Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane isi pastreaza pozitia cu privire la eparhiile din Basarabia

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane isi pastreaza pozitia cu privire la eparhiile din Basarabia dar este deschisa spre dialog, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant, Pr. Constantin Stoica, citat de DECA-press.
"Este normal ca dialogul sa fie calea de intelegere intre frati", a mai adaugat Pr. Stoica.
In acelasi context, purtatorul de cuvant al Patriarhiei BOR a subliniat pentru NewsIn ca in momnetul acesta sunt un numar de sase preoti din Romania care au probleme in Republica Moldova cu actele de sedere. La acestia se mai adauga si o calugarita, provenita tot din Romania. Pr. C. Stoica a observat ca "acestia sunt de altfel si singurii care au exclusiv cetatenia romana", ceilalti cativa preoti care provin din Romania avand cetatenie dubla.
Pr. Stoica a mai spus ca o pozitie oficiala a BOR ar putea fi luata abia la inceputul lui martie cand se va desfasura sedinta Sf. Sinod. Oricum, "deocamdata este prematur pentru a se putea vorbi de un calendar al continuarii dialogului dintre Biserica Rusa si Biserica Ortodoxa Romana, dupa intalnirea din Bulgaria de la sfarsitul anului trecut", a adaugat Pr. Stoica.
Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Aleksei al-II-lea, a criticat decizia Bisericii Ortodoxe Romania de "a crea" eparhii pe teritoriul canonic al unei biserici autocefale in declaratiile pe care le-a facut luni, dupa intrevederea avuta la Moscova cu presedintele moldovean, Vladimir Voronin.
Patriarhul rus Aleksei al II-lea a calificat actiunile Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, care a decis in octombrie 2007 reactivarea a trei eparhii pe teritoriul Republicii Moldova, drept "un act anticanonic si o imixtiune pe teritoriul unei biserici ortodoxe autocefale" prin "crearea de eparhii pe teritoriul ei". Declaratia a fost citata de serviciul de presa al presedintelui moldovean, relateaza corespondentul NewsIn la Chisinau, citat de DECA-press.
Comunicatul Presedintiei mai spune ca patriarhul Aleksei al II-lea si-a exprimat regretul in legatura cu faptul ca intilnirea dintre delegatia Bisericii ortodoxe ruse si cea a Patriarhiei romane, care a avut loc la sfarsitul anului trecut la Manastirea Traian din Bulgaria, s-a soldat cu un esec. "Insa noi vom continua si pe viitor dialogul cu Patriarhia Romana, pentru a gasi o solutie acestei probleme", a spus Aleksei al II-lea.
Un comunicat al Patriarhiei Ruse spune, la randul sau, ca la intrevedere s-a discutat despre "situatia actuala a Bisericii Ortodoxe Moldovenesti".
Presedintele moldovean Vladimir Voronin se afla luni si marti intr-o vizita la Moscova, la invitatia Fundatiei internationale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe, patronata de patriarhul rus Aleksei al II-lea, vizita in cadrul careia seful statului moldovean urmeaza sa aiba o intrevedere si cu presedintele rus, Vladimir Putin.
Comunicatul Patriarhiei Ruse mai anunta ca Vladimir Voronin a devenit laureat al premiului Fundatiei internationale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe pentru anul 2007. Ales in 2001, presedintele Voronin va fi decorat pentru "contributia activa la intarirea ortodoxiei canonice pe teritoriul statului sau si la cresterea rolului valorilor spirituale in societate". Decernarea premiilor va avea loc luni seara.
"Ceea ce am facut toti acesti ani si continuam sa facem in numele renasterii Bisericii Ortodoxe, in numele consolidarii si dezvoltarii spiritualitatii cetatenilor tarii reprezinta un factor nestramutat al intaririi stabilitatii in societate, al dezvoltarii societatii in ansamblu. Unitatea poporului si bisericii determina pacea si intelegerea reciproca ce domina astazi in societatea noastra", a spus Vladimir Voronin la intrevederea cu Aleksei, potrivit comunicatului Presedintiei.
Aceasta recompensare a meritelor presedintelui Voronin are loc pe fundalul unui conflict acut intre Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Ortodoxa Romana, conflict iscat dupa ce ultima dintre institutii a decis, in octombrie 2007, reactivarea a trei eparhii istorice pe teritoriul Republicii Moldova. Biserica Ortodoxa Rusa a protestat vehement fata de aceasta decizie, afirmand ca Republica Moldova este un teritoriu canonic al Patriarhiei Ruse.
In Republica Moldova activeaza doua mitropolii – cea a Moldovei, subordonata canonic Patriarhiei Ruse, si Mitropolia Basarabiei, reactivata de Biserica Ortodoxa Romana in 1992, dar inregistrata de autoritatile moldovene abia in 2001, dupa castigarea unui proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Presedintele Voronin a sustinut pozitia Patriarhiei Ruse in conflictul celor trei eparhii si chiar a declarat ca va inceta sa mai aplice decizia CEDO de inregistrare a Mitropoliei Basarabiei, daca Patriarhia Romana nu va renunta la reactivarea eparhiilor sale in Republica Moldova.
La sfarsitul lunii decembrie, autoritatile moldovene au decis chiar expulzarea a patru slujitori ai Mitropoliei Basarabiei, originari din Romania, pe motiv ca acestia ar fi incalcat regimul de sedere in Republica Moldova.
Comunicatul difuzat luni de Patriarhia Rusa nu ofera alte detalii privind continutul discutiei lui Aleksei al II-lea cu presedintele Voronin si anunta doar ca la intrevederea care a avut loc la resedinta oficiala a patriarhului au participat, pe langa sotia presedintelui Voronin, si mitropolitul Moldovei, Vladimir, ministrul de externe, Andrei Stratan, ambasadorul moldovean la Moscova, Vasile Sturza, precum si ambasadorul Rusiei la Chisinau, Valeri Kusmin.
Printre laureatii premiului pe care il primeste luni presedintele Voronin se numara si ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, arhiepiscopul Atenei si al Greciei, Hristodulos, si un membru al Casei regale a Serbiei, printesa Katarina.
In mod traditional, a doua zi dupa decernare, toti laureatii sunt primiti la Kremlin de catre presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, care si el a obtinut acest premiu in 2001.
Fundatia internationala a Unitatii Popoarelor Ortodoxe de la Moscova este o structura apropiata Patriarhiei Ruse, creata in 1995, iar patriarhul Aleksei al II-lea este presedintele Consiliului tutorial al acestei fundatii.
Presa rusa semnaleaza ca activitatea lui Vladimir Voronin, care conduce Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), trezeste in cercurile ortodoxe influente din Rusia anumite nedumeriri. Contradictiile apar in legatura cu ideologia partidului pe care il conduce, care propaga ideile ateismului, in timp ce liderul comunistilor moldoveni sustine confesiunile religioase traditionale. In opinia unor colegi de partid de orientare mai conservatoare, fie liderul comunistilor moldoveni are o atitudine formala fata de apartenenta sa la partid, fie "cocheteaza" cu ortodoxia, deoarece mai bine de 90% din populatia Republicii Moldova impartaseste valorile ortodoxe, iar statul se afla pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse.
In cadrul vizitei sale la Moscova, Vladimir Voronin a mai avut o intrevedere cu Andrei Fursenko, ministrul educatiei si stiintei din Federatia Rusa, copresedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economica. In cursul intilnirii au fost discutate diverse aspecte legate de stadiul actual al cooperarii moldo-ruse in sfera comercial-economica si perspectivele de dezvoltare a relatiilor bilaterale in acest domeniu. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.