PD este lider la “otkat-uri” din achizițiile publice, urmat de PLDM, PPEM și PL

Campania electorală a partidelor politice în scrutinul local din iunie curent a fost finanțată din greu, la fel ca și în alegerile parlamentare din noiembrie trecut, de angajați ai firmelor care au câștigat contracte grase cu statul în ultimii ani.

Analiza rapoartelor financiare depuse de formațiunile politice la Comisia Electorală Centrală (CEC) în scrutinul din 14 iunie 2015 a scos la iveală faptul că fondatorii, administratorii și simplii angajați ai unor firme care au încheiat contracte de achiziție cu diferite instituții ale statului se numără printre sponsorii generoși ai partidelor. Unele dintre aceste companii au obținut contracte grase chiar în toiul campaniei electorale.

Centrul de Investigații Jurnalistice a documentat companiile, reprezentanții cărora au făcut donații în scrutinul din iunie 2015 către partidele intrate în cursa electorală.

Iat câteva dintre companii. Întreaga investigație poate fi citită pe portalul anticoruptie.md.

SA RED Nord – Partidul Democrat din Moldova

anticoruptie.md

Cea mai mare sumă în bugetul PDM – 1.072.700 de lei a fost vărsată în bugetul PDM de tocmai 50 de angajați ai SA RED Nord și SA RED Nord Vest. Aceste două societăți pe acțiuni cu capital de stat sunt principalii distribuitori de energie electrică din Nordul republicii. Ministerul în gestiunea căruia se află sectorul energetic al țării este cel al Economiei, condus de Stephane Bride – ministru promovat de PDM. SA RED Nord a obținut în 2013 tendere cu valoarea totală de 1.094.028 de lei, potrivit datelor Agenției de Achiziții Publice. Printre instituțiile cu care au fost încheiate contractele sunt primăriile din Parcova, Edineț, Briceni și municipiul Bălți.

Plai Mereni – Partidul Liberal Democrat din Moldova

anticoruptie.md

99 de mii de lei în pușculița PLDM au venit de la Alexandru Barbaroșie de la SRL Plai Mereni. Firma e specializată în produse de panificație și este administrată de Gheorghe Barbaroșie, tatăl lui Alexandru Barbăroșie și a încheiat, pe parcursul anilor 2011-2015, contracte de achiziție cu diferite instituții ale statului în sumă totală de aproape 2,5 mln de lei. În perioada în care ministrul interimar al Sănătății era Andrei Usatîi, reprezentantul PLDM, au fost încheiate contracte pe bani publici cu diferite instituții subordonate Ministerului Sănătății, în valoare totală de 1,2 mln de lei. Dintre acestea, cele mai grase contracte au fost încheiate cu Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie – 734.137 de lei.

Alte instituții cu care a făcut afaceri compania sunt în subordinea Ministerului Educației, care i-a revenit PLDM-ului în urma partajărilor politice. Astfel, peste jumătate de milion de lei din bugetul statului s-au dus în conturile firmei Plai Mereni pentru livrarea produselor alimentare în diferite instituții de învățământ. Cele mai grase contracte au fost încheiate cu Școala Profesională nr 5 din Chișinău – 362.312 de lei și Internatul Republican cu Profil Sportiv – 283.682 de lei.

Un alt contract avantajos a fost semnat cu Primăria Codru, Chișinău – 292.085 de lei. Bătălia pentru Primăria Codru, în cadrul alegerilor locale generale, a fost câștigată de un PLDM-ist, Munteanu Vladimir. În aceeași ordine de idei, chiar cel care a făcut donația de 99 de mii de lei în fondul electoral al PLDM, Alexandru Barbaroșie, după alegerile locale a devenit președintele raionului Anenii Noi.

NiRom-Roz – Partidul Popular European din Moldova

anticoruptie.md

Administratorul companiei NiRom-Roz SRL, Nicolae Rozembac, a donat PPEM suma de 55.525 de lei. Această firmă este specializată în construcții și reparații de drumuri, dar prestează și servicii de lucrări rutiere. Sume enorme din bugetul public au intrat în conturile firmei pe parcursul a patru ani, din 2011 până în 2015, – 103,3 mln de lei. Cele mai grase contracte au fost semnate în 2011-2012 cu Administrația de Stat a Drumurilor – 63,3 mln de lei. Contracte de achiziție în valoare de peste 33, 7 mln de lei au fost încheiate, fie direct cu Consiliul Raional Călărași, fie cu diferite localități din raionul respectiv. Astfel, chiar în toiul campaniei electorale din 2015, firma a încheiat, în aceeași zi, două contracte de achiziție cu Consiliul Raional Călărași, pentru lucrările de reparație a două drumuri. Alte două licitații, în valoare de 1,19 mln de lei, au fost câștigate de companie în 2014, contractele fiind semnate cu Primăria din Vălcineț (Călărași), localitate în care a câștigat alegerile locale reprezentantul PPEM. De asemenea, în urma alegerilor, patru consilieri de la PPEM au intrat în componența Consiliului Raional Călărași.

Piața Centrală – Partidul Liberal

anticoruptie.md

12 persoane ce activează ca întreprinzători la Întreprinderea Municipală Piața Centrală au făcut donații generoase pentru PL – 288 de mii de lei. Directorul Pieței centrale, Ion Stratulat, este membru PL și a participat pe listele partidului la alegerile locale din 2011 în calitate de candidat în CMC. De asemenea, în ultimii patru ani, ÎM Piața Centrală a câștigat tendere de vânzare de alimente către instituții publice din Chișinău în valoare de aproape 44 mln de lei. Contracte de peste 2,7 milioane de lei, bani publici, au fost încheiate între ÎM Piața Centrală și Liceul Teoretic „M. Viteazul” Chișinău, instituție apropiată de PL. De asemenea, contracte în valoare de aproape 37 milioane de lei au fost încheiate cu Direcția Generală Educație Tineret și Sport Chișinău. Alexandru Fleaș, directorul adjunct al acestei instituții, este consilier PL.

Cum “otkat-urile” din achizițiile publice ajung în bugetele partidelor politice în campaniile electorale

Campania electorală a partidelor politice în scrutinul local din iunie curent a fost finanțată din greu, la fel ca și în alegerile parlamentare din noiembrie trecut, de angajați ai firmelor, care au câștigat contracte grase cu statul în ultimii ani. Analiza rapoartelor financiare depuse de formațiunile politice la Comisia…

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.