Moldova.ORG — Parlamentului R. Moldova i-a fost conferit statutul de invitat special al Adunarii Uniunii Europei Occidentale (AUEO). O decizie in acest sens a fost luata recent de catre organele de conducere ale forului european interparlamentar, informează serviciului de presă şi imagine al Parlamentului.
Potrivit sursei citate, o delegatie a Adunarii Uniunii Europei Occidentale (AUEO), care a vizitat Chisinaul la finele anului trecut, a salutat modelul pragmatic adoptat de catre R. Moldova in procesul de integrare europeana si a exprimat disponibilitatea de a dezvolta relatii de cooperare cu tara noastra si de a stabili un dialog permanent de colaborare.
Urmare a solicitarii legislativului moldav si a recomandarii Adunarii UEO adoptate la sesiunea plenara din decembrie anul trecut, Comisia Prezidentiala extinsa a Adunarii a decis conferirea statutului de Invitat Special al AUEO Parlamentului R. Moldova.
Legislativul de la Chisinau urmeaza sa desemneze o delegatie din doi membri pentru a participa la sesiunile plenare si la evenimentele organizate de catre Adunarea Uniunii Europei Occidentale. Delegatia parlamentara a R. Moldova va avea dreptul sa participe la luari de cuvant si dezbateri, insa fara drept de vot. Statutul de invitat special nu presupune nici un fel de obligatii financiare din partea R. Moldova.
In prezent, statutul de invitat special il are Albania, Serbia, Muntenegru, Bosnia si Herzegovina, iar cel de invitat permanent – Federatia Rusa si Ucraina.
Adunarea Uniunii Europei Occidentale reprezinta dimensiunea parlamentara a Uniunii Europei Occidentale si, dupa caracterul activitatilor sale, este o Adunare Interparlamentara Europeana pentru Securitate si Aparare. Fondata in 1954, cu sediul la Paris, ea reprezinta, de rand cu Parlamentul European si Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, unul din cele trei foruri legislative ale Europei.