Petrolul scump poate falimenta transportatorii autohtoni

Transportatorii din Republica Moldova atentioneaza autoritatile de la Chisinau despre un eventual colaps in acest sector. Reprezentantii Uniunii Transportatorilor si Drumarilor din Moldova (UTDM) au facut publica o declaratie adresata premierului Zinaida Greceanai in care avertizeaza despre un asemenea fenomen nedorit, ca urmare a scumpirii produselor petroliere.

Conducerea UTDM a solicitat Executivului de la Chisinau aprobarea in regim de urgenta a unor masuri stimulatorii in sistemul transporturilor pentru a evita unele eventuale evolutii negative in acest sens.

„Competitivitatea transportatorilor moldoveni pe piata internationala a serviciilor de transport-marfa a scazut brusc din cauza ca majoritatea statelor, pe piata carora activeaza, au intreprins o serie de actiuni de protectie a transportatorilor autohtoni. O situatie deosebit de dificila s-a creat si in domeniul transporturilor auto de calatori, unde solutia nu consta doar in majorarea tarifelor”, se mentioneaza in declaratia UTDM.

„In prezent, pentru facilitarea accesului la serviciile de transport-calatori, in cadrul transportului urban, suburban si interurban, sunt practicate doua sisteme de protectie a paturilor vulnerabile, compensatiile nominative si inlesnirile pentru unele categorii de populatie. Totusi, ambele sisteme nu isi indeplinesc functiile sociale. In cazul populatiei vulnerabile, inlesnirile sunt prevazute doar pentru participantii si invalizii din al doilea Razboi Mondial, precum si pentru persoanele egalate cu ei”, se mai spune in declaratie.
Din cauza sumelor mici prevazute in bugetul de stat, doar 200 mii lei anual pentru toate tipurile de transport, acest sistem de protectie creeaza mari tensiuni intre posesorii de inlesniri si transportatorii de pe rutele suburbane si interurbane.

Spre exemplu, in transporturile urbane acest sistem nu permite transportatorilor compensarea cheltuielilor si poate provoca, nemijlocit, falimentarea acestuia.

Reprezentantii UTDM sustin ca situatia poate fi aplanata doar prin aprobarea in mod urgent de catre Guvern a unui sir de decizii, avand ca scop micsorarea efectului negativ al majorarii pretului la combustibil asupra transportatorilor auto.

„Propunem formarea de catre Guvern a unui grup de lucru, la nivel national, cu atragerea specialistilor din diferite ministere, departamente, patronate si sindicate, care sa analizeze consecintele posibile pentru economia tarii si efectele sociale asupra populatiei pe care le poate avea majorarea pretului la combustibil. De asemenea, Cabinetul de Ministri trebuie sa inainteze propuneri de ameliorare a situatiei si de diminuare a factorilor negativi ce pot afecta economia si populatia tarii”, au propus membrii UTDM.

In acest context, transportatorii au propus autoritatilor centrale abrogarea sau modificarea unor prevederi legale, care ar imbunatati situatia creata in domeniul transportului. „Primirea urgenta a acestor decizii va exclude situatia de colaps a sectorului, care poate interveni in timpul apropiat ca urmare a majorarii preturilor la combustibil”, se mai mentioneaza in finalul declaratiei. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.