Partidul Social-Democrat afirmă că anularea patentei de întreprinzător favorizează “rechinii” din business

Anularea patentei de întreprinzător constituie nu numai un atac direct la micul business, dar şi rezultatul lobby-ului efectuat de guvernarea comunistă în favoarea unui grup de businessmani, care intenţionează să deschidă o serie de supermarketuri.
Declaraţia aparţinând liderilor Partidului Social-Democrat (PSD) a fost făcută publică marţi, 23 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Info-Prim Neo.

Preşedintele PSD, Eduard Muşuc, susţine că modificarea legii 208, operată de Parlament la iniţiativa Guvernului, prin care se anulează patentele de întreprinzător, afectează soarta celor 40 de mii de deţinători de patente şi a membrilor familiilor acestora, adică a zeci de mii de cetăţeni, pentru care vânzările în pieţe sunt unica şansă de supravieţuire. Muşuc afirmă că, în mod fraudulos, cu încălcarea legislaţiei şi a drepturilor omului, guvernarea comunistă obligă aceşti oameni, care nu sunt deloc bogaţi, să creeze întreprinderi individuale, întreţinerea cărora va necesita cheltuieli de 5-6 ori mai mari decât cele pe care le au deţinând patente. Astfel, va fi necesară angajarea unui contabil, procurarea aparatelor de casă, efectuarea altor cheltuieli care, la rândul lor, vor genera majorarea preţurilor la mărfurile comercializate. Din cele circa 65 de mii de întreprinderi individuale activează doar 2-3 la sută, costul afacerilor în Moldova fiind mult mai mare decât în alte ţări, spune preşedintele PSD.

În opinia lui Muşuc, modificarea la Legea 208 trebuie urgent revăzută, iar problema trebuie să fie soluţionată prin anunţarea unui moratoriu şi prin tratative, în urma cărora să fie găsite soluţii de compromis. În caz contrar, susţine Muşuc, situaţia poate ieşi de sub control, iar mitingurile de protest pot degenera într-o revoluţie.

Vicepreşedintele PSD, preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că modificarea efectuată în defavoarea micilor întreprinzători este o provocare a guvernanţilor, care promovează interesele meschine ale unor „rechini” din business, interesaţi de crearea unei reţele de supermarketuri şi anihilarea “concurenţilor din pieţe”. În acest fel, susţine Roşcovanu, sunt lezate atât drepturile cumpărătorilor, cât şi ale deţinătorilor de patente.

Potrivit lui Roşcovanu, după anularea totală a patentelor, oamenii vor rămâne în pieţe, mituind poliţiştii, angajaţii pieţelor şi funcţionarii locali, însă bugetul va fi în pierdere. Prevăzând o astfel de situaţie, guvernanţii au majorat, în bugetul pe anul curent, suma provenită din amenzi cu 6 mil. lei în comparaţie cu anul precedent, stabilind-o la nivelul de 86 mil. lei, spune Roşcovanu.

PSD a pregătit o sesizare privind constituţionalitatea modificărilor efectuate, pe care o va prezenta avocaţilor parlamentari în vederea înaintării în Curtea Constituţională.

În timp ce la Chişinău se desfăşura conferinţa de presă, în mun. Orhei a fost iniţiat un miting al deţinătorilor de patente. La Chişinău, un miting similar este programat pentru 12 februarie. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.