Până la finele anului 2009 toate localităţile din RM vor fi gazificate

Moldova.ORG — „Ritmurile de gazificare a ţării trebuie impulsionate, în aşa mod ca până la finele anului 2009 toate localităţile să aibă acces la resursele de gaze naturale”, a declarat Prim-ministrul Vasile Tarlev în cadrul unei şedinţe de lucru cu factorii de decizie, privind realizarea programului naţional de gazificare a ţării a fost examinată.

Potrivit serviciului de presă al Executivului, Tarlev a indicat ajustarea graficului de realizare a Programului de gazificare la situaţia actuală. Totodată, Premierul a cerut o planificare financiară a realizării Programului de gazificare pe următorii trei ani.

Prim-ministrul a menţionat că Guvernul a aprobat programe de dezvoltare în toate domeniile, evidenţiind că cel de gazificare actualmente este unul prioritar pentru dezvoltarea social-economică a ţării.
Potrivit informaţiei prezentate de responsabili din cadrul ministerului industriei şi infrastructurii, în anul 2006 au fost gazificate 116 de localităţi. La construcţia acestor gazoducte din bugetul de stat au fost valorificate circa 190 mil. lei.

Continuă lucrările de construcţie a branşamentului de presiune înaltă Tocuz-Mereni. Ministrul Industriei şi Infrastructurii a comunicat că prima etapă de construcţie a gazoductului respectiv a finalizat, conform graficului, fiind efectuate toate pregătirile necesare pentru demararea etapei următoare.

Până în prezent, au fost construite circa 16,5 km de gazoduct de presiune înaltă şi 9 km de presiune medie. Concomitent, se realizează acţiuni de conectare la conducta de gaze a localităţilor Tocuz, Ucrainca şi Căinari.

În cadrul etapei următoare urmează să fie construite încă circa 50 km de gazoduct de presiune înaltă. Construcţia gazoductului respectiv va permite conectarea la sursa de gaze naturale a mai multor localităţi din raioanele Căuşeni, Anenii-Noi şi Ialoveni.

În scopul realizării eficiente a prevederilor Programului, Prim-ministrul a indicat petrecerea unor tendere la nivel naţional pentru selectarea antreprenorilor cu potenţial din domeniul proiectării şi gazificării. Câştigătorii urmează să prezinte planuri detaliate privind realizarea volumelor de lucrări contractate, cu respectarea cerinţelor şi termenelor ce vor fi stipulate în contracte.

De asemenea, Premierul a evidenţiat importanţa finalizării în termenele stabilite a construcţiei branşamentului de presiune înaltă Tocuz-Mereni, precum şi demararea lucrărilor de construcţie a gazoductului Bălţi-Ungheni.

În acest context, Vasile Tarlev a cerut organelor publice locale să urgenteze proiectarea reţelelor de gaze de presiune medie şi joase pentru a conecta localităţile din apropierea traseelor magistrale.

MOLDOVA.ORG informează: La ora actuală, consumatorii casnici, cu un consum lunar de până la 30 metri cubi de gaze, achită 2 196 de lei, iar cei ce consumă mai mult 30 metri cubi plătesc 2 812 lei. Centralele electrotermice achită un tarif de 1 745 de lei şi centralele termice, respectiv, câte 2 057 de lei.

Contractul pe cinci ani, semnat de “Moldova-Gaz” şi concernul rus “Gazprom”, prevede că livrările pentru 2007 vor fi în volum de 3,6 mlrd metri cubi, la preţul de 170 USD pe mia de metri cubi, iar până în 2011 livrările se vor majora până la 3,9 miliarde de metri cubi şi se va scumpi cu cate 15 la suta anual.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.