Părinții cer îmbunătățirea calității apei în grădinițe și școli. La 1 iunie, în Chișinău va avea loc un marș „Apă curată = Copil sănătos”

PE SCURT

La 1 iunie, în Chișinău va avea loc un marș, în cadrul căruia participanții vor cere îmbunătățirea calității apei în grădinițe și școli. Organizatorii acțiunii, mai multe grupuri civice, au declarat că deși dreptul la apă potabilă de calitate este un drept universal al omului, în Republica Moldova acesta este încălcat de către guvernare.

Aceasta pentru că circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţă chimică și nici după indicii bacteriologici.

PE LUNG

Astfel, fiecare al 4-lea copil este expus la concentrații sporite de bor, iar fiecare al 6-lea copil din grădinițele republicii este expus riscului pentru sănătate prin îmbolnăvirea de boli diareice acute.

Astfel, organizatorii marșului, grupurile civice Părinți Solidari, Femei cu Idei, Uniunea elevilor, au anunțat că participanții la acțiune vor porni din scuarul magazinului UNIC spre Guvern, unde vor solicita asigurarea cu apă potabilă de calitate în cantitate suficientă a tuturor instituțiilor de învățământ din țară.

De asemenea, va fi solicitată verificarea calității apei din fiecare instituție și afișarea pe un panou informativ inclusiv a riscurilor pentru sănătatea copiilor, bugetarea resurselor necesare asigurării surselor sigure și sustenabile pentru instalarea sistemelor de filtrare, schimbarea și asigurarea filtrelor de apă potabilă,ș.a.

„Informațiile despre calitatea apei din grădinițe sau școli nu se face publică, iar copii din sate beau apa din fântâni poluate. Neglijența autorităților publice privind calitatea apei, cu care sunt alimentate instituțiile de învățământ nu poate fi tolerată”, au menționat organizatorii acțiunii.

De asemenea, a fost lansată și o petiție publică adresată Silviei Radu,
ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale și premierului Pavel Filip, în care se cere îmbunătățirea calității apei potabile utilizate de copii în grădinițe și școli. Aceasta poate fi semnată AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.