Pentru ce a fost condamnat și cum a fost achitat Veaceslav Platon. Explicăm

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară, pentru care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Platon susține că este oarecum simbolic faptul că nevinovăția sa a fost demonstrată în instanță pe 14 iunie, la exact doi ani de când Vladimir Plahotniuc a părăsit țara. Asta chiar dacă spera să se întâmple cu mult mai devreme.

Dacă te-ai pierdut în toate informațiile difuzate în presă de-a lungul anilor, îți explicăm cine este acest Veaceslav Platon, de ce a fost condamnat și cum a fost achitat de instanțele de judecată din țară.

Cine este Veaceslav Platon

Fost politician, milionar și om de afaceri, de-a lungul anilor Veaceslav Platon a fost numit numit de presa națională și cea internațională drept „un controversat om de afaceri” și  „raiderul nr. 1 din CSI”. 

S-a născut în 1973 în orașul Căușeni și are studii juridice. Între 1999 și 2002, a fost membru al Consiliului Municipal Chișinău. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 2009-2010 pe listele Alianţei Moldova Noastră. În rest, potrivit RISE Moldova,are imaginea unui om de afaceri și bancher controversat, fiind conectat de-a lungul anilor la mai multe instituții financiare din Republica Moldova”.

Se știe că, în 1994, a devenit vicepreședinte al consiliului de administrație al băncii Moldindconbank, iar la vârsta de 23 ani a reușit să cumpere un pachet de acțiuni la Investprivatbank, pentru care a plătit 800 de mii de lei. 

Aceeași sursă mai spune că, în 2011, Platon a cumpărat, prin interpuși, 30% din acțiunile Băncii de Economii a Moldovei (BEM) – una din cele trei bănci implicate în „Furtul miliardului” – acțiuni pe care, ulterior, le-a vândut lui Ilan Șor. Jurnaliștii de investigație au mai constatat că, în 2011, Platon a ajuns și la Victoriabank, achiziționând, tot prin intermediari, 27 la sută din acțiunile băncii. În perioade scurte dintre anii 2013-2016, Platon a controlat din umbră aproape 40 la sută din acțiunile Moldova-Agroindbank. Ziarul de Gardă mai scrie că el a avut afaceri în domeniul zahărului în Moldova, apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina.

De ce și cum a fost reținut

În iulie 2016, șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a declarat că Veaceslav Platon a fost anunțat în căutare internațională, fiind învinuit de implicare în „furtul miliardului” și că pe numele acestuia a fost emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Acest lucru s-a întâmplat după ce au avut loc percheziții la Victoriabank, Moldindconbank, Moldova Agroindbank şi la compania de asigurări ASITO.

Iar în august 2016, Platon a fost reținut în Ucraina și adus în țară cu o cursă charter care, potrivit unei investigații Anticoruptie.md, ar fi costat peste 15.000 de euro. Ulterior, Veaceslav Platon a oferit detalii despre modul în care a fost extrădat. Potrivit lui, el a fost adus la Chișinău la miez de noapte. „Am fost arestat pentru trei milioane de dolari în Ucraina. Exact trei milioane au achitat pentru ca să fiu închis și să fiu adus aici în Moldova. Știți cum am fost adus aici? Cu o cursă charter. Un avion cu o aripă de argint, care costă aproximativ 40.000 de euro. Am fost luat și adus aici. Înțelegeți? Au închiriat un avion privat, cu 12 locuri”, a spus Platon judecătorilor, potrivit unei înregistrări audio de la ședința de judecată ajunsă în posesia jurnaliștilor de la NewsMaker. În Republica Moldova, controversatul om de afaceri a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13.

Pentru ce a fost condamnat

În aprilie 2017, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, l-au condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare cu executare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari (Art. 190 și 243 din Codul Penal al RM). Potrivit versiunii inițiale a anchetei, companiile controlate de Platon prin oamenii săi primeau credite neperformante, care erau ulterior stinse din contul mijloacelor financiare ale Băncii de Economii. Platon ar fi scos din Banca de Economii 800 de milioane de lei. Inițial, procurorii au cerut pentru omul de afaceri 23 de ani de detenție.

Platon a fost privat de dreptul de a exercita funcții în sistemul bancar pe un termen de cinci ani. Tot atunci s-a dispus încasarea din contul lui Platon, în folosul BEM, a circa 870 de milioane de lei. Astfel, potrivit lui Platon, au fost sechestrate, cu scopul de a fi ulterior vândute: 63,89% din acțiunile Moldindconbank, 83,12% din acțiunile Asito, 87,27% din acțiunile Alliance Insurance Group, 100% din acțiunile companiilor de brokeraj Broking-VM și Asito-Broker, precum și terenuri și clădiri, dar și bani din conturile companiilor deținute de el fie direct, fie prin interpuși. O parte din active au fost vândute și revândute, în special fiind vorba de cota de la Moldindconbank, care inițial a ajuns în proprietatea statului și apoi a fost vândută grupului Doverie din Bulgaria.

La pronunțarea sentinței, Platon a fost lipsit de ultimul cuvânt. „Este un circ marca Plahotniuc. Astăzi am fost condamnat nu doar eu, ci toată Moldova!”, a reușit să comenteze el, în timp ce ieșea din sala de judecată. Sentința a fost contestată, însă în  decembrie 2017, Curtea de Apel a menținut-o. Curtea Supremă de Justiție, de asemenea, a menținut sentința. Mai notăm că, în decembrie 2017, Platon a mai fost condamnat la 12 ani de privațiune de libertate pentru tentativă de escrocherie în proporții deosebit de mari și corupere a mascaților de la Detașamentul cu Destinație Specială „Pantera”. În ianuarie 2020, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia primei instanțe.

De ce procuratura l-a achitat

În mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul împotriva lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate. De asemenea, Stoianoglo a spus că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. „Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost condamnat absolut ilegal și absolut ilegal pus să ispășească pedeapsa”, a spus procurorul.  

Procurorul general a menționat că, în baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentințelor acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, lucru de care anterior a fost privat. Iar în iunie, omul de afaceri a fost eliberat din Penitenciarul nr. 13, după ce a fost admis demersul de suspendare a executării pedepsei.

La 7 decembrie 2020, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au decis că dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare, urmează să fie rejudecat, Procuratura Generală fiind instituția care a solicitat asta. Revizuirea dosarului a durat mai mult de jumătate de an, timp în care au fost audiați peste 30 de martori. 

Pe 28 mai curent, procurorii au renunțat la toate acuzațiile în privința omului de afaceri. Astfel, Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare. 

Reacții la decizia instanței

Anterior, Platon declara că urma să fie eliberat din închisoare încă în septembrie 2019, la trei luni de la schimbarea guvernării și fuga din țară a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Acest lucru însă nu s-a întâmplat „datorită” președintelui țării de atunci, Igor Dodon, care își făcea griji de propriul rating, conform lui Platon.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo susține că decizia privind achitarea lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare este „una corectă și legală”. „Știu că în Republica Moldova sunt diferite sugestii referitor la achitarea domnului Platon, dar pot să vă spun cu toată responsabilitatea că dosarul penal în privința lui a fost falsificat în totalitate. Din acest motiv, decizia instanței este una corectă și legală”, a spus Stoianoglo în cadrul unei conferințe online unde a fost prezentat studiul „Furtul secolului din Moldova – investigații aparente sau poftă sinceră de justiție?”.

Sursă foto: Rise.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.