Prăbușirea elicopterului SMURD: Epava va fi dusă în România, iar pompa de la care s-a alimentat elicopterul va fi desigilată

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anunță că au fost finalizate demersurile în vederea aducerii în țară a epavei elicopterului SMURD prăbușit în Republica Moldova, iar un procuror militar va audia rudele victimelor, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, un procuror militar al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se deplasează luni la Iași și Bacău, în vederea audierii aparținătorilor victimelor. Totodată, acestora le vor fi predate obiecte ce au aparținut persoanelor decedate.

În cadrul anchetei, urmează a fi desigilată pompa de la care s-a alimentat elicopterul înainte de plecarea în misiune în Republica Moldova și vor fi ridicate probe de combustibil în vederea dispunerii unei constatări tehnico-științifice fizico-chimice.

Pe 2 iunie, un elicopter SMURD s-a prăbușit în localitatea Haragîș, raionul Cantemir din Republica Moldova, iar cei patru membri ai echipajului au decedat — medicul Mihaela Dumea, asistentul medical Gabriel Sandu, comandorul Doru Gavril și copilotul Voicu Șocae.

Elicopterul era de tip EC 135 și a fost achiziționat de Ministerul Sănătății în 2014 pentru 5 milioane de euro. El se afla la SMURD Iași din 2014, ultima inspecție periodică fiind în 2016.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.