Connect with us

Social

Pavel Filip a solicitat urgentarea reparației Institutului de Zoologie: Să-mi spuneți cine și când va începe a efectua aceste lucrări

Publicat

pe

Premierul Pavel Filip s-a referit astăzi la situația deplorabilă în care se află, în prezent, Institutul de Zoologie și Microbiologie al Academiei de Științe a Moldovei, după producerea unui incendiu în clădire, la 20 aprilie.

La scurt timp după devastarea clădirii, a fost organizată o ședință a comisiei pentru situațiile excepționale, în care s-a decis alocarea banilor pentru a repara acoperișul instituției.

”Noi nu ne-am putut permite ca ploile să distrugă această clădire în continuare, de aceea am alocat banii din bugetul statului pentru reparație. Iar după identificarea celui vinovat, acesta urma să restituie cheltuielile pe care le-a suportat statul”, a menționat Pavel Filip.

În prezent, angajații instituției activează în condiții drastice, iar în urma ploilor apa pătrunde în laboratoare. Astfel, premierul a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării dar și Ministerului Economiei să urgenteze măsurile pentru reparația acoperișului Institutului de Zoologie.

Totodată, Pavel Filip a cerut să fie stabilite cauzele tărăgănării procesului de renovare a acoperișului clădirii. ”Dacă avem bariere de ordin birocratic, înseamnă că trebuie să intervenim și să modificăm acest lucru. O să rog Ministerul Finanțelor să vedem care este problema”, a subliniat prim-ministrul.

De asemenea, șeful Executivului a mai menționat că este necesar în regim de urgență să fie desfășurate procedurile de achiziții. ”Vă rog, nu mai departe decât în ziua de mâine să avem răspunsurile și să-mi spuneți, concret, cine și când va începe a efectua aceste lucrări”, a adăugat Pavel Filip.

Institutul de Zoologie și Microbiologie a fost devastat, în data de 20 aprilie curent, de un incendiu puternic. Focul a afectat o suprafaţă de trei mii de metri pătraţi de acoperiş.

Directorii celor patru institute științifice, care activează în blocul Institutului de Zoologie al AȘM, au solicitat factorilor de decizie să urgenteze alocarea banilor pentru reparația acoperișului instituției, care a fost mistuit de un incendiu în luna aprilie. Potrivit lor, ploile torențiale din ultima perioadă „au făcut ravagii în zeci de birouri, apa în birourile de la etajul patru fiind până la genunchi”.

Potrivit unui comunicat al AȘM, în timpul ploilor, echipamentele din birouri, utilaje, tehnica au fost acoperite cu peliculă, iar cu halatele cercetătorilor erau învelite mai ales aparatele scumpe, pentru ca să nu transpire de la peliculă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru excluderea tarifelor de roaming

Publicat

pe

De către

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming.

Un proiect în acest sens și aprobat astăzi de Executiv.

„Este un pas important și logic care se încadrează în șirul altor acțiuni care ne apropie de România, precum: interconectarea pe gaze naturale, interconexiunea pe energie electrică, conexiunea în domeniul educațional și cel cultural. Asta nu înseamnă altceva decât o legătură mai strânsă între statele noastre”, a spus Pavel Filip.

Odată cu intrarea în vigoare a acordului, cetățenii din ambele țări, care călătoresc ocazional în statul vecin, vor avea acces la serviciile de roaming pentru apeluri și SMS la tarife naționale, iar tariful pentru navigarea pe internet va fi micșorat etapizat până în anul 2022, conform procedurilor stabilite la nivel european.

„Chiar astăzi am avut o discuție cu prim-ministrul României, dna Dăncilă și ea își dorește același lucru. Poate reușim chiar în ședința comună a Guvernelor din Republica Moldova și România, care urmează să aibă loc pe data de 22 noiembrie la București, să semnăm acest acord”, a precizat premierul Pavel Filip.

Citește mai departe

Social

Rezervația „Prutul de Jos” a fost înscrisă în Rețeaua mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei

Publicat

pe

De către

La sediul UNESCO din Paris a avut loc ceremonia de înmânare a Certificatului de înscriere a rezervației „Prutul de Jos” în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei. Aceasta este prima Rezervație a Biosferei instituită în Republica Moldova.

Consiliul Internațional de Coordonare al Programului UNESCO „Omul şi biosfera” (MAB) a aprobat dosarul de înscriere a Rezervației Biosferei „Prutul de Jos” în cadrul reuniunii din Palembang (Indonezia), desfășurată în perioada 23-28 iulie 2018.

Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei numără în prezent 686 de situri naturale de importanță internațională în 122 de țări.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Emil Druc, delegat permanent pe lângă UNESCO, a subliniat importanța înscrierii rezervației „Prutul de Jos” în rețeaua mondială a Rezervațiilor Biosferei, fapt care va contribui la dezvoltarea durabilă a regiunii, dar și la protecția și conservarea florei și faunei din aria protejată.

Crearea primei Rezervaţii a Biosferei din Republica Moldova a fost susţinută de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, proiect din cadrul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în programul „Consolidarea reţelei de arii naturale protejate pentru protecţia biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Delta Dunării şi Prutul Inferior – PAN Nature” implementat de Agenția Moldsilva.

Rezervaţia Biosferei „Prutul de Jos” este situată în partea de sud a Republicii Moldova în lunca inundabilă a râului Prut. Scopul principal al acesteia este de a proteja flora și fauna din lunca Prutului și lacului Beleu. Suprafața rezervației este de 1691 de hectare și aproape două treimi din acest teritoriul este ocupat de apele lacului Beleu.

Citește mai departe

Social

Veteranii războiului din Afganistan vor fi decorați cu distincția Crucea comemorativă

Publicat

pe

De către

8500 de participanți la acțiunile de luptă din Afganistan care dețin statutul de veteran de război vor fi decorați cu distincția Crucea comemorativă „Participant la acțiunile de luptă din Afganistan (1979-1989)”. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.

Distincțiile vor fi oferite veteranilor în cadrul manifestărilor dedicate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan. Pentru confecţionarea acestora, în Bugetul de Stat pentru anul 2019 sunt prevăzute circa 2,6 milioane de lei.

Tot astăzi, a fost aprobată decizia de edificare, în orașul Cahul, a unei plăci comemorative consacrată ostașilor decedați în acțiunile de luptă din Afganistan. Aceasta va fi amplasată în scuarul de pe bulevardul Victoriei din oraș, iar cheltuielile urmează a fi acoperite de Uniunea veteranilor războiului din Afganistan din Cahul.

Pe 15 februarie 2019 vor fi marcați 30 de ani de la retragerea trupelor militare sovietice din Afganistan.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com