Peştera Albastră

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Te simţi extenuat de probleme zilnice, de programul încărcat la serviciu, de patronul sâcâitor şi de veşnicele aglomeraţii rutiere? Îţi propun să te aventurezi într-o călătorie răcoroasă, acolo unde toate necazurile şi rutina se vor volatiliza cu uşurinţă.

Peştera Albastră este o destinaţie enigmatică şi inedită. Aflată în judeţul Timiş, România, este apreciată pentru culoarea albăstruie a stalagmitelor ce domnesc în peşteră.

Drumul până la peşteră este străbătut pe jos, pentru a maximaliza efectele tratamentului antistres, printre copaci, pe valea formată de un râuleţ. Acest mers pe jos însă trebuie făcut cu destul de multă vigilenţă, deoarece intrarea în peşteră nu este marcată şi, fiind una mică, se poate uşor trece cu vederea. Accesul în peşteră se face printr-o gaură ne prea mare şi îngustă, însă odată cu înaintarea în peşteră culoarele se vor lărgi şi se vor înălţa astfel că, veţi putea admira nuanţa unică a rocilor, nestingheriţi.

Peştera Albastră este un loc destul de umed, aşa că vă sfătuiesc să vă înarmaţi cu încălţări potrivite unui astfel de mediu. Încă o remarcă aş îndrăzni să fac, că peştera este una neiluminată, şi dacă ajunşi aici intenţionaţi şi să vă desfătaţi ochii cu frumuseţi subterane, atunci aveţi nevoie de o lanternă puternică.

Culoarea albăstruie a stalagmitelor este studiată de speologi, dar se pare că nu numai de speologi dar şi de turiştii care vizitează peştera şi care nu uită să ia cu ei când pleacă acasă mostre pentru studiu, astfel că peste tot în peşteră poţi întâlni stalagmite şi stalactite ciuruite.

Fauna peşterii este una specifică unor astfel de zone, aici pot fi văzuţi zeci de lilieci de diferite specii.
În speranţa că veţi fi turişti model şi aveţi intenţia de a studia stalagmitele acasă, vă invit să vizitaţi această peşteră şi să vă delectaţi cu frumuseţile create de natură.

Distanţa de la Chişinău până la peştera Albastră este de 705 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.