POLITICA FISCALA: Creste bugetul, dar se maresc si taxele

Recent, Ministerul Finantelor de la Chisinau a facut public proiectul Legii bugetului Republicii Moldova pentru anul 2006. Proiectul prevede venituri de aproape 10 miliarde de lei, adica 774 milioane de dolari americani, cu 176 de milioane de dolari mai mari decit in anul curent.

Principalele venituri vor fi asigurate de majorarea accizelor la mai multe produse, inclusiv la bere si tigari, precum si de majorarea unui sir intreg de taxe de licenta. De asemenea, va fi introdusa sau majorata taxa pe valoarea adaugata la produsele agroalimentare, medicamente, flori, pesticide.

Analistul economic Veaceslav Ionita sustine ca, in pofida unei majorari considerabile a bugetului, cel putin la nivel de proiect, veniturile prognozate vor acoperi doar o parte din necesitatile Republicii Moldova. Ca sistemul de stat sa functioneze fara probleme, R. Moldova ar avea nevoie de un buget mai mare cu minimum 50%, spune analistul. El afirma ca la elaborarea bugetului pentru anul viitor, la fel ca si a celui pentru anul curent, nu s-a tinut cont de situatia reala din economie. in mod normal, spune analistul, bugetul pentru anul viitor trebuia sa fie cu mult mai mare, cel putin de 960 de milioane de dolari.

Veaceslav Ionita considera ca, pentru a obtine venituri mai mari, autoritatile ar fi trebuit sa modifice politica fiscala a statului care, in opinia sa, este defectuoasa. „Noi nu avem o politica fiscala normala. 70% din buget se face din taxa pe valoare adaugata. Asa este si anul acesta si asa va fi si la anul. Asta inseamna ca statul, la modul practic, nu poate colecta impozite. Nici accize, nici taxe vamale, nici impozite pe venit. Suna paradoxal, dar la noi TVA creste an de an intr-un ritm accelerat, iar impozitul pe venit ramine constant”.

Pentru a deveni lege, proiectul de buget urmeaza sa fie aprobat de catre guvern, iar apoi examinat si adoptat de catre parlament. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.