Pozitiv la COVID-19. Cât timp trebuie să stau în autoizolare?

PRAIRIE VILLAGE, KS. - NOVEMBER, 10: Lilly Stecklein looks out the window of her home in Prairie Village, Ks. Tuesday November 10, 2020. Her family includes 10 people, three of whom have COVID-19. This means the whole family must quarantine indoors together and wear masks as well. States like Kansas have seen a steep increase in the number of COVID-19 cases. (Photo by Christopher Smith/For The Washington Post via Getty Images)

Ai fost testat/ă pozitiv la COVID-19. Imediat te izolezi, dar nu știi cu exactitate cât timp va trebui să stai în casă. Fie că ai avut simptome sau ai fost asimptomatic, specialiștii spun că perioada de izolare este de cel puțin 10 zile. Cum au fost calculate aceste 10 zile și ce a stat la baza acestei decizii, explicăm mai jos.

Rezumatul științific publicat de către Organizația Mondială a Sănătății pe 17 iunie 2020 „Criterii pentru eliberarea pacienților cu COVID-19 din izolare” prevede clar cum să iasă corect din autoizolare oamenii care au suferit din cauza infecției. Regulile OMS au servit drept bază pentru criteriile de eliberare a pacienților din cele mai multe țări ale lumii, inclusiv Republica Moldova. 

Astfel, criteriile de ieșire din autoizolare a pacienților cu COVID-19 sunt următoarele: 

  1. Pentru pacienții simptomatici: la 10 zile de la debutul simptomelor, plus cel puțin încă 3 zile fără simptome (inclusiv fără febră și fără simptome respiratorii). 
  2. Pentru cazuri asimptomatice: 10 zile după testul pozitiv pentru SARS-CoV-2. 

OMS vine și cu niște exemple pentru ieșirea din izolare pentru pacienții cu simptome:  

  1. dacă un pacient a avut simptome timp de două zile, atunci pacientul ar putea fi eliberat din izolare după 10 zile + 3 = 13 zile de la data apariției simptomelor; 
  2. un pacient cu simptome timp de 14 zile poate fi externat după 17 zile (14 zile + 3 zile) după data apariției primelor simptome;  
  3. pentru un pacient cu simptome timp de 30 de zile, acesta poate fi externat la 33 de zile (30 + 3 =33) de la debutul simptomelor.
     

Cu alte cuvinte, în situația în care tu ai fost în izolare timp de 11 zile și în aceste zile ai manifestat simptome, iar în ziua 12 și 13 nu ai făcut febră și în a 14 zi ai făcut febră, asta înseamnă că numărătoarea celor trei zile fără simptome începe din nou. Asta înseamnă că dacă nu ai avut febră în a 15 zi și nici în zilele 16 și 17, la fel, și simptomele legate de respirație s-au îmbunătățit considerabil, înseamnă că în a 18 zi poți să ieși din autoizolare. 

Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie elaborat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prevede aceleași reguli, însă lipsesc niște exemple concrete care ar putea fi de ajutor medicilor de familie. Textul din protocol cu privire la criteriile de ieșire din autoizolare  este următorul:

„În conformitate cu criteriile și ordinile în vigoare și reieșind din evidențele studiilor internaționale (OMS, ECDC), pacienții cu COVID-19 vor reveni în câmpul de muncă/instituții de învățământ, fără efectuarea testului de control, la întrunirea următoarelor condiții:   

■ pacienți asimptomatici (copiii și adulții, inclusiv gravidele): peste 10 zile de la rezultatul pozitiv al testului la SARS CoV-2; 

■ pacienți (copiii cu vârsta peste 7 ani și adulții, inclusiv gravidele) cu forme ușoare și moderate:   

  1. după cel puțin 13 zile de la debutul simptomelor clinice cu
  2. valori normale ale temperaturii pentru o perioadă de cel puțin 3 zile (fără administrarea de antipiretice) și fără simptome clinice,și   
  3.  la decizia medicului de familie în funcție de recuperarea clinică;

■ pacienți (copiii, adulții, inclusiv gravidele) cu forme moderate sau forme severe: după externare din spital, la decizia medicului de familie în funcție de recuperarea clinică. 

Centrele pentru Controlul și Prevenirea bolilor din SUA prevede criterii asemănătoare de ieșire din izolare. Totuși, printre recomandări, specialiștii spun că există și excepții atunci când unii pacienți cu o formă mai severă a bolii pot avea virusul activ mai mult de 10 zile de la primele simptome, ceea ce înseamnă că ar trebui să stea în izolare până la 20 de zile. 

Regulile inițiale ale OMS pentru ieșirea din izolare a persoanelor care au avut coronavirus era testarea dublă la o distanță de cel puțin 24 de ore. Dar, specialiștii au schimbat regulile din următoarele motive: 

1. Perioade lungi de izolare pentru persoanele cu detecție prelungită a ARN-ului viral după rezolvarea simptomelor (adică erau testate pozitiv la coronavirus chiar dacă nu mai aveau simptome). Perioadele lungi afectează bunăstarea individuală, societatea și accesul la asistență medicală.

2. Capacitate de testare insuficientă în multe părți ale lumii.

3. Încărcătura virală a virusului prelungită, având rezultate negative urmate de rezultate pozitive, care provoacă neîncredere în testare. 

La baza celor 10 zile de autoizolare obligatorie stau anumite studii. Potrivit OMS, la pacienții cu o formă ușoară spre moderată a infecției cu COVID-19, virusul nu mai era „capabil să se replice după aproximativ opt zile de la primele simptome.

Într-un alt studiu la care face referire OMS, s-a demonstrat că probabilitatea de detectare a virusului care poate fi activ a scăzut sub 5% după 15,2 zile după primele simptome. Pacienții care au fost testați pozitivi se confruntau încă cu simptome în momentul recoltării probelor. 

 

Cum se întâmplă în practică 

Am discutat cu Ștefan Gheorghiță, șeful Secției supravegherea epidemiologică a gripei și a infecțiilor respiratorii virale acute, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, ca să ne explice cum are loc în practică ieșirea din autoizolare. Ca să fie clar, specialistul dă un exemplu: „Dacă bolnavul e testat pozitiv cu COVID-19 pe 1 martie, pe 10 martie el nu are simptome caracteristice, pe 11-12-13 martie, adică timp de trei zile după asta nu mai are simptome, pe data de 14 martie medicul de familie sau la cine se află în supraveghere și tratament hotărăște dacă scoatpersoana din izolare sau nu. Dacă are simptome și în a 11 și în a 12 zi, înseamnă că se prelungește tratamentul și regula cu cele trei zile fără simptome nu funcționează, explică specialistul, menționând că decizia aparține medicului de familie care evaluează starea de sănătate a pacientului și încheie izolarea pacientului atunci când starea sănătății se îmbunătățește și dispar simptomele. 

L-am întrebat pe specialist dacă numărul mare de cazuri se datorează evaluării incorecte a stării de sănătate a persoanelor infectate cu coronavirus și ieșirea din izolare prea devreme. Ștefan Gheorghiță spune că, de fapt, principalele cauze pentru numărul mare de cazuri care se înregistrează astăzi este faptul că oamenii și agenții economici nu ar respecta regulile de igienă; oamenii se adresează târziu după asistență medicală, întrucât confundă infecția cu o răceală sau, pur și simplu, nu cred în existența coronavirusului. A treia cauză pentru care avem un număr mare de infecții este faptul că nu se respectă regimul de carantină de către persoanele care au fost în contact cu persoane infectate și „poate unele persoane care sunt în tratament la domiciliu, la fel, nu respectă regimul de izolare, concretizează expertul. 

Ștefan Botnaru, medic de familie într-un spital din Barcelona, Spania spune că pacientul simptomatic se consideră necontagios la 72 de ore de la ultimul simptom, dar nu mai devreme de zece zile de la primul simptom și că pacientul asimptomatic se consideră necontagios din a zecea zi. 

„Dar fiecare pacient trebuie abordat individual. Cel care dezvoltă o formă medie sau grea a coronavirusului, o să fie contagios mai mult timp, o să persiste simptomele. Asta poate fi și o lună, și două. Fiecare pacient este diferit și noi nu putem generaliza cazurile, spune specialistul. 

Izolare vs. carantină 

Este important să facem și diferența dintre izolare și carantinăIzolarea separă persoanele cu o boală contagioasă de cei care nu sunt bolnavi. Carantina separă și restricționează mișcarea persoanelor care au fost expuse unei boli contagioase pentru a vedea dacă se îmbolnăvesc. Este posibil ca aceste persoane să fi fost expuse unei boli sau să aibă boala, dar nu prezintă simptome. 

  • Carantina  

În situația în care cineva din familie a fost testat pozitiv la coronavirus și/sau are simptome, fiecare membru al casei trebuie să intre în carantină pentru următoarele 10 zile, potrivit unui ghid al Serviciului de Sănătate Publică din Anglia. Aceasta înseamnă că, de exemplu, perioada de 10 zile de izolare începe în a 15 zi a lunii, perioada de izolare se termină la 23:59 pe data de 25 și poți reveni la rutina ta. 

Dacă nu ai simptome ale COVID-19, poți să nu-ți faci test. Totuși, dacă ai simptome și vrei să vezi dacă ești infectat, poți să-ți faci un test. Dacă ai un rezultat negativ al testului în perioada de 10 zile de izolare, trebuie să continui să te autoizolezi. Chiar dacă nu ai simptome, poți transmite infecția altora. 

  • Izolarea  

Dacă rezultatul testului este pozitiv, începi o perioadă suplimentară de 10 zile de izolare. Aceasta începe când au apărut simptomele, fără a lua în calcul zilele de carantină anterioare. Asta înseamnă că perioada totală de izolare va fi mai mare de 10 zile (perioada de carantină + perioada de izolare).  

Autoritățile engleze anunță că nerespectarea autoizolării poate fi pedepsită cu cel puțin o mie de lire sterline. Și în Republica Moldova au fost penalități la fel de mari, de aproape 25 de mii de lei, până când deputații au votat în noiembrie 2020 pentru un proiect de legprin care au micșorat amenzile până la cinci mii de lei pentru persoanele fizice. 


FOTO: Christopher Smith / The Washington Post via Getty Image

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.