Peste opt tone de metale feroase urmau să fie exportate ilegal în România

Oamenii legii în comun cu vameşii au stopat o tentativă de export ilegal în România a opt tone de metale feroase. Fondatorul firmei exportatoare,un cetăţean italian, se eschivează de organele de drept și de răspunderea penală, părăsind hotarele Republicii Moldova.

Astfel, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații în comun cu angajații Serviciului Vamal, au stopat la 6 iulie, pe teritoriul postului vamal Sculeni un autocamion, la volanul căruia se afla un bărbat în vârstă de 45 de ani, domiciliat în municipiul Chişinău.

În urma verificărilor au fost depistate și ridicate peste 8 000 kg de resturi şi deşeuri de metale feroase, dintre care 3000 kg de metale fiind declarate, iar celelalte 5000 kg fiind tăinuite de reprezentanții firmei. Totodată, suspecții au efectuat o tentativă de export ilegal prin metoda includerii în documentele vamale a datelor neveridice privind categoria, tipul și cantitatea mărfii.

Ca urmare a investigațiilor petrecute de către forțele de odine s-a stabilit că marfa aparţinea unei întreprinderi cu capital strain, fondator fiind un cetățean italian. Metalul era transportat din orașul Ungheni, destinat pentru a fi exportat prin contrabandă în România.

Metalul a fost depozitat pentru păstrare la o întreprindere specializată în acest domeniu. Ulterior, va fi efectuată expertiza pentru a stabili tipul şi valoarea mărfii.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Contrabanda” se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.