Connect with us

Politică

PE SCURT Sandu: „Domnule Cavcaliuc, nu îndepliniți ordinile ilegale ale lui Plahotniuc”; Dodon: „Plahotniuc nu vrea să plece singur”

Publicat

pe

Maia Sandu, Igor Dodon și socialiștii au avut briefinguri de presă. Maia Sandu a făcut un apel la forțele de ordine să nu se implice în jocul PDM, Igor Dodon a declarat că „Plahotniuc nu vrea să plece singur”, iar socialiștii nu recunosc deciziile Curții Constituționale.

Blocul ACUM: „Domnule Cavcaliuc, Pânzari, Echimov, nu îndepliniți ordinile ilegale ale lui Plahotniuc”

Maia Sandu s-a adresat polițiștilor, carabinierilor, instituțiilor penitenciare, trupelor speciale și i-a îndemnat să nu se implice în blocarea activității instituțiilor statului.

„Ieri a fost aleasă o nouă conducere a parlamentului și investit un nou guvern care trebuie să intre în funcție și să scoată țara din criza politică.

Guvernul învestit ieri reprezintă puterea legitimă a R. Moldova. Este susținut de majoritatea cetățenilor țării și de prietenii noștri de peste hotare. Guvernul își va îndeplini atribuțiile
și acest lucru trebuie să se întâmple democratic și pașnic. Vă solicit să nu vă implicați în blocarea activității instituțiilor statului.

Corturile puse ieri și astăzi sunt dovada faptului că PDM vrea să folosească structurile de forță pentru a arunca țara în haos ca să protejeze un singur om, pe Plahotniuc. Ei nu vor să asigure tranziția pașnică a puterii. Ordinile pe care le dă acum Plahotniuc sunt ilegale. Domnule Cavcaliuc, Pânzari, Echimov, nu îndepliniți ordinile ilegale ale lui Plahotniuc. Nu puneți în primejdie viața cetățenilor noștri pentru un om care și-a ieșit din minți”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, noua coaliție spune că nu a venit să se răzbune, pentru răfuieli politice, dar au venit ca să facă dreptate pentru toți și să pună legea în capul mesei.

„Noi vă garantăm că nimeni nu va avea de suferit. Locurile dvs de muncă sunt în siguranță, mai presus de obligația de a respecta ordinile superiorilor. Este datoria dvs față de lege. Ordinile superiorilor sunt ilegale astăzi. Datoria dvs însă rămâne aceeași – să protejați cetățenii. Dvs sunteți oameni demni și știți că atunci când pierzi puterea politică trebuie să te retragi demn, nu să folosești forța pentru a menține puterea și a folosi cetățenii ca scut. Asigurați eliberarea instituțiilor de stat pentru ca noul guvern să-și poată începe activitatea. Altă cale nu este. Pașnic, cu legea în capul mesei, guvernul trebuie să vină în funcție. Vă ordon să vă faceți datoria față de țară și față de cetățenii noștri”.

PSRM:Acțiunile PDM nu reprezintă decât uzurparea puterii de stat”

PSRM nu recunoaște deciziile din ultimele zile ale Curții Constituționale, care este formată din șase oameni afiliați PDM.

În aceste două zile, parlamentul a luat decizi foarte importante pentru viitorul RM. Constatăm încă o dată că Parlamentul este organul suprem, superior al RM și reprezintă suveranitate din numele poporului. Ceea ce aprobă Parlamentul, deputații în majoritate parlamentară, aprobă în numele poporului RM. Și niciun alt organ nu poate submina suveranitatea Parlamentului și cetățenilor RM.

PSRM nu recunoaște deciziile din ultimele zile ale așa-numitei Curți Constituționale, care este formată din șase oameni controlați de regimul PDM. Toate aceste acțiuni sunt neconstituționale și vin să destabilizeze situația din țară. Reiterez, că toate acțiunile PDM nu reprezintă decât uzurparea puterii de stat, ceea ce, conform Constituției reprezintă cea mai gravă infracțiune. Toate acțiunile și declarațiile lui Pavel Filip și altor membri PDM sunt ilegale. Nu poate fi vorba despre alegeri anticipate în aceste condiții. Astăzi, RM are un președinte, Parlament și Guvern legitim. PSRM s-a adresat la toți partenerii internaționali să comenteze situația actuală din țară. Mulți dintre partenerii noștri deja au felicitat-o pe Zinaida Greceanîi pentru noua ei funcție de președintă a Parlamentului RM și pentru formarea Guvernului. Tot mai multe declarații de recunoaștere a noii conduceri și guvernări ale RM. În situația creată, PSRM atrage atenția la toți susținătorii cu rugămintea de a nu se lăsa provocați, să se mobilizeze și să iasă în susținerea președintelui Republicii Moldova și PSRM.

Dodon: „Plahotniuc nu vrea să plece singur”

„Ieri a fost o zi istorică de a debloca criza politică din Republica Moldova. În ultimele 24 de ore am primit mai multe mesaje de încurajare din partea partenerilor externi și cu mesaje de recunoaștere a legalității procesului ce a avut loc ieri, în Parlament”, a menționat șeful statului, în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, el a menționat că nu este uimit că „Plahotniuc nu vrea să plece singur”. El susține că mulți susținători de ai lui și ai PSRM au vrut să vină la protest, însă, „eu nu vreau să-i punem față în față pe protestatari și astfel s-ar putea ajunge la destabilizare”, a menționat Dodon.

„În pofida faptului că aruncă tot felul de noroi pe deputați și președinte, totuși procesul a început”.
El nu exclude că ar putea chema masiv oameni în stradă, dar nu astăzi, pentru a evita conflicte directe. O altă soluție de stabilizare a situației în țară ar fi, continuarea presiunilor din partea partenerilor externi, care „prin mesajele lor atenționează PDM-ul să nu-și facă de cap”.

Șeful statului a vorbit și despre deciziile luate de Curtea Constituțională. „Noi nu reușim să luăm decizii în Parlament, dar ei deja o anulează. Unde se grăbesc?”, a spus el. Potrivit lui Dodon, termenul limită de dizolvare a Parlamentului este data de 9 iunie, ceea ce înseamnă că ieri, 8 iunie, a fost termen legal de formare a majorității parlamentare și votare a guvernului. „Astfel, hotărârile CC și acțiunile lui Pavel Filip constituie uzurparea puterii de stat, ceea ce este foarte grav”, a subliniat Dodon.

Politică

Uniunea Avocaților despre situația de la Curtea Constituțională: Un semnal alarmant, care întâi de toate va dezbina societatea

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Uniunea Avocaților declară că situaţia de la Curtea Constituţională reprezintă un semnal alarmant, care întâi de toate va dezbina societatea, va spori nesiguranţa şi va ştirbi total încrederea în sistemul de drept din Republica Moldova.

În acest context, Uniunea Avocaţilor a solicitat în mod public reorganizarea priorităţilor forţei politice actuale şi păstrarea cu demnitate a importanţei unui stat de drept echidistant, obiectiv şi corect.

PE LUNG

„Jocurile de culise, care sunt inadmisibile într-un stat de drept, dar la care asistă societatea noastră în ultima perioadă, aduce cu sine nemumărate semne de întrebare. Actualele reforme în domeniul judiciar, asumate de forţa politică actuală, a trezit discuţii şi scenarii în rândul oamenilor şi a persoanelor care nemijlocit fac parte din sistem sau sunt factori de înfăptuire a justiţiei”, se arată într-o declarație a uniunii.

Declarația survine în contextul în care alegerea fostului deputat socialist Vladimir Țurcan în fruntea Curții Constituționale a stârnit controverse în rândul politicienilor și a societății civile.

Vladimir Țurcan a fost ales ieri cu vot secret în fruntea Înaltei Curți. Imediat după alegerea lui Vladimir Țurcan, prim-ministra Maia Sandu a declarat că desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară.

Ieri judecătoarea de la Curtea Constituțională Liuba Șova a declarat la TV 8 că în opinia sa alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată din timp și a fost luată în altă parte. Șova a menționat că a primit un mesaj care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președintă în absența lui.

Citește mai departe

Politică

Ministra Justiției despre declarațiile Liubei Șova: Poate constitui temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui CC

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministra Justiției Olesea Stamate susține că informația prezentată de judecătoarea Liuba Șova despre alegerea președintelui Curții Constituționale poate constitui temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui Înaltei Curți.

„Doamna Sova a făcut câteva declarații care demonstrează gravitatea situației. Organele competente trebuie să se autosesizeze imediat și să investigheze dacă au fost sau nu tentative de a influența judecătorii Curții Constituționale, iar persoanele implicate să fie deferite justiției pentru a evita încă o lovitură puternică asupra credibilității acestei instituții”, a declarat ministra.

PE LUNG

În același timp, Olesea Stamate a apreciat curajul Liubei Șova, care a fost selectată și promovată de Guvern în funcția de judecător al CC de Guvern.

Indiferent de ce se va întâmpla în continuare cu componenta Curții Constituționale, vreau să văd și mai departe aceeași verticalitate, onestitate și curaj din partea judecătorilor acestei curți”, a scris ministra pe Facebook.

Precizăm că judecătoarea de la Curtea Constituțională Liuba Șova a declarat ieri seara la TV8 că are bănuieli rezonabile că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată din timp și a fost luată în altă parte. Șova a menționat că a primit un mesaj care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președintă în absența lui.

Foto: ZdG.md

Citește mai departe

Politică

Ce mesaj a primit o judecătoare a Curții Constituționale cu o zi înainte de alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte CC

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Judecătoarea de la Curtea Constituțională Liuba Șova sugerează că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată din timp și a fost luată în altă parte. Declarația magistratei a fost făcută la TV8.

Șova a menționat că a primit un mesaj care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președintă în absența lui. Ea a precizat că asupra ei nu s-au făcut presiuni, ci doar i s-au făcut recomandări. „Este o persoană de la care chiar nu m-am așteptat. Este din domeniu jurisprudenței. Deține o funcție din punct de vedere juridic”, a menționat ea.

PE LUNG

Astfel, Liuba Șova a precizat că, conform procedurii, preşedintele CCM este ales în funcţie cu votul majorităţii judecătorilor CCM, prin vot secret.
Ea a afirmat că a înaintat candidatura lui Sergiu Țurcanu la funcția de președinte al CCM, dar acesta a refuzat.

„El și-a retras-o și a spus că nu este de acord să candideze și nici nu înaintează altă candidatură. Același lucru a făcut și Domnica Manole și Eduard Ababii. Ambii au spus că nu își înaintează candidaturile. Domnul Țurcan și-a înaintat candidatura sa, iar Nicolae Roșca m-a înaintat pe mine. Eu declar în fața întregului popor că eu m-am votat pe mine, logic eu deduc că persoana care m-a înaintat pe mine a votat candidatul pe care l-a înaintat. Mai departe votul este secret, eu nu cunosc cine și pentru cine a votat, dar a fost patru la doi ”, a declarat Liuba Șova.

Potrivit ei, ceea ce s-a întâmplat ieri o conduce la concluzia că puterea de decizie a fost luată înainte. „Am câteva probe și dacă ele sunt vorbitoare de la sine eu o să le prezint”, a menționat ea. TV8 a postat și mesajul pe care l-a primit judecătoarea în ajun.

Judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales în calitate de preşedinte al Curţii pe Vladimir Ţurcan. Potrivit legislației, preşedintele Curţii se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor.

În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă judecătoarea Liuba Şova.

Imediat după alegerea lui Vladimir Țurcan, prim-ministra Maia Sandu a declarat că desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 ore în urmă

Dosarul morţii omului de afaceri Iurii Luncaşu a fost transmis PCCOCS. Iată de ce

PE SCURT Dosarul morții omului de afaceri Iurii Luncașu a fost tranferat de la Oficiul Buiucani al Procuraturii mun. Chișinău...

Social7 ore în urmă

Doi bărbați din raionul Căușeni, depistați în apropierea frontierei în timp ce consumau marijuana

PE SCURT Doi amici din raionul Căușeni sunt cercetați de oamenii legii, după ce au fost depistați în timp ce...

Social8 ore în urmă

ANI a sistat eliberarea certificatelor de integritate pentru candidații la alegeri

PE SCURT Persoanele fizice care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice eligibile nu vor mai fi nevoite să solicite...

Social9 ore în urmă

Trei deținuți au declarat greva foamei. La solicitarea Avocatului Poporului, au fost transferați la un spital-penitenciar

PE SCURT Trei deținuți din Penitenciarul nr.18 Brănești au declarat greva foamei. În urma unei vizite a angajaților Oficiului Avocatului...

Economie10 ore în urmă

Vadim Brînzan va solicita discutarea la Consiliul Suprem de Securitate a concesionării Aeroportului Chișinău

PE SCURT Instituțiile statului urmează să se așeze la masa de discuții cu NR Investments Limited și să înțeleagă care...

Social10 ore în urmă

Ambasada SUA a donat Procuraturii Generale programe soft şi echipament IT în valoare de un milion lei

PE SCURT Ambasada Statelor Unite ale Americii a donat, astăzi, Procuraturii Republicii Moldova un set de programe soft specializate pentru...

Social11 ore în urmă

„A ridicat căștile pierdute de un protestatar și le-a dat unui polițist”. Un bărbat originar din R.Moldova, arestat la Moscova

PE SCURT Danila Begleț, un bărbat originar din Republica Moldova, a fost reținut la Moscova, după ce pe 27 iulie...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 luni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 luni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri2 luni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri2 luni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri3 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

august 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com