Progresul atins de Republica Moldova in implementarea prevederilor Planului de Actiuni UE – RMoldova continua sa fie foarte neuniform, se arata in cel de-al saselea numar al publicatiei analitice trimestriale "Euromonitor", raport intocmit pentru primul trimestru al anului curent de catre Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT si Centrul Analitic Expert-Grup.
Potrivit publicatiei, progresele in sfera legislativa, controlul frontierei si negocierea regimurilor comercial si de viza cu UE au fost in contrast puternic cu practicile frecvente de incalcare a drepturilor omului, intimidarea jurnalistilor, aparitia unor obstacole pentru partide de opozitie, recesiunea industriala acuta si lipsa unui dialog si parteneriat efectiv in politicile economice si sociale.
In domeniul institutiilor democratice expertii au constatat un regres, pe motiv ca au continuat practicile de incalcare a drepturilor omului. Moldova a fost condamnata in alte 10 cazuri de catre CEDO. Au aparut unele obstacole in masura sa influenteze participarea unor partide de opozitie la alegerile locale din 2007. Un regres important a fost constatat in domeniul mass-media.
Comportamentul politiei fata de reprezentantii unor institutii de presa se constituie intr-un exemplu clar de intimidare a acestora, afimra autorii publicatiei.
Unele evolutii moderat pozitive se constata in cooperarea autoritatilor cu societatea civila si Consiliul Europei. In sfera capacitatii administrative s-au observat unele evolutii pozitive in ceea ce priveste reforma administrativa si eficienta administrativa. Insa, in ceea ce priveste depolitizarea administratiei publice, situatia nu a evoluat, dimpotriva, se atesta o agravare, generata in mare parte de apropiatele alegeri locale generale.
Nici justitia nu a evoluat in ultimul semestru foarte mult. Expertii spun ca situatia si imaginea justitiei nationale este considerabil erodata de cresterea numarului de condamnari la CEDO, finantarea insuficienta, coruptia din sistem, comportamentul exponentilor justitiei. In continuare, se atesta cazuri de presiuni asupra judecatorilor, nu este asigurata executarea rapida si plenara a deciziilor judecatoresti.
In sfera dezvoltarii sociale, un element care a subminat realizarile anterioare este dialogul social, mai bine zis absenta acestuia. Guvernarea a adoptat doua decizii extrem de sensibile – amanarea majorarii salariilor pentru unele categorii bugetare si anularea regimului de patenta de intreprinzator pentru unele activitati comerciale – fara a purta consultatii deschise si sincere cu categoriile vizate de aceste decizii. Ca de obicei, Moldova nu este restanta la capitolul adoptare a legislatiei, ci la capitolul executare, se arata in raportul citat.
Datele cu privire la traficul de fiinte umane arata ca situatia nu se schima semnificativ spre bine, numarul de persoane traficate ramanand deocamdata mare. Se manifesta o mai buna colaborare intre structurile specializate in monitorizarea si evaluarea traficului de fiinte umane si organele de stat, procesarea si sistematizarea datelor ramane dificila, noteaza raportul.
"Euromonitor" apare cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros-Moldova in cadrul unui proiect implementat in parteneriat de doua organizatii cu titlul "Planul de Actiuni Uniunea Europeana – Republica Moldova: document accesibil publicului. "Euromonitor" are drept obiectiv monitorizarea independenta si obiectiva a procesului de implementare a Planului de Actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana. // Flux