Pavel Filip: Integrarea europeană este unicul proiect de țară al Moldovei

Integrarea europeană este unicul proiect viabil de țară al Moldovei, iar ideea că ar exista o altă cale reprezintă cel mai mare risc în acest sens. De această părere este premierul Pavel Filip care, într-un interviu pentru agenția de presă IPN a vorbit despre provocările la care este supusă țara noastră, dar și despre perspectivele unui viitor occidental al Moldovei.

„Eu nu cred într-un model estic, nu în sensul în care el este legat de dezvoltarea țării și de creșterea incluzivă a nivelului de trai. Modelul european, s-a demonstrat atât după Al Doilea Război Mondial, cât și după sfârșitul Războiului Rece, aduce pace și prosperitate. Avem exemplul țărilor care au aderat după 2004 – toate au beneficiat de investiții, de creștere, de fonduri europene substanțiale. România este un exemplu foarte bun – chiar dacă i-a fost greu la început, astăzi are una dintre ratele de creștere cele mai mari din UE. Am fost, sunt și voi rămâne un susținător activ și implicat al reîntoarcerii Moldovei în Europa. Nu redescoperim roata, trebuie doar să avem realismul de a recunoaște unde ne este locul ca valori trăite și împărtășite și unde există un interes autentic ca Moldova să reușească. Merg frecvent la Bruxelles și văd acolo susținere pentru țara noastră așa cum mai vezi poate doar la Washington”, a declarat premierul Pavel Filip.

Prim-ministrul a ținut să sublinieze faptul că există forțe puternice, scopul cărora este să țină Moldova în captivitate, fără ca să i se permită să se dezvolte democratic. Riscul cel mai mare pentru țara noastră, în opinia lui Pavel Filip, este să crezi că există altfel de cale decât  cea a integrării europene.

„Există forțe puternice care își doresc ca Republica Moldova să rămână într-o zonă gri, să nu se consolideze democratic și fie vulnerabilizată de dispute interne și externe. Cred că riscul cel mai mare în acest moment este acela de a crede că există un alt proiect cu excepția celui centrat pe ideea integrării europene. Nu, nu există alternativă; iar acest lucru se poate vedea ușor uitându-ne la istoria noastră din ultimii 26 de ani. Sunt destui decidenți care au privit către Est fără ca schimbările așteptate să aibă loc, în timp ce unii luau lumină dinspre răsărit, tot mai mulți moldoveni părăseau țara pentru Europa de Vest”, a adăugat Filip.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.