Connect with us

Salvați școlile din Transnistria

Populația Transnistriei înregistrează o scădere de aproape 59 mii de oameni

Publicat

pe

În ultimii 10 ani, numărul populației din regiunea separatistă s-a redus cu 58,5 mii persoane (11,1%), constituind la sfârșitul anului trecut 469 mii persoane. În ianuarie-septembrie, declinul natural al populaţiei Transnistriei a constituit 1924 de persoane şi a crescut cu 20% comparativ cu perioada similară a anului 2017, transmite TVR Moldova.

Potrivit agenţiei Infotag, cu referire la datele Serviciului de statistică din regiune, au fost înregistraţi 3 068 de nou-născuţi vii (-9,9%), iar numărul persoanelor decedate este aproape cu 63% mai mare – 4 992 persoane (-0,3%). Totodată, au decedat 18 copii sub un an (-28%).

În Transnistria principalele cauze de deces rămân bolile cardiovasculare – 1 726 de persoane, constituind peste o treime din numărul decesurilor. Apoi urmează neoplasmele – 922 (18,5%) şi afecţiunile sistemului nervos – 706 (14,1%).

Mai mult, în timp ce din regiune au plecat 3195 de persoane, cu traiul au venit doar 2 335 de persoane. Este vorba, de obicei, despre cetățenii Moldovei care au obţinut cetăţenia transnistreană și vor să beneficieze de vârsta mai mică de pensionare de pensia din regiunea separatistă.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Important

Copiii războiului de pe Nistru (I)

Publicat

pe

De către

Mihai Cuzmenco s-a născut și a crescut în satul Doroțcaia. Avea doar 6 ani când a început conflictul armat pe ambele maluri ale Nistrului, însă amintirile sale sunt tulburătoare.

Războiul văzut cu ochi de copil…

Citește mai departe

Important

În Capitala de Nord a republicii bananiere separatiste se vrea în secret unirea cu R. Moldova

Publicat

pe

De către

Drumul din Chișinău spre Râbnița amintește de cel din Ucraina spre Moldova. Începi cu drumuri proaste, dar aglomerate, și termini cu drumuri bune, dar goale. Apropiindu-ne de vama „nistreană”, mi-am ascuns legitimația de jurnalist, iar aparatul foto l-am acoperit cu haine și tot ce mai aveam pe la mine. Nu de alta, dar am auzit prea multe povestiri nu tocmai promițătoare. Controlul vamal l-am trecut, însă, uimitor de ușor, ne-au reținut doar niște cetățeni originari dintr-un sat transnistrean, plecați de vreo 6 ani, care nu mai știau adresa lor de-acasă. „Oare cum poți să nu mai știi unde-ai crescut? Oare cât de proastă le-a fost viața aici?”, mă întrebam tot drumul.

ramin-mazur-1„Банановый город”

Așa (n. red.: orașul bananier) îi spun Râbniței locuitorii orașului. Această expresie se folosea pentru a descrie țările latino-americane, unde persista instabilitatea politică și dependența de agricultură. Caracteristicile de bază ale unei „republici bananiere” erau discrepanța mare în distribuția națională de produse, infrastructura înapoiată, educația și economia – la pământ, dependența puternică de capitaluri străine, inflația ridicată, deficit bugetar și valuta națională.

ramin-mazur-8La începutul anilor 2000, această expresie se folosea și în adresa Federației Ruse. Deja al doilea an, ea descrie perfect și situația din regiunea separatistă. Recent, așa-zisa bancă republicană de la Tiraspol anunța că pe piața locală s-a creat un dezechilibru de valută egal cu circa 71 de milioane de dolari. În primele 8 luni ale anului curent, în rmn au intrat cu peste 200 mln de dolari mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2015 și cu aproape 390 mln de dolari mai puțin comparativ cu aceeași perioadă din 2014.

ramin-mazur-9

„Банановый город” îi spune și Anna Oleinic, coordonatoarea filialei Caritas la Râbnița. „Noi pierdem foarte mult din banii donați. Ei ajung la Chișinău în euro, acolo îi schimbăm în lei moldovenești, aici în Râbnița, îi schimbăm în rublele noastre, când mergem la Rezina, trebuie iar să schimbăm în lei moldovenești, dacă mergi la doctor – ai nevoie de dolari, iar trebuie să schimb. Pierdem aproape 50% pe schimburile astea”, recunoaște femeia. Au noroc de un parteneriat cu un distribuitor de produse alimentare, de la care cumpără marfă fără adaosuri comerciale.

ramin-mazur-7Alexandra, una dintre pasagerii microbuzului cu care am ajuns la Râbnița, ne-a recunoscut că preferă să locuiască la Chișinău. Ceea ce face de vreo 3-4 ani. „Mi-este mai convenabil să-i trimit genți cu mâncare mamei, decât să-i trimit bani. Cu medicamentele fac la fel. Bine-ar fi să nu mai fie vama. Nimeni nu are nevoie de ea. Doar politicienii. La Chișinău am de lucru, am familie. Aici ce să fac? Toate făbricile s-au închis, nu se mai produce nimic! ”, spune ea.

Chișinău-Camenca, rută neprofitabilă

Șoferul este cel mai optimist. „Ia uitați-vă ce dezvoltată este agricultura aici. Se vede că statul are grijă. Tot cineva de sus a privatizat terenurile astea. Uite ce sisteme de irigare au. Toată ziua lucrează cineva pe aici. În Moldova nu vezi așa ceva!”, arată el fascinat. Rodion Bălănelu este fost agronom, de aia, zice el, atrage atenția la agricultură. Acum, însă, are afacere cu microbuze în Moldova și Italia. Cea de pe peninsulă e pe pauză – „au avut loc niște neînțelegeri”.

ramin-mazur-26De la domn’ Bălănelu aflăm că ruta Chișinău-Camenca nu este tocmai rentabilă, iată de ce conducerea de la autogară i-a impus pe șoferi să se rânduiască – câte 3 zile pe lună fiecare. „Nu sunt pasageri. Nici un șofer nu are profit de pe această rută, se adună doar cât să dăm taxa pentru autogară”, ne spune Rodion Bălănelu. Mai mult, biletele pentru călătoria spre Chișinău sunt achitate în ruble, pe care șoferii sunt nevoiți să-i schimbe la autogările transnistrene, ca să nu piardă prin schimburi valutare.

Revolta, soră cu închisoarea

Intrăm în Râbnița. De sus se arată un oraș mare, curat, frumos, dezvoltat – asta până coborâm din microbuz. Din stradă, Râbnița pare părăsită, abia de se văd 5-6 pietoni, chiar lângă piață. „Oamenii se tem să vorbească în locurile publice, mai ales, cum e piața, parcurile. Peste tot stau polițiști îmbrăcați în haine civile și trag cu urechea. Dacă ai zis ceva de rău despre președinte sau sistem, ajungi la închisoare. Nu contează dacă ești elev sau pensionar, vă spun sincer!”, ne zice un domn. Nu ne-a lăsat să-l înregistrăm, să-l fotografiem. Nici numele nu a vrut să ni-l dea. Cam la fel ca majoritatea interlocutorilor noștri din Râbnița.

ramin-mazur-3„Noi am vrea să fim parte din Moldova. Ce contează cum a fost? Suntem cu toții oameni, să nu ne împartă pe noi, oamenii. Noi mereu circulăm, din Rezina în Râbnița și cei de acolo tot așa. Aici suntem blocați din toate părțile”, ne spune o pensionară. Colega ei de bancă urmărește sceptic discuția noastră. Întrebate de alegeri se agită ușor. „Păi da ce, noi avem pe cineva să votăm? Eu nu știu pe cine să votez! Tu știi?”, o întreabă pe amica sa. „Da! Pe Șevciuc!”, spune ea parcă verificându-mi reacția. „Cum pe Șevciuc?! Nu te cred, parcă spuneai altceva!”, spune prima uimită și se uită rușinată la mine…

ramin-mazur-5Oaza de lumină, la Râbnița

Mă îndrept spre filiala Caritas din Râbnița, cu speranța să întâlnesc oameni fără frică de reportofon și cameră foto. Caritas și-a început activitatea aici tocmai în 1995. Pe parcursul anilor, au deschis o cantină socială, un centrul de zi pentru copii din familii social-vulnerabile și altul pentru persoane în etate. Ei acordă asistență sinistraților,  distribuie ajutoare umanitare și altele.

Centrul pentru copii a fost lansat în 2003. „Nu știu cum era la Chișinău, în acea perioadă, dar aici erau foarte mulți copii boschetari. Atunci, Caritas încă nu activa la Râbnița, la biserica catolică se aduceau donații din afara țării și atât. Apoi în drum spre biserică, mergeam pe lângă căile de canalizare și mereu auzeam bubuituri, de parcă cineva vorbea acolo. M-am uitat să văd ce se întâmplă și am văzut mulți copii care stăteau așezați, culcați pe foi de carton. Când i-am văzut, mi-au dat lacrimile. Îi chemam la noi să-i hrănim, la început se temeau, dar pe urmă au prins la curaj”, își amintește Anna Oleinic, coordonatoarea proiectului.

Râbnița, în topul viciilor

Acum, centrul de zi este frecventat de circa 40 de copii din grupuri vulnerabile. „În școli sunt asistenți sociali și psihologi care ni se adresează pentru ca ei să nu rămână singuri după școală. Aici ei își fac temele suplimentare pentru acasă, au și activități extra curriculare. Mănâncă gratuit la noi, iar după ora 17:30, ei pot pleca acasă”, spune doamna Oleinic.

Potrivit coordonatoarei proiectului la Râbnița, în raion este foarte ridicat numărul celor dependenți de substanțe narcotice și alcool, iar această situație îi pune în gardă. Încă în 2006, în regiunea separatistă erau înregistrați 1856 de narcomani, iar cel mai defavorizat oraș din acest punct de vedere era Râbnița. Se pare că în prezent situația nu s-a schimbat. „Chiar dacă narcomania este pedepsită prin lege, numărul producătorilor, vânzătorilor și utilizatorilor substanțelor narcotice în oraș și raion nu scade”, declara la începutul lunii ofițerul de presă al Poliției locale, Ala Kuteinikova.

ramin-mazur-13În filiala Caritas Râbnița se desfășoară activități și pentru persoane în etate. În prezent, peste 20 de bătrâni participă săptămânal. Majoritatea dintre ei sunt solitari, nu mai are grijă nimeni de ei. Acum, însă, după ce salariile bugetarilor și pensiile au fost reduse cu 30%, această singurătate îi copleșește. Unora nu le-a rămas decât să se bucure că pot veni la centrul de zi, iar cineva le va măsura tensiunea, le va da o pastilă, dacă va fi nevoie, și dacă vor avea dispoziție – își vor aminti cântecele iubite din tinerețe.

Citește mai departe

Salvați școlile din Transnistria

Ministerul Apărării condamnă organizarea aşa-numitelor exerciţii „antitero” ale trupelor ruse GOTR

Publicat

pe

De către

Reprezentanţii Direcţiei generale politici de apărare şi planificare a apărării (DGPAPA) au avut, marţi, 20 septembrie curent, o întrevedere cu membrii Biroului Ataşatului militar şi aero al Federaţiei Ruse cu sediul la Chişinău.

Discuţiile, care au avut loc la solicitarea ministerului Apărării, s-au axat pe activitatea Grupului Operativ Tactic al Federaţiei Ruse (GOTR) în regiunea transnistreană, precum şi alte aspecte de colaborare.

Şeful DGPAPA, colonelul Alexandru Harea, a exprimat, în cadrul întrevederii, îngrijorarea ministerului Apărării faţă de ultimele acţiuni desfăşurate de trupelor GOTR.

El a specificat că Ministerul Apărării condamnă organizarea şi desfăşurarea aşa-numitelor exerciţii „antitero”, precum şi participarea reprezentanţilor GOTR la activităţile organizate de aşa-numita conducere de vârf a regimului din Transnistria.

Astfel de acţiuni contravin principiului dreptului internaţional, sunt calificate drept ilegale şi sunt inadmisibile pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce impune necesitatea retragerii necondiţionate de pe teritoriul ţării a formaţiunilor militare străine fără statut juridic determinat şi a stocurilor de muniţii ce le aparţin.

În acest context, conducerea Ministerului Apărării a solicitat informarea conducerii Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse despre activităţile inadmisibile ale GOTR şi întreprinderea măsurilor pentru a evita astfel de activități pe viitor.

De asemenea, părţile au discutat unele aspecte de colaborare între instituţiile de apărare pe subiecte de interes comun, care vor fi examinate în procesul de coordonare a planului de cooperare bilaterală.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe12 ore în urmă

Doi sirieni au traversat Prutul pe o cameră de tractor

Doi cetăţeni din Siria au încercat să intre ilegal în România, traversând râul Prut pe o cameră de tractor. Cei...

Alegeri15 ore în urmă

Un candidat independent din circumscripția nr. 51 Canada, SUA s-a retras din cursa electorală

Candidatul independent din circumscripția nr. 51 Canada, SUA Petru Neaga s-a retras din cursa electorală. Acesta a anunțat într-un mesaj...

Politică16 ore în urmă

StopFals: Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți

În ultima săptămână de campanie electorală este distribuit un pliant al Partidului Democrat din Moldova (PDM), în care sunt prezentate...

Social19 ore în urmă

Protest inedit la Chișinău. Zeci de oameni au adus în PMAN încălțămintea rudelor plecate în străinătate

Un protest inedit a avut loc sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale. Protestul a fost unul pașnic și mut, unde...

Social20 de ore în urmă

În drum spre Nisporeni, membrii OccupyGuguță, opriți de poliție. Li se cer acte pentru tobe// VIDEO

Membrii comunității OccupyGuguță au fost opriți astăzi de poliție, în timp ce aceștia se deplasau spre Nisporeni. Inspectorii de patrulare...

Social21 de ore în urmă

Agenția Servicii Publice va activa în ziua alegerilor parlamentare

Agenția Servicii Publice a precizat că duminică, 24 februarie, în ziua alegerilor parlamentare va activa conform unui program special de...

Social21 de ore în urmă

Două străzi din Chișinău au fost iluminate. Costul proiectului este de 1,7 milioane lei

Primăria capitalei a lansat proiectul privind iluminatul public pe str. Ciuflea și Viaduct. Lucrările au fost executate pe parcursul lunii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 zile în urmă

Candidatul Partidului Liberal în circumscripția nr. 16, Ungheni s-a retras din cursa electorală

Alexandru Brînză, candidatul Partidului Liberal în Circumscripția nr. 16 Ungheni s-a retras din cursa electorală pentru un fotoliu în Parlament,...

Alegeri2 zile în urmă

Alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați de CEC

CEC a anunțat că alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați. Aceasta după ce Comisia...

Alegeri2 zile în urmă

Promo-LEX nu va prezenta în ziua alegerilor rapoarte cu privire la desfășurarea scrutinului

Asociaţia Promo-LEX nu va prezenta în ziua de 24 februarie rapoartele cu privire la desfăşurarea alegerilor, aşa cum o făcea...

Alegeri2 zile în urmă

Doi funcționari electorali din Anenii Noi, reținuți de către separatiștii transnistreni. Ce a decis CEC

Doi funcționari electorali din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau aceștia au fost reținuți ieri seara de...

Alegeri3 zile în urmă

PSRM a solicitat respectarea secretului votului cetăţenilor

PSRM a lansat astăzi un apel public către Comisia Electorală Centrală ca să elaboreze o circulară prin care să fie...

Alegeri3 zile în urmă

Maia Sandu și Andrei Năstase: „Există suspiciuni rezonabile că am fost otrăviți cu mercur”// VIDEO

Co-președinții blocului electoral ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat astăzi că există suspiciuni rezonabile că ar fi fost...

Alegeri3 zile în urmă

Candidații Blocului ACUM au semnat un angajament că nu vor face alianță cu PDM, PSRM, Partidul ȘOR și Partidul Nostru// VIDEO

Candidații blocului ACUM la funcția de deputat în Parlament au semnat astăzi un angajament față de cetățeni prin care se...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com