Expoziție Moldova.org despre viața pe malul stâng al Nistrului, cu doi fotografi din Transnistria

PE SCURT

Moldova.org a provocat doi tineri fotografi originari din Transnistria, Anya Galatonova și Илья Бугаев, să reflecte realitatea de pe malul stâng al Nistrului printr-o serie de fotografii. După o lună de observații și căutări, Anya și Ilya ne plimbă printre casele celor 9 locuitori ai satului Novaya Jyzni și ne fac o excursie cu troleibuzul numărul 19, care face legendara rută Bender-Tiraspol.

Mai mult, fotografii sunt și eroii unui reportaj realizat de Moldova.org, care va fi publicat în ziua expoziției. Reportajul, unul din seria „Fețele toleranței”, vine să lanseze discuții despre stereotipurile legate de populația Transnistriei și viața de acolo.

PE LUNG

Novaia Jîzni (Viață Nouă) este un mic sat din raionul Rîbnița din Transnistria, cu o populație de doar nouă persoane. Cu câteva decenii în urmă, când Transnistria făcea parte din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM), locuitorii, fiind cetățeni sovietici, visau la o viață nouă, lungă și fericită. Astfel, „Viață nouă” nu este un nume aleatoriu – este o reflectare a viziunii asupra lumii a arhitecților acestui sat.

Linia de troleibuz Bender-Tiraspol conectează două orașe transnistrene situate pe diferite maluri ale Nistrului. Această linie a fost lansată la 19 iunie 1993, la un an după încheierea conflictului din Transnistria: contradicțiile socio-politice, etno-naționale și economice dintre Republica Moldova și Republica Moldovenească nerecunoscută, care existau chiar înainte de prăbușirea URSS, au dus ulterior la confruntare armată.

Vă invităm, deci, să facem cunoștință cu o altă latură a malului stâng al Nistrului, să vorbim cu autorii acestor fotografii și să discutăm despre hotare și bariere. În cadrul expoziției, vom discuta cu tinerii fotografi și despre stereotipurile legate de spațiul transnistrean și de oamenii care locuiesc acolo.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.