Politica energetica a Rusiei si optiuni pentru Moldova

La sfirsitul anului 2005 Rusia a anuntat schimbarea politicii sale energetice fata de „strainatatea apropiata”, declansind o criza ce a culminat cu intreruperea livrarii gazului in Ucraina, in ianuarie 2006. Pentru a evita un scenariu similar, Guvernul Moldovei a intrat intr-un proces epuizant de negocieri cu compania rusa „Gazprom”.

Care este explicatia enormelor presiuni exercitate asupra Moldovei in vederea majorarii pretului pentru gazul natural livrat? Este oare vorba de o relatie ordinara dintre doua parti contractuale, in care furnizorul-monopolist incearca sa-si maximizeze profiturile, iar consumatorul, fiind o parte contractuala slaba, cauta sa-si reduca cheltuielile? Sau poate ca majorarea pretului pentru furnizarea gazelor este o sanctiune economica pentru reorientarea geopolitica a Republicii Moldova din ultimii ani? Ori, poate ca Moldova este doar o „victima nevinovata” a aspiratiilor Rusiei de a se transforma in supraputere energetica (este un lucru evident ca Guvernul rus, fiind actionarul majoritar al Gazpromului, utilizeaza aceasta companie pentru proiectarea unei influente sporite la scara globala)? 

Analiza acestor trei ipoteze este abordada in publicatia "Comentarii Saptaminale"  editata si distribuita de Expert-Grup. Concluziile grupului de experti pe marginea acestui subiect dar si optiunile Moldovei in noul context energetic le puteti citi aici

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.