Connect with us

Politică

PE SCURT Sandu: „Domnule Cavcaliuc, nu îndepliniți ordinile ilegale ale lui Plahotniuc”; Dodon: „Plahotniuc nu vrea să plece singur”

Publicat

pe

Maia Sandu, Igor Dodon și socialiștii au avut briefinguri de presă. Maia Sandu a făcut un apel la forțele de ordine să nu se implice în jocul PDM, Igor Dodon a declarat că „Plahotniuc nu vrea să plece singur”, iar socialiștii nu recunosc deciziile Curții Constituționale.

Blocul ACUM: „Domnule Cavcaliuc, Pânzari, Echimov, nu îndepliniți ordinile ilegale ale lui Plahotniuc”

Maia Sandu s-a adresat polițiștilor, carabinierilor, instituțiilor penitenciare, trupelor speciale și i-a îndemnat să nu se implice în blocarea activității instituțiilor statului.

„Ieri a fost aleasă o nouă conducere a parlamentului și investit un nou guvern care trebuie să intre în funcție și să scoată țara din criza politică.

Guvernul învestit ieri reprezintă puterea legitimă a R. Moldova. Este susținut de majoritatea cetățenilor țării și de prietenii noștri de peste hotare. Guvernul își va îndeplini atribuțiile
și acest lucru trebuie să se întâmple democratic și pașnic. Vă solicit să nu vă implicați în blocarea activității instituțiilor statului.

Corturile puse ieri și astăzi sunt dovada faptului că PDM vrea să folosească structurile de forță pentru a arunca țara în haos ca să protejeze un singur om, pe Plahotniuc. Ei nu vor să asigure tranziția pașnică a puterii. Ordinile pe care le dă acum Plahotniuc sunt ilegale. Domnule Cavcaliuc, Pânzari, Echimov, nu îndepliniți ordinile ilegale ale lui Plahotniuc. Nu puneți în primejdie viața cetățenilor noștri pentru un om care și-a ieșit din minți”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, noua coaliție spune că nu a venit să se răzbune, pentru răfuieli politice, dar au venit ca să facă dreptate pentru toți și să pună legea în capul mesei.

„Noi vă garantăm că nimeni nu va avea de suferit. Locurile dvs de muncă sunt în siguranță, mai presus de obligația de a respecta ordinile superiorilor. Este datoria dvs față de lege. Ordinile superiorilor sunt ilegale astăzi. Datoria dvs însă rămâne aceeași – să protejați cetățenii. Dvs sunteți oameni demni și știți că atunci când pierzi puterea politică trebuie să te retragi demn, nu să folosești forța pentru a menține puterea și a folosi cetățenii ca scut. Asigurați eliberarea instituțiilor de stat pentru ca noul guvern să-și poată începe activitatea. Altă cale nu este. Pașnic, cu legea în capul mesei, guvernul trebuie să vină în funcție. Vă ordon să vă faceți datoria față de țară și față de cetățenii noștri”.

PSRM:Acțiunile PDM nu reprezintă decât uzurparea puterii de stat”

PSRM nu recunoaște deciziile din ultimele zile ale Curții Constituționale, care este formată din șase oameni afiliați PDM.

În aceste două zile, parlamentul a luat decizi foarte importante pentru viitorul RM. Constatăm încă o dată că Parlamentul este organul suprem, superior al RM și reprezintă suveranitate din numele poporului. Ceea ce aprobă Parlamentul, deputații în majoritate parlamentară, aprobă în numele poporului RM. Și niciun alt organ nu poate submina suveranitatea Parlamentului și cetățenilor RM.

PSRM nu recunoaște deciziile din ultimele zile ale așa-numitei Curți Constituționale, care este formată din șase oameni controlați de regimul PDM. Toate aceste acțiuni sunt neconstituționale și vin să destabilizeze situația din țară. Reiterez, că toate acțiunile PDM nu reprezintă decât uzurparea puterii de stat, ceea ce, conform Constituției reprezintă cea mai gravă infracțiune. Toate acțiunile și declarațiile lui Pavel Filip și altor membri PDM sunt ilegale. Nu poate fi vorba despre alegeri anticipate în aceste condiții. Astăzi, RM are un președinte, Parlament și Guvern legitim. PSRM s-a adresat la toți partenerii internaționali să comenteze situația actuală din țară. Mulți dintre partenerii noștri deja au felicitat-o pe Zinaida Greceanîi pentru noua ei funcție de președintă a Parlamentului RM și pentru formarea Guvernului. Tot mai multe declarații de recunoaștere a noii conduceri și guvernări ale RM. În situația creată, PSRM atrage atenția la toți susținătorii cu rugămintea de a nu se lăsa provocați, să se mobilizeze și să iasă în susținerea președintelui Republicii Moldova și PSRM.

Dodon: „Plahotniuc nu vrea să plece singur”

„Ieri a fost o zi istorică de a debloca criza politică din Republica Moldova. În ultimele 24 de ore am primit mai multe mesaje de încurajare din partea partenerilor externi și cu mesaje de recunoaștere a legalității procesului ce a avut loc ieri, în Parlament”, a menționat șeful statului, în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, el a menționat că nu este uimit că „Plahotniuc nu vrea să plece singur”. El susține că mulți susținători de ai lui și ai PSRM au vrut să vină la protest, însă, „eu nu vreau să-i punem față în față pe protestatari și astfel s-ar putea ajunge la destabilizare”, a menționat Dodon.

„În pofida faptului că aruncă tot felul de noroi pe deputați și președinte, totuși procesul a început”.
El nu exclude că ar putea chema masiv oameni în stradă, dar nu astăzi, pentru a evita conflicte directe. O altă soluție de stabilizare a situației în țară ar fi, continuarea presiunilor din partea partenerilor externi, care „prin mesajele lor atenționează PDM-ul să nu-și facă de cap”.

Șeful statului a vorbit și despre deciziile luate de Curtea Constituțională. „Noi nu reușim să luăm decizii în Parlament, dar ei deja o anulează. Unde se grăbesc?”, a spus el. Potrivit lui Dodon, termenul limită de dizolvare a Parlamentului este data de 9 iunie, ceea ce înseamnă că ieri, 8 iunie, a fost termen legal de formare a majorității parlamentare și votare a guvernului. „Astfel, hotărârile CC și acțiunile lui Pavel Filip constituie uzurparea puterii de stat, ceea ce este foarte grav”, a subliniat Dodon.

loading...

Politică

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână și va include mai multe evenimente la New York.

Șeful statului a menționat că evenimentul cheie al vizitei îl va constitui discursul pe care îl va rosti de la tribuna Adunării Generale a ONU.

PE LUNG

„Voi vorbi despre problemele și realizările Republicii Moldova, despre particularitățile politicii interne și externe, despre perspectivele de soluționare a conflictului transnistrean și multe altele”, se arată într-un mesaj al lui Igor Dodon pe Facebook.

Oficialul a menționat că, de asemenea, la New York, va avea întrevederi bilaterale cu mai mulți lideri din străinătate și reprezentanți ai conducerii americane, cu influente organizații evreiești și cercuri de afaceri.

„Consider această vizită drept una din cele mai importante în anul curent din punct de vedere al promovării politicii externe echilibrate”, a punctat Igor Dodon.

loading...

Citește mai departe

Politică

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor democratice promovate de către Executivul de la Chișinău.

În cadrul întâlnirii cu prim-ministra Maia Sandu, Mike Pence a subliniat că SUA a susținut transmiterea pașnică a puterii și va continua să fie un susținător fidel al transformării democratice a Moldovei, în timp ce restabilirea statului de drept și integritatea instituțiilor publice trebuie să rămână obiective majore pentru noul guvern.

PE LUNG

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Maia Sandu a reiterat că un stat funcțional, în interesul cetățenilor și demontarea sistemului corupt vor fi sarcini de bază ale Executivului.

Premierul a solicitat sprijinul autorităților americane, inclusiv FBI, CIA și a Departamentului de Justiție în investigarea dosarului furtului bancar, precum și înghețarea activelor de pe teritoriul SUA ale persoanelor implicate în furt. Vicepreședintele Mike Pence a declarat că autoritățile SUA vor analiza cererea Moldovei de a investiga acest caz.

Maia Sandu a subliniat că integrarea europeana rămâne obiectivul de baza al Executivului, iar cooperarea cu SUA, în mai multe domenii, inclusiv în sectorul apărării și al securității, este o prioritate strategică pentru Moldova.

De asemenea, premierul a declarat că la etapa actuală nu există condiții propice pentru soluționarea politică a conflictului transnistrean, iar o soluție nepotrivită ar putea dăuna intereselor Republicii Moldova.

loading...

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la Casa Albă a reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova.

Dialogul a inclus teme ca reformele anticorupție, atragerea investițiilor în economia Moldovei, promovarea implicării femeilor în afaceri și politică și asigurarea oportunităților egale pentru toți cetățenii. Ivanka Trump a remarcat importanța decisivă a efortului anticorupție pentru capacitatea Moldovei de a atrage investiții și a crea locuri de muncă.

PE LUNG

„Lupta împotriva corupției este esențială pentru a atrage investiții și pentru a crea un mediu de afaceri puternic. SUA va sprijini în continuare Republica Moldova în implementarea reformelor democratice, dar și dezvoltarea programelor de abilitare a femeilor, precum și asigurarea egalității de șanse care să încurajeze femeile să se lanseze în afaceri”, a punctat Ivanka Trump citată într-un comunicat al Guvernului.

Premierul a descris eforturile Guvernului de a reforma justiția, inclusiv bătălia pentru asigurarea unui proces corect de alegere a noului procuror general și a solicitat suportul Administrației Prezidențiale a SUA în fortificarea instituțiilor democratice din Moldova.

„Moldova este o țară care luptă pentru un început nou, democratic și facem eforturi ca să restabilim încrederea cetățenilor în stat și în viitorul lor acasă”, a declarat Maia Sandu, menționând că guvernarea vrea să lase în urmă instituții puternice și funcționale.

Ivanka Trump a încurajat Guvernul în realizarea procesului de reforme care au drept scop modernizarea țării și creșterea calității nivelului de viață al cetățenilor Republicii Moldova.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură8 ore în urmă

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

Festivalul Internațional de Animație Animest dă jos apostroful, schimbă locația și revine la Chișinău cu o selecție bogată de animație...

Cultură9 ore în urmă

Săli pline şi discuţii intense cu invitaţi, la a cincea ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău

Peste 3.000 de spectatori au luat parte la proiecţiile şi discuţiile intense cu invitaţii din cadrul celei de-a cincea ediţii...

Sănătate10 ore în urmă

„Noi suntem oameni, nu roboți”. Ce este burnoutul

PE SCURT „Pe lângă societate și tehnologie, trebuie să luăm în considerare că noi suntem oameni, nu roboți.”, Acesta este...

Auto10 ore în urmă

Impactul „seismic” al Brexitului asupra producerii de automobile în Europa

PE SCURT Industria auto europeană a avertizat asupra efectelor catastrofale ale unui Brexit fără acord, spunând că ar avea un...

CulturăO zi în urmă

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre Chișinău

Astăzi, după cum știi, chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului. Primăria municipiului organizează tradițional diverse festivități cu această ocazie. Manifestări cu denumiri...

TehnologieO zi în urmă

Avertizare pentru deținătorii telefoanelor Android: Cele două aplicații care trebuie șterse imediat

PE SCURT Aplicațiile „Sun Pro Beauty Camera” și „Funny Sweet Beauty Camera”, care pot fi descărcate de pe Google Play...

Divertisment2 zile în urmă

Un continent pierdut a fost găsit sub Europa

PE SCURT Cercetătorii au descoperit un continent ascuns, dar nu este vorba despre Atlantida. L-au găsit în timp ce reconstruiau...

Advertisement

Politică

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică4 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică4 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Politică4 săptămâni în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică4 săptămâni în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Politică4 săptămâni în urmă

Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

PE SCURT Parlamentul a aprobat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea a fost prezentată în plenul Legislativului...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031