile moldoveneşti beneficiază de acces liber pe piaţa europeană.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.