Pedeapsa capitală în lume și în Belarus. De ce Lukașenka nu vrea să abolească condamnarea la moarte

483 de persoane din 18 state ale lumii au fost executate în anul 2020, arată un raport al Amnesty International, care menționează că acesta cel mai mic număr de execuții din ultimii zece ani.

Potrivit raportului, anul trecut nu au fost înregistrate execuții în Republica Belarus – singura țară din Europa care practică pedeapsa cu moartea. Însă activiștii bieloruși au declarat pentru BBC că anul trecut în această țară au fost pronunțate cinci condamnări la moarte. De asemenea, la începutul anului 2021, centrul pentru apărarea drepturilor omului din Belarus „Весна” a anunțat că la pedeapsa capitală a fost condamnat un bărbat de 30 de ani.  

În Belarus au fost executate peste 400 de persoane 

De la declararea independenței, în Republica Belarus au fost executate peste 400 de persoane, cel puțin 4 fiind executate în 2019. Informațiile despre execuții sunt atribuite la secret de stat, acestea având loc la o închisoare din Minsk.

Pedeapsa cu moartea din Belarus a fost „moștenită” de la URSS. „Totul a rămas așa cum era pe timpul URSS – rudelor nu li se predau trupurile, nu li se comunică despre momentul morții, nu se indică locul de înmormântare… În URSS asta se făcea pentru a ascunde represiunile în masă”, susține Andrei Poluda, unul din liderii campaniei „Apărătorii drepturilor omului împotriva pedepsei cu moartea”.

În Belarus, sentința cu moartea poate fi pronunțată „pentru utilizarea armelor de distrugere în masă, declanșarea unui război, genocid, terorism internațional, crimă, preluarea puterii, atac terorist, uciderea unui angajat din organele de drept și înaltă trădare de Patrie”. La această sentință pot fi condamnați doar bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani și se efectuează prin împușcare. 

Timp de un sfert de secol de când se află în fruntea statului, Lukașenka a grațiat o singură persoană condamnată la moarte – despre aceasta a menționat, în treacăt, chiar președintele belarus, dar cine este această persoană nu se știe cu certitudine.

Activiștii pentru drepturile omului din Belarus și comunitatea internațională solicită Minskului aplicarea unui moratoriu asupra pedepsei cu moartea ca un prim pas către abolirea ulterioară a acesteia. Dar de fiecare dată, președintele belarus face referință la voința poporului –  la referendumul din 1996, 80,44% dintre bieloruși au spus că sunt pentru menținerea pedepsei cu moartea

Autoritățile ignoră apelurile activiștilor locali pentru drepturile omului cu privire la abolirea pedepsei cu moartea, precum și apelurile Comitetului ONU pentru Drepturile Omului. Belarusul nu este membru al Consiliului Europei, iar persoanele condamnate nu au acces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a depune contestații.

Kazahstanul a abolit pedeapsa cu moartea în 2021

Până la începutul anului curent, dintre toate țările fostei Uniuni Sovietice, pedeapsa cu moartea nu era abolită doar de Belarus și Kazahstan. Însă la începutul anului 2021, președintele Kazahstanului Kasîm-Jomart Tokaev a semnat o lege ce prevede abolirea pedepsei capitale, dar a păstrat o singură excepție, care face posibilă executarea pedepsei cu moartea doar pe timp de război pentru infracțiuni militare deosebit de grave.

De notat că timp de 17 ani în această țară a existat un moratoriu la aplicarea sentinței la moarte. Acesta a fost stabilit încă în 2003, dar instanțele de judecată de aici au continuat să emită sentințe de condamnare la moarte, în special pentru infracțiuni calificate drept acte de terorism. Unul dintre ultimele astfel de verdicte a fost emis în 2016.

Condamnările la moarte în spațiul ex-sovietic

De la destrămarea URSS până în 2011, 11 țări din fosta URSS – Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Moldova, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan, Kîrgîzstan și Kazahstan – au abolit pedeapsa cu moartea. Ultima dintre acestea a fost Letonia, care abia în 2011 a abolit complet sentința maximă, până atunci păstrând prevederea ce ținea de pedeapsa cu moartea pentru crimele de război.

În Rusia, pedepsele cu moartea nu au fost executate din august 1996, iar din 1997 există un moratoriu asupra acestora. Din 2009, instanțele ruse nu au dreptul să pronunțe sentințe capitale.

În Tagikistan, există un moratoriu asupra pedepsei cu moartea din 2004. Sentința capitală este comutată cu închisoarea pe o perioadă de la 25 de ani până la închisoare pe viață. Pedeapsa cu moartea a fost abolită pentru femei și minori.

Unde au fost executate cele mai multe sentințe la moarte

În China, numărul execuțiilor și sentințelor la moarte este un secret de stat, de aceea raportul Amnesty International nu include datele din această țară. Cu toate acestea, se crede că mii de oameni sunt executați în fiecare an, plasând China pe primul loc. Aceasta este urmată de Iran, unde au fost executate 246 de persoane, și Egipt – cu 107 de execuții în 2020. 

În Irak au fost executate 45 de persoane, iar în Arabia Saudită – 27. În 2020, Iranul, Egiptul, Irakul și Arabia Saudită sunt responsabile pentru 88% din toate execuțiile cunoscute.

De asemenea, în 25 state din SUA încă există sentința capitală, șapte persoane fiind executate în 2020. La nivel federal, în SUA există un moratoriu neoficial asupra executării pedepselor cu moartea. Cu toate acestea, administrația fostului președinte american Donald Trump a întrerupt acest moratoriu și a permis aplicarea sentinței cu moartea în cazul a zece persoane condamnate de instanțele federale.

În prezent, 108 țări din lume au abolit complet pedeapsa cu moartea.

În raportul său, Amnesty International califică pedeapsa cu moartea drept „ucideri sancționate de stat” și solicită țărilor să abolească pedeapsa.

Reamintim că Republica Moldova a abolit pedeapsa cu moartea și a consfințit aceasta prin normele Constituției încă în anul1994. La fel, Moldova a semnat Declarația comună pentru abolirea pedepsei cu moartea în Europa și în întreaga lume.

Foto: journalby.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.