Piatra din apă

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — “Înaltă de patruzeci de picioare, aşezată pe o temelie rotundă, potrivit tăiată, mulţi călători, ca şi mine, la întâia ocolire o vor lua de departe drept o clădire îndrăzneaţă, rămasă din străvechi vremuri, dar când te uiţi la aşezarea ei în şes, departe de mai mult de 500 de paşi de orice înălţime, când i-ai pipăit cu mâna cremenea dintr-o bucată, în crăpăturile căreia vremea a aruncat un fel de muşchi gălbui, rămâi tăcut şi mic în faţa măreţului uriaş; ai de-a face parcă cu una din stâncile scăpate din mâinile titanilor trăsniţi”, Alecu Russo.

În judeţul Neamţ, România, în cuveta lacului de acumulare Izvoru Muntelui „creşte” o piatră înaltă de 23 m. O piatră enigmatică, singuratică, care prin forma şi aşezarea ei trezeşte imaginaţia oamenilor.

Cele mai frecvente mituri istorisesc despre faptul că Diavolul este acela care a scăpat stânca, ruptă din masivul Ceahlău. O altă legendă vorbeşte despre un căpcăun care trăia pe Ceahlău şi în lupta cu localnicii ar fi rupt o bucată din munte pe care ar fi vrut să o arunce peste săteni, dar duhul cel bun al Ceahlăului l-a împiedicat, tăindu-i mâinile cu sabia, iar piatra a căzut în afara satului.

Localnicii cred despre această piatră că ar fi blestemată, deoarece de-a lungul anilor zeci de oameni s-au aruncat sau au căzut de la înălţimea ei. Dovadă a acestui fapt stau crucile de fier din vârful şi din jurul stâncii.
În cea mai mare parte anului ea este înconjurată de apele lacului de acumulare. La o analiză mai detaliată a stâncii s-a constatat că în compoziţia ei intră o bogată faună fosilă sarmatică.

Iniţial stânca avea denumirea de Piatra Dracului, numele de astăzi se datorează faptului că pe vârful ei ar fi crescut un tei. Piatra Teiului a fost declarată monument al naturii în anul 1951. Accesul la stâncă se poate face pe şoseaua Piatra Neamţ-Bicaz-Borsec.

Această ciudăţenie magnifică a naturii poate fi admirată cu uşurinţă de pe viaductul care străbate râul Bicaz.
Chiar dacă sunteţi un călător întâmplător prin zonă sau unul în cunoştinţă de cauză, nu evitaţi să faceţi o poză cu acest colos enigmatic.

Distanţa de la Chişinău până la Piatra Teiului este de 300 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.