Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a susținut ieri, 16 februarie, un briefing privind situația politică din țară.
Urmăriți mai jos discursul integral:
Vreau să încep expunerea de idei cu care am venit în fața Dumneavoastră printr-o declarație, adresată tuturor cetățenilor, cu privire la situația politică din țară.
Lupta politică pe care am urmărit-o în ultimele zile, care are loc în special în interiorul coaliției de guvernământ, este una care nu trebuie să ne determine să facem scenarii pesimiste cu privire la viitorul țării noastre.
Confruntarea politică este un proces firesc pentru orice stat democratic. În calitate de președinte, voi avea grijă ca această confruntare să se poarte în cadru legal, în spațiul constituțional.
De asemenea, este important ca instituțiile statului, și în primul rând cele chemate să mențină ordinea constituțională, să nu fie antrenate în luptele politice. Orice alt mod de funcționare a acestor instituții și a conducătorilor lor va fi sancționat.
Am această obligație (și o avem cu toții) de a ne prezenta în fața lumii ca o țară civilizată, capabilă să-și gestioneze crizele în spirit democratic. Nu mai suntem un stat izolat, avem ca parteneri țări democratice de primă mărime și, în primul rând, Uniunea de state europene în care dorim să ne integrăm.
Avem, așadar, o mare responsabilitate, față de partenerii noștri externi și față de cetățenii noștri, de a asigura în țară un climat de siguranță și încredere. Am vorbit în ultimele zile cu mai mulți politicieni europeni care mi-au transmis că aceasta este prima lor așteptare din partea Republicii Moldova – de a rămâne o țară stabilă, cu reflexe democratice.
Eu aștept acest lucru în primul rând de la principalele partide din Republica Moldova, care au reprezentare parlamentară.
Am avut discuții separate cu liderii Alianței, pe care i-am îndemnat să găsească o soluție pentru ca țara să aibă în continuare o guvernare funcțională. Avem nevoie de aceasta pentru a putea pune în aplicare reformele pe care le-am început. Cu toții trebuie să recunoaștem importanța momentului istoric pe care îl parcurgem și să ne ridicăm la nivelul așteptărilor poporului nostru.
Am primit asigurări că în timpul apropiat cele 3 componente ale Coaliției de guvernare vor reveni la masa de negocieri pentru a identifica soluții pentru situația creată. Am încredere că, dincolo de viziunile lor divergente, vor ști să găsească un consens care să fie în interesul țării. Iar interesul țării este integrarea în Uniunea Europeană.
Am mai declarat că eu am acceptat să fiu șef al statului călăuzit de această idee, pentru care, repet, nu cred că există alternativă. Calea reformelor pe care s-a angajat Republica Moldova nu este ușoară. Exercițiul democratic se învață în timp, iar încercările sunt inevitabile. Noi putem trece peste aceste încercări.