Patru din cinci institutii publice refuza sa faca publice declaratiile pe venit ale conducatorilor sai

Doar fiecare a cincea institutie publica (20% din total) a prezentant un raspuns la solicitarea de a face publica informatia referitoare la veniturile conducatorilor institutiilor, marea majoritatea a lor insa, ignorand aceasta cerere, se arata intr-o investigatie a Centrului de Investigatii Jurnalistice (CIJ).

Printre institutiile care evita sa faca publice informatiile referitoare la veniturile functionarilor publici se numara Parlamentul, Curtea Constitutionala, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Agentia “Moldova-Vin” etc, in timp ce un sir de institutii au dat niste raspunsuri confuze, sau au refuzat categoric sa ofere astfel de informatii.

Presedintele CIJ, Cornelia Cozonac a declarat la 25 iulie curent, in cadrul unei sedinte a Clubului Jurnalistilor de Investigatie, ca in spatele refuzului de a face publica informatia referitoare la veniturile functionarilor de rang inalt ar putea sta dovada ca acestea au ce ascunde, fie detin proprietati ilicite, obtinute prin abuz de putere. “Este destul de grav faptul ca functionarii publici evita sa ofere aceste informatii, deoarece ei sunt platiti din banii publici, si veniturile lor nu ar trebui sa constituie un secret” a mentionat Cozonac.

Dintre functionarii care si-au facut publice veniturile, cel mai mult a acumulat actualul director al Agentiei pentru Proprietate Intelectuala (AGEPI), Dorian Chirosca, care in 2007 a acumulat un venit total de 262 265 lei. El este urmat de vicedirectorul AGEPI, Ion Daniliuc, cu un venit anual de 201 927 lei si de seful Marelui Stat Major, Ion Corobcean, cu un venit anual de 114 062 lei.

Printre ministrii care si-au prezentat declaratiile pe venit, venituri mai mari a acumulat ministrul Reintegrãrii, Vasilii Sova, cu un venit in 2007 de 111 579 lei, ministrul Culturii si Turismului, Artur Cozma, (88 723 lei), ministrul Apararii, Vitalie Vrabie, (82 388 lei), ministrul Administratiei Publice Locale, Valentin Guznac, ( 80 810 lei).

De mentionat ca investigatia a fost realizata de Centrul de Investigatii Jurnalistice in colaborare cu Centrul “Acces info”, incepand cu decembrie 2007 fiind trimise 1 325 de solicitari la institutiile centrale si locale- Parlament, Presedintie, Guvern, ministere, consilii raionale, judecatorii, procuraturi, subdiviziuni ale Politiei, primarii, etc. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.